Ką Egipte išbandyti privalu, o ko verčiau niekada nedaryti?

  • Teksto dydis:

Vieniems Egiptas – tai faraonų piramidės ir aplink kiek akys mato plytinti smėlio karalystė. Kitiems – visus metus šviečianti saulė, žemiau 25 laipsnių šilumos nenusileidžiantis termometro stulpelis ir povandeniniai Raudonosios jūros turtai.

O štai patyręs keliautojas, profesionalus nardytojas Artūras Liudkevičiaus (28 m.) įsitikinęs, kad Egipto vienu ar dviem žodžiais neapibūdinsi: „Tai nesibaigiančių kontrastų šalis, į kurią norisi grįžti dar ir dar“. A. Liudkevičius dalijasi vaizdo įrašu iš jam patraukliausio, povandeninio, Egipto.

Sezonas visus metus

Skirtingais metų laikais po Egiptą keliavęs A. Liudkevičius pastebi: tai universali kryptis, kuriai dėl palankaus klimato pirmenybę teikia ir vandens sporto entuziastai, ir šeimos su vaikais, ir senjorai. Pastarieji Egipte ilsisi net po kelis kartus per metus.

„Nemėgstantiems kaitros tinkamiausias laikas keliauti – vėlyvas ruduo arba žiema, kai dienomis vis dar karšta, o naktimis ateina gaivi vėsa. Pavasarį čia būna kiek vėjuota, tačiau vis viena lepina šiluma. Tuo tarpu vasarą, nors Egipte sausa ir karštis pakeliamas lengviau, dienomis termometro stulpelis pasiekia 40 laipsnių ir daugiau“, – sakė Egipte visais metų laikais buvęs A. Liudkevičius.

Jam antrino tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Rezervacijų ir konsultacijų teikimo skyriaus vadybininkė Irma Baublytė: „Atostogoms Egipte netinkamo laiko tiesiog nėra. Sezonas Egipte tęsiasi visus metus – net žiemos mėnesiais čia galima degintis ir maudytis jūroje. Dėl šilumos ir vėjo Egiptas į Raudonosios jūros pakrantes sutraukia daugybę buriuotojų, jėgos aitvarų ir kitų vandens sporto šakų entuziastų.“

Pirmas kartas po vandeniu

Nardymu užsiimantis A. Liudkevičius pasakojo, kad viena iš priežasčių, dėl kurios vyko į Egiptą, buvo nenumaldomas noras panirti į Raudonosios jūros gelmes. Ne veltui šalis visame pasaulyje laikoma vienu populiariausių nardytojų traukos centrų.

„Dėl vandens skaidrumo, gero matomumo, flora bei fauna turtingų koralinių rifų Raudonoji jūra paperka sulig pirmu panirimu. Net neturint nardymo patirties ar prisibijant vandens pirmoji pažintis su povandeniniu pasauliu turėtų prasidėti būtent Egipte. Juk jei to nedarei, tai net negali sakyti, kad esi Egipte buvęs“, – juokėsi A. Liudkevičius. Jis pats neria iki 40 metrų gylį.

Pasak I. Baublytės, Egipte populiariausi ir nardymui tinkamiausi kurortai yra Hurgada, Šarm aš Šeichas, Marsa Alamas ir Taba, įsikūrusi arčiau Izraelio krantų.

Visai kita kultūra

Vykstantiems į Egiptą pirmą kartą patariama nusiteikti, jog šioje šalyje viskas yra visiškai kitaip nei Lietuvoje – pradedant kelių eismo taisyklėmis ir baigiant aptarnavimo kultūra ar net kvapais.

„Egiptas yra musulmoniška šalis, todėl lankantis religiniuose objektuose, turguose ar kitose viešose vietose moterys turėtų atrodyti kukliau, vilkėti kuo uždaresnius drabužius. Taip ne tik parodysite pagarbą vietos religijai ir papročiams, bet ir apsisaugosite nuo saulės“, – patarė A. Liudkevičius.

Jo teigimu, norėdami sulaukti pagarbos ir malonaus priėmimo iš vietos gyventojų, pirmiausia patys turite parodyti tokį elgesį – vietos gyventojai tai labai vertina. Patyręs keliautojas Egiptą įvardija kaip vieną vagysčių atžvilgiu saugesnių krypčių, kur net sėdint lauko kavinėje galima ramiai jaustis dėl ant stalo gulinčios piniginės ar telefono. „Vis dėlto tamsiu paros metu, jei viešbutis įsikūręs toliau nuo miesto centro, siūlyčiau naudotis viešbučio transportu, kuris nuveš nuo durų iki durų, – patarė A. Liudkevičius. – Jausitės ramiau.“

Keliautojas ramina ir tuos, kurie perdėtai nerimauja dėl nesenų įvykių Egipte: „Per pastaruosius mėnesius saugiose Egipto zonose buvau ne kartą – kurortai yra kurortai, viskas ten teka įprasta vaga. Tiesa, kiek sumažėjus turistų srautui kurortai pasidarė ramesni, taip pat tapo lengviau įpirkti daugiau žvaigždžių turinčius viešbučius. Kiekvienas poilsiautojas ypač branginamas, todėl personalas atidus ir dėmesingas.“

Pasirūpinkite lauktuvėmis

Egiptas visame pasaulyje garsėja kaip apsipirkimo rojus – net ir mažesniuose miestuose klesti vietos turgūs. Didžiajai daliai vietos gyventojų turizmas yra pagrindinis ir vienintelis pragyvenimo šaltinis, todėl svečiams iš užsienio jie yra ypatingai malonūs ir paslaugūs, tačiau neįkyrūs.

„Užsukę į vietos turgų ar krautuvėlę, jokiu būdu nepirkite pirmo į akis kritusio daikto ir nerodykite didelio susidomėjimo – prekeiviai su išpūstomis kainomis tik ir laukia, kada pradėsite derėtis. O jeigu to nedarysite, ne tik prarasite visą apsipirkimo malonumą ir daug pinigų, bet ir nuvilsite pardavėją“, – sakė I. Baublytė.

Egiptieto turguose paklausiausios prekės bei lauktuvės – juvelyriniai dirbiniai, prieskoniai, rankų darbo papirusai ir kvepalai, gaminami iš to paties aliejaus, kuris tiekiamas ir daugeliui Prancūzijos parfumerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių