Jos didenybė kava: skonis, prie kokio nesame pratę (receptai)

Kavos ruošimo čempionatų dalyvė, iš garsiausio Europos rūšinės kavos asociacijos susibūrimo „Barista Camp“ diplomą parsivežusi nedidukės, neseniai Vilniaus senamiestyje duris atvėrusios kavinukės „Her Excellency“ barista Rusnė Stankevičiūtė paslaptingame kavos pasaulyje nardo jau trejus metus. Mergina neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių.

– Pasaulyje populiarėja rūšinės kavos. Ar tai – nauja mada, o gal žmonių skonis keičiasi?

– Aukštesnės klasės kavos mada dabar – aukso amžiuje. Tuo pačiu, juk kai geri daugiau kavos, tobulėja skonis. Nemanau, jog atsirastų nors vienas, perlipęs „tiesiog kavos“ lygį ir atsisakęs paragauti gėrimo, kurio skonis sukelia daugiau pojūčių.

– Iš kur atkeliauja rūšinės kavos? Kuo jos ypatingos?

– Atkeliauja iš griežtai stebimų kavos plantacijų ir ūkių, kuriuose augimo procesas prižiūrimas nuo pirmosios dienos, kai pasodinamas kavos medis. Rūšine kava laikomos pupelės, kurios 100 balų sistemoje yra įvertintos nuo 80 taškų. Rūšinės kavos statusą gauna tik nedidelė dalis visos kavos, kuri užauginama. Rankomis atrenkamos pupelės arba išvis neturi, arba turi itin mažai defektų, atsižvelgiama į pupelių dydį, ar prinokusi kavos uoga. Visa tai užtikrina begalę unikalių skonių ir poskonių kavos puodelyje.

Savo kavinėse Vilniaus ir Kauno senamiesčiuose dažnai sulaukiame kavų-viešnių iš žymių kavos namų. Paskutinis laimikis – rinktinės kavos pupelės ir daugkartinių pasaulio kavos skrudinimo čempionų „Gardelli specialty coffees“, pupeles mums skrudina ir Kaune įsikūrę kavos namai „Vero Coffee House“.

– Kaip galima pajusti skirtumą tarp paprastos pupelių kavos ir rūšinės kavos, gavusios excellence laipsnį? Kada toks laipsnis suteikiamas kavai?

– Viską lemia skonis. Kol neparagauji, sunku patikėti, jog puodelis gėrimo gali net nepriminti tos kavos, kurią esame įpratę suprasti kaip kavą. Rūšinių pupelių, tokių kaip „uoj, tik ne tų, kur burną sutraukia“ rasti neįmanoma. „Cup of Excellence“ yra labiausiai prestižinis aukštos klasės kavos apdovanojimas, dėl kurio varžosi daugybė kavos augintojų. Vis dėlto, atrenkama vos keletas nepriekaištingos kokybės ir neįtikėtinų skonių paletės kavos.

– Ar naujausios kavos ruošimo tendencijos pasiekia Lietuvą?

– „Brew“ baras – filtruotos, rankomis paruoštos kavos tradicija Lietuvoje sparčiai populiarėja, tačiau dar daug tokių, kurie bijo atsisakyti „normalios kavos“. Tačiau tie, kurie išmėgina, galų gale vis tiek pradeda rinktis kažką įdomesnio.

– Jūsų kavinė visai nedidukė, bet visada – pilna. Kokie žmonės pamėgo jūsų ruošiamą kavą?

– Kuriems įdomu atrasti kažką naujo ir netikėto, drąsūs, mėgstantys kokybę. Taip pat turistai ir kavos mylėtojai, naujame mieste ieškantys mieste filtruojamos kavos namų. Dažnai tai ir aplinkiniai gyventojai, vis naujų rūšių paragauti užsukantys kavomanai, pasaulio kavos žmonės, tie, kurie mėgsta ryto ritualus. Savaitgaliais mes ruošiame signature kavos gėrimus, kuriuos vadiname long drinkais arba kavos kokteiliais be alkoholio. Kavinėse tai neįprasta, paprastai tokius gėrimus ruošiame per kavos čempionatus, jis – tarsi baristos sugalvotas parašas.

Per savaitę degustuojame visas į galvas šovusias idėjas, kad penktadienį galėtume parodyti pačius netikėčiausius, išsižioti verčiančius kavos gėrimus. Kažin, ar kam šaus į galvą, kad agurkai, mėtos ir ananasai šitaip dera su kava! Dėl to ir juokingi pavadinimai atsirado" „Mint enigma“, „Always double“, Wondering orange“.

– Jūsų coffee party vakarėliuose nėra alkoholio, kas jį juos renkasi?

– Kavos vakarėliai pritraukia tuos, kurie nori kažko naujo, be proto skanaus ir suteikiančio energijos šėlti iki ryto. Alkoholio mums netrūksta, užtenka draugo pašonėj – ir jau galima kilnoti rankas pagal muzikos taktą. Vieniems tai – lyg vakarėlis prieš vakarėlį mieste, kitiems – alternatyva ėjimui į barą.

– Jei anksčiau kavos puodelis tik ir buvo kavos puodelis, šiandien jis turi galybę atspalvių. Ką galima padaryti iš geros, rūšinės kavos? Kaip ja mėgautis?

– Bent jau man su tokia kava be galo malonu dirbti. Gali įsiklausyti į kavos mėgėjo skonį ir norius, o iš tų pačių pupelių sukurti daug skirtingų gėrimų. Tada mes abu – aš, kuri ruošiu kavą ir tas, kuris ją geria, pasineriame į nuostabią kelionę nuo kavos ūkio iki puodelio rankoje.


Receptai modernios, šaltos kavos karštai vasaros dienai, kurią galite pasigaminti namuose

"Cold brew" kava

Skirtumas tarp karšto gėrimo atvėsinto ledukais ir šaltu metodu ruoštos kavos – milžiniškas. Tokios kavos turėti namuose tiesiog privalu kavos mylėtojui.

Reikės:

25 g mėgstamiausių kavos pupelių,

400 ml šalto vandens.

Kavą sumalti kiek stambiau, turėtų būti panašu į duonos trupinius. Nebijokite uoginę ar vaisinę rūgštelę turinčių pupelių (pvz. afrikietiškų kavų), kavą šitaip ruošiant rūgštelė virsta maloniu, daug saldumo turinčiu poskoniu, kartais primenančiu braškes, mėlynes, apelsinus ar kokį egzotinį vaisių.

Kavą beriame į stiklainį, viską užpilame vandeniu ir gerai išmaišome. Kavą paliekame stovėti šaldytuve 12–18 val. Galų gale išlaukus, lieka tik nukošti kavos tirščius. Galima naudoti nuplikytą marlę (tuomet perkošti reikės 2–3 kartus) ar popierinį kavos filtrą.

Kai gėrime nelieka tirščių, ragaujame. Stebuklingai skanu.

Kavos kokteilis su vyšniomis

Reikės:

70 ml cold brew kavos,

150 g ledukų,

50 ml vyšnių nektaro,

50 ml „Schweppes“ toniko,

vyšnios ir apelsino skiltelės papuošimui.

Į stiklinę, ant ledukų pilame ilgai lauktą cold brew kavą. Toliau supilame vyšnių nektarą ir toniką. Išmaišome šiaudeliu, papuošiame taurės kraštą vyšnią ir apelsino skiltele ir mėgaujamės kartu su draugais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių