JAV televizija „Fox“ dėl seksualinio priekabiavimo atleido savo didžiausią žvaigždę

  • Teksto dydis:

JAV televizija „Fox News“ trečiadienį atleido savo didžiausią žvaigždę ir daugiausiai žiūrovų pritraukdavusį kabelinių televizijų žinių vedėją Billą O'Reilly (Bilą O'Reilį), kuriam pažerti įtarimai seksualiniu priekabiavimu atbaidė reklamos užsakovus.

Šį sukrečiantį nuopuolį patyrė vienas garsiausių JAV žiniasklaidos vardų, dirbęs „Fox News“ du dešimtmečius, pelnęs prezidento Donaldo Trumpo (Donaldą Trampą) tvirtą asmeninį palaikymą. B.O'Reilly reitingai kilo, nors jis ir buvo įtariamas nederamu elgesiu moterų atžvilgiu.

Tačiau dideli reklamos užsakovai nerimavo dėl „O'Reilly veiksnio“ padarinių, o jų pasitraukimas galiausiai nulėmė žinių vedėjo likimą, korporacijos savininkei – Murdochų (Merdokų) šeimai – demonstruojant savo galią pasaulinėje rinkoje.

„Po nuodugnaus ir atidaus įtarimų išnagrinėjimo kompanija ir Billas O'Reilly sutarė, kad Billas O'Reilly negrįš į „Fox News Channel“, – sakoma bendrovės „21st Century Fox“ vieno sakinio pareiškime.

Jis pasirodė kelios valandos po to, kai dešiniajam sparnui atstovaujantis kovingo būdo televizijos „veidas“ buvo nufotografuotas spaudžiantis ranką popiežiui Pranciškui Šv.Petro aikštėje. Italijos sostinėje B.O'Reilly atostogavo.

Jau kelias savaites skandalo persekiojamas 67 metų B.O'Reilly balandžio 11 dieną žiūrovams pasakė, kad pasiima „seniai planuotas atostogas“, bet tvirtino, kad grįš balandžio 24 dieną.

Nuo balandžio 1 dienos, kai laikraštis „The New York Times“ paskelbė, kad šis laidų vedėjas ir „Fox“ per 15 metų penkioms moterims sumokėjo iš viso 13 mln. dolerių (12 mln. eurų) už tylą dėl jo įtariamo elgesio, B.O'Reilly vardas retai išnykdavo iš antraščių.

Jis niekada tiesiogiai nėra paneigęs įtarimų, tik sakė, jog yra neapsaugotas nuo tam tikrų „asmenų“ bylų ir jog tie „asmenys“ siekia, kad jis sumokėtų, jei nori išvengti „neigiamo viešumo“.

Komentatoriai sakė, kad jo atleidimas žymi svarbų momentą televizijai „Fox“. Ją įkūręs 76 metų Rogeris Ailesas (Rodžeris Eilsas) mažiau nei prieš metus iš vadovo posto atsistatydino dėl panašių kaltinimų seksualiniu priekabiavimu.

Viskas atsirėmė į pinigus

Dar nė 100 dienų nedirbančio, bet jau rekordiškai nepopuliaraus respublikonų prezidento, kuris ir pats 2005 metais buvo nufilmuotas besigiriantis dėl moterų grabinėjimo, palaikymo nepakako, kad B.O'Reilly išsikapstytų.

Dešimtys kompanijų atšaukė reklamas iš jo šou – populiariausios JAV kabelinių televizijų žinių laidos. Ją šių metų pradžioje žiūrėdavo vidutiniškai 3,98 mln. žiūrovų.

Amerikos universiteto Vašingtone žurnalistikos profesorė ir buvusi „Fox News“ bendradarbė Jane Hall (Džein Hol) pavadino tai „reikšmingu momentu“ sprendžiant seksualinio priekabiavimo įtarimus – ir minimoje televizijoje, ir apskritai.

Ji atkreipė dėmesį į kartų skirtumą tarp Australijoje gimusio magnato Ruperto Murdocho (Ruperto Merdoko), tradiciškai nesikišdavusio į tokio pobūdžio skandalus, ir jo suaugusių sūnų Jameso (Džeimso) ir Lachlano (Laklano), atliekančių šioje žiniasklaidos verslo imperijoje vis svarbesnį vaidmenį.

„Faktas, kad reklamos užsakovai pradėjo trauktis iš šios laidos, darė pareiškimus, kad nenori būti siejami su įtarimais dėl seksualinio priekabiavimo, ir palaikė moteris darbo vietose, buvo reikšmingas momentas“, – sakė ji.

Kvinipiakų universiteto žurnalistikos profesorius emeritas, buvęs laikraščio redaktorius Paulas Janenschas (Polas Džanenšas) sakė, jog galiausiai viskas atsirėmė į pinigus ir „paradoksas“, kad kylant reitingams reklamos užsakovai bėgo.

„Tai yra verslas, ir kai atsakomoji reakcija grasino pakenkti “Fox” pelnui, ... jo (B.O'Reilly) nebeliko”, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Fox“ Amerikoje užima unikalią ir įtakingą, net jei prieštaringai vertinamą, poziciją. Šią televiziją žiūri ištikima konservatyvių gerbėjų auditorija, kurios didelę dalį sudaro žmonės, pernai rinkimuose balsavę už D.Trumpą.

„Juo šališkesnė ir tendencingesnė ji yra, juo labiau ji jiems patinka. Tai žmonės, kurie nori, kad būtų stiprinamas tendencingumas “, – sakė P.Janenschas.

Nors D.Trumpo ir „Fox“ santykiai išgyveno sunkių etapų, ypač per praėjusių metų rinkimus, respublikonų kontroliuojami Baltieji rūmai didina „Fox“ ir kitų televizijų reitingus.

Dabar visų akys nukryps į B.O'Reilly pamainą. Per jo atostogas laidą pasikeisdami vedė keli pavaduotojai, tarp jų – buvusi eksprezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) atstovė Dana Perino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių