Japonijoje – ir Jameso Bondo keliais

Kelionę Tekančios saulės šalyje tęsiantys draugai ir kolegos Vytaras Radzevičius ir Martynas Starkus apsilankė antrajame atominės bombos nuo žemės nušluotame mieste Nagasakyje ir Hashima saloje, kur buvo filmuotas "007 operacija Skyfall".

"Sakoma, kad Nagasakio miesto panorama yra trečia pagal grožį pasaulyje. Pirmauja Honkongas ir Monakas, – savo socialinio puslapio paskyroje "Starkaus&Radzevičiaus" kelionės rašė M.Starkus ir V.Radzevičius, – Savo siauromis gatvelėmis, kalvomis ir salomis, Nagasakis šiek tiek primena Rio de Žaneirą. Geras miestas."

Nagasakyje gausu krikščioniškų bažnyčių: nuo mažyčių iki pakankamai didingų katedrų.

Lietuviai gyrė japonus, kad šie ne tik žodžiais rūpinasi neįgaliaisiais: visuose miestuose išilgai šaligatvių nutiesti štai tokie takeliai akliesiems. Prieš sankryžas, perėjas ar svarbius posūkius takelio raštas pasikeičia, ką galima lengvai pajusti per ploną bato padą.

Dažnas vaizdas, kai japonai stengiasi, kad nepavargtų jų keturkojai augintiniai, kuriuos vežioja vaikiškuose vežimėliuose.

Iš Nagasakio lietuviai surengė jūrinę kelionę – į Hashimą salą, kurioje buvo kurtos garsaus filmo apie Jamesą Bondą – "007 operacija Skyfall" – scenos.

"Jeigu norite savo akimis pamatyti, kaip atrodys pasaulis po trečio pasaulinio karo, turite būtinai aplankyti Hashima salą. Nuniokojimo mastai čia - įspūdingi. Laimei, nuniokojimų priežastis nėra pernelyg dramatiška. Čia nebuvo karo, nekrito bombos. Tai tiesiog buvusi angliakasių gyvenvietė, kuri buvo apleista pasibaigus pelningam verslui, – rašė keliautojai. – Švyturys - vienintelis nesubyrėjęs statinys saloje."

Jau daugiau kaip 40 metų Hashima salą nekliudomi niokoja taifūnai. Visas šis chaosas - laiko, vėjo, lietaus ir vandenyno bangų darbas.

Dar XIX amžiaus pabaigoje Hashima saloje buvo atrasti dideli akmens anglies klodai. Pradėjus juos eksploatuoti, salą pradėta plėsti ir dabar ji yra bent dviem trečdaliais didesnė, nei buvo iš pradžių.

Klestėjimo laikais čia gyveno daugiau kaip 5000 žmonių, dauguma jų –  angliakasiai su savo šeimomis.

Saloje buvo parduotuvės, mokyklos, ligoninė netgi baseinas. Bet iš tiesų gyvenimo sąlygos buvo nepavydėtinos. Gyventojų tankis buvo didžiausias pasaulyje, nuolat trūko gėlo vandens.

Iki pat 2000 metų japonai šia vieta nelabai domėjosi, ji buvo populiari tik tarp nuotykių ieškotojų ir griuvėsių tyrinėtojų.

Nuo 2009 metų Hashima sala paskelbta Japonijos pramoninės raidos paminklu. Dabar joje viskas labai saugoma, žmonėms patiems čia atvykti ir laisvai vaikščioti po teritoriją - griežtai draudžiama.

"Supraskite mus teisingai, mes, o ypač Edis (operatorius) sąžiningai bandėme pabėgti nuo prižiūrėtojų ir maknoti kur nors giliau – negi praleisi tokią progą pasimėgauti šiukšlyno estetika! Bet prižiūrėtojai čia griežti, o mūsų visus "fintus" jau mintinai žino - ne pirmi ir ne paskutiniai čia mes tokie", – juokavo žurnalistai.

Pasiekę piečiausią kelionės Japonijoje tašką lietuviai išvyks atgal – į Japonijos šiaurę, o šiuo metu keliauja į Kiotą.

"Laukia bent 800 kilometrų. Bet Japonijos keliais - tai juokas, – teigė V.Radzevičius ir M.Starkus. – Tiesa, kainuoja tie keliai nemažai - už tuos 800 kilometrų vien kelių mokesčio sumokėsim daugiau nei 100 eurų."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių