Izraelis – alternatyva pavargusiesiems nuo Egipto ir Turkijos

Spalvingas, įdomus, draugiškas ir saugus. Prie turistų pamėgtos Raudonosios jūros geru oru ištisus metus galintis girtis Izraelio kurortas Eilatas – puiki alternatyva tiems, kuriems pabodo Egiptas ar Turkija.

Spalvingas, įdomus, draugiškas ir saugus. Prie turistų pamėgtos Raudonosios jūros geru oru ištisus metus galintis girtis Izraelio kurortas Eilatas – puiki alternatyva tiems, kuriems pabodo Egiptas ar Turkija.

Karščiausias miestas

"Mes – vienintelė demokratinė valstybė kitų apsuptyje, todėl turime būti tvirti ir stiprūs, – kalbėjo izraelietis vairuotojas, komentuodamas faktą, kad kai kuriuos keleivius Ovdos oro uoste klausinėjo ir tikrino papildomai. – Visa tai dėl mūsų ir jūsų saugumo, o kai neturi ko slėpti, gali būti ramus."

Į apklausą, dalyvaujant valstybės pareigūnais, patekę keli lėktuvo keleiviai reagavo ramiai.

Juolab kad neseniai iš Kauno (taip pat Lenkijos ir Vengrijos) į Eilatą pradėjusios reisus bendrovės "Raynair" pirmieji keleiviai už bilietus į Izraelį ir atgal mokėjo vos po 20–30 eurų ir buvo pasitikti skambant trimitui, apdovanoti Negyvosios jūros kosmetika ir raudonomis rožėmis.

"Su pareigūnais kalbėjomės labai draugiškai, net kava pavaišino", – nepanikavo po pasaulį daug keliaujantis ir dėl Libano vizos savo asmens dokumente Izraelio pareigūnus sudominęs Paulius, kuris netrukus jau sėdėjo "Mercedes" mikroautobuse ir dairėsi pro langą – netoli Eilato yra Jordanijos ir Egipto sienos.

Senas, dar iki legendinio karaliaus Saliamono laikų gyvavęs Eilatas (toje vietoje buvęs nedidelis uostas ir žvejų miestas kitu pavadinimu, kuris minimas net Biblijoje) yra laikomas karščiausiu Izraelio miestu.

Tai vieta, kur saulė šviečia beveik ištisus metus: kai Kaune purškė lapkričio lietus, o oro temperatūra tesiekė 5 laipsnius šilumos, pietinėje Izraelio dalyje, šiaurinėje Raudonosios jūros įlankoje esančiame mieste tvyrojo 27 laipsnių temperatūra.

Koralų karalystė

Miestą, kuriame prieš šimtus metų stovėjo ir Senovės Romos karinis garnizonas, kur rastas Judėjos karaliaus Jotamo sūnaus antspaudas, ir jo vietoves gamta apdovanojo ne tik saulėtomis dienomis, bet ir nuostabaus grožio kalnų, dykumų ir oazių panoramomis.

"Eilatas yra ideali vieta mėgstantiesiems didesnę pusę atostogų praleisti vandenyje, – teigė draugiškas ir pokštauti mėgstantis profesionalus 50 metų gidas Ronas Harrari. – Vandens temperatūra Eilate yra pastovi ir visuomet maloni."

Dėl šilto vandens ir didelio druskingumo Eilato įlankoje yra vienas įspūdingiausių koralų rezervatų pasaulyje. Jį būtina pamatyti tiems, kurie mėgsta nardyti ir žavėtis povandeniniu pasauliu.

Pasigrožėti koralų karalyste, margaspalvėmis žuvimis, vėžliais ir kitais it krištolas skaidraus vandens pasaulio gyvūnais gali ne tik nardymo mėgėjai.

Povandeninių grožybių galima išvysti plaukiojant kateriu su  stikliniu dugnu, panirus į Raudonąją jūrą povandeniniu laivu arba kasdien dirbančiame vandens parko apžvalgos tunelyje ir povandeninėje observatorijoje, kuri iškilusi virš jūros apie 20, o panirus – daugiau nei 6 m.

"Ji pozuoja", – išvydęs stikliniame apžvalgos tunelyje plaukusią ir po akimirkos virš jo galvos sustingusią didelę rają, šyptelėjo asmenukę sumanęs pasidaryti Ronas. Jis ne pirmą kartą čia stebėjo ne tik rajas, bet ir ryklius, įvairias žuvis, vėžlius.

Šokiai su delfinais

Dar daugiau emocijų sukelia Delfinų rifas šiaurinėje koralinio rifo dalyje.

Ten galima stebėti natūralioje aplinkoje gyvenančius delfinus, net paliesti juos nuo plūduriuojančių prieplaukų. Su protingais žinduoliais, kurie Indijoje pripažinti asmenybėmis, galima ir panardyti.

"Rytais jie ypač išsiilgę žmonių, – apie delfinus – dvylikos metų Nikitą, devynerių Mio ir tris jų pateles: keturiolikos Luną bei Naną ir dešimties metų Radją – meiliai kalbėjo dešimt metų instruktore čia dirbanti Tal (jos vardas hebrajų kalba reiškia  rasą). – Jie mielai bendrauja su žmonėmis, moko švelnumo, ramina, harmonizuoja mūsų sielas."

Plaukiojančius delfinus ar čia pat nardančius draugus užkandžiaujant, gurkšnojant gėrimus galima stebėti nuo medinių tiltelių, bokštelių ar patogiai įsitaisius tarp žalumos supamų gultų.

Po "pokalbių" su delfinais arba nemėgstantieji nardyti gali mėgautis druskų prisotintuose baseinuose, o vyšnia ant torto – dievišką malonumą suteikiantis atsipalaidavimo seansas vandenyje su instruktore.

"Užmerkite akis, nieko nedarykite, atsipalaiduokite ir pasitikėkite manimi", – kalbėjo specialistė. Atsigulus vandenyje ir it kūdikiui sulenkus kojas, 45 min. tereikėjo vandenyje klausytis muzikos, pasiduoti švelniam plukdymui, prisilietimui, supimui ir sukiojimui. Ir apsvaigus prabusti tarsi iš sapno. "Tai japoniško šiatsu masažo elementai vandenyje. Puikus atsipalaidavimo būdas", – paaiškino instruktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių