„Istorijos detektyvuose“ – Vytauto gimtinė ir makabriški lietuvių papročiai

  • Teksto dydis:

Kaip Jogaila valdžią Lietuvoje paėmė? Kur tiksliai gimė Vytautas Didysis? Kurio signataro protėvis buvo Gediminas? Visi šie klausimai neatsiejami nuo vieno turtingiausių savo istorija Trakų rajono.

Todėl šį ketvirtadienį „Istorijos detektyvai“ kartu su svečiu Stasiu Paškevičiumi kvies pakeliauti po Trakus Lietuvos istorijos takais.

Po kunigaikščio Algirdo mirties Lietuvoje prasidėjo suirutė, kurią lėmė trintis tarp kunigaikščio Kęstučio ir Algirdo sūnaus Jogailos. Į tarpusavio kovas buvo pajungtas ir Kryžiuočių Ordinas. Galiausiai 1382-ųjų liepos 6 dieną buvo sudaryta sutartis, iš dalies lėmusi Jogailos pergalę. Bražuolė, kurioje ir buvo sudaryta sutartis, taps pirmuoju keliautojų sustojimo tašku.

Sutartis greitai buvo nutraukta ir oponuojančios pusės rugpjūčio 3 dieną stojo viena prieš kitą. Kur turėjo įvykti lemtingas mūšis? Iš istorinių šaltinių žinome, kad kariuomenės viena prieš kitą stojo Senuosiuose Trakuose. Kas liko iš šios istoriškai svarbios vietos? Ar žinome tikslią mūšio vietą? Tai ir išsiaiškins „Istorijos detektyvų“ komanda.

Tolesnė kelionės stotelė – Vytauto Didžiojo gimtinė. Šiandien į šią vietą nukreipia ir kelio ženklai, nors ir nenurodo tikslios vietos. Kartu su fotografu S. Paškevičiumi „Istorijos detektyvai“ ieškos šaltiniuose įvardintos ir dar septynioliktame amžiuje egzistavusios Kęstučio pirties, kuri, kaip spėjama, – didžiojo kunigaikščio gimimo vieta.

Ar kada susimąstėte, kodėl vienaip ar kitaip pavadinti ežerai? Nuo ko galėjo kilti Galvės ežero pavadinimas? Istorija, kurią atskleis „Istorijos detektyvai“, kiek makabriška ir liudijanti apie ne tokius ir humaniškus senovės lietuvių papročius. Pasirodo, ne tik šventi aukurai būdingi lietuviams. Muziejaus darbuotojai pasakos, ką anksčiau reikėdavo padaryti norint, kad ežeras užšaltų...

Na, ir pabaigai. Kaip ir kuris Vasario 16-osios akto signataras susijęs su Gediminaičiais? Ieškodama atsakymo, projekto kūrybinė grupė išsiruošė į Vytautavo kaimą. Kaip paaiškės vėliau, ne tik gyvenvietės pavadinimas sieja šį asmenį su Vytautu ar visais Gediminaičiais. Esama gerokai gilesnio ryšio.

Kelionė Trakų apylinkėmis kartu su Virginijumi Savukynu ir fotografu Stasiu Paškevičiumi – šį ketvirtadienį 21.15 val. per LRT televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių