Iššūkis istorinio serialo kostiumų dailininkėms – sukurti autentiškus apdarus

  • Teksto dydis:

Netrukus LRT televizija pradeda rodyti daugiaserijinį filmą „Laisvės kaina. Savanoriai“, kuriame pagrindinius vaidmenis atliks garsūs aktoriai Toma Vaškevičiūtė, Mykolas Vildžiūnas, Jokūbas Bareikis.

Žiūrovus šimtmečiu atgal nukelsiantis filmas išsiskirs ne tik savo siužetu, autentiška XX a. pradžios aplinka, bet ir atkurtais to laikmečio kostiumais, kurie į Lietuvą buvo gabenami net iš užsienio.

Dviem projekto kostiumų dailininkėms – Daivai Arnatkevičiūtei ir Audronei Indreliūnaitei – teko sunkus uždavinys: personažų kostiumuose atkartoti autentišką XX amžiaus pradžios stilistiką bei kai kuriuos aktorius padaryti kuo panašesnius į istorinius veikėjus – prezidentą Antaną Smetoną, patriarchą Joną Basanavičių, legendinę žvalgę Marcelę Kubiliūtę ir kitus.

„Ieškojome archyvinės medžiagos, lyginome, kas tuo metu vyko Europoje, šalia mūsų – Lenkijoje, net ir to meto Paryžiaus madas peržvelgėme ir bandėme visa tai įgyvendinti. Buvo smagu matyti, kaip aktoriai pasikrauna nuo rūbo ir jų personažas visiškai pasikeičia“, – pasakojo A. Indreliūnaitė.

Norėdama atkurti autentišką laikmečio dvasią, projekto kūrybinė komanda aktorių kostiumų ieškojo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, o kai kurie iš jų – net senesni už istoriniame filme besifilmuojančius aktorius.

Pasak D. Arnatkevičiūtės, svarbiausia buvo atitikti laikmetį: „Mes pradėjome nuo 1917 metų, baigėme maždaug 1940-aisiais. Tai teko kurti kostiumus didesniam nei 20 metų laikotarpiui, per kurį ryškiai keitėsi siluetai, mados. Darbas prasidėjo su archyvais, nuotraukomis, susitikimais su istorikais. Tuomet vykdėme paieškas buvusioje Lietuvos kino studijoje, po to Lenkijoje, Lodzėje“.

Kostiumų dailininkės pasakojo, jog daug kostiumų, ypač karinių uniformų, buvo pargabentos iš kaimyninių šalių. „Kai kuriuos drabužius mes ir vežėmės iš Lenkijos, bet juos dar teko persiūti, taisyti, valyti – reikėjo juos prikelti antram gyvenimui“, – sakė D. Arnatkevičiūtė.

Anot A. Indreliūnaitės, kai kurie kostiumai dėl savo senumo matuojantis net imdavo plyšti: „Buvo taip, kad matuojantis įplyšdavo rūbai, nes kai kuriems iš tų kostiumų yra daugiau metų, nei mūsų aktoriams. Bet mes dažniausiai matuodavome iki filmavimų, tai su kolege greitai ištaisydavome situaciją.“

„Šiuolaikiniai žmonės yra aukštesni ir stambesni. Dauguma dalykų, atvežtų iš Lenkijos ir Lietuvos kino studijų, buvo kaupti ne vieną dešimtmetį. Anksčiau žmonės buvo žemesni ir smulkesni, todėl pasitaikė tokių situacijų, kai kokiam aukštesniam ir stambesniam aktoriui paprasčiausiai neturėdavome dydžių – tekdavo siūti“, – tikino D. Arnatkevičiūtė.

Beveik 400 aktorių ir statistų įvaizdžiais besirūpinusioms kostiumų dailininkėms padėjo ir kelios siuvėjos, tačiau pusę metų trukę filmavimo darbai užėmė itin daug laiko. „Visi kartu kūrėme tuos herojus ir tai pareikalavo labai daug laiko. Su kolege juokėmės, kad viena su kita bendravome daugiau, nei su savo artimaisiais. Dirbome nuolatos – be jokių išeiginių. Nežinau, kaip mes išgyvenome“, – juokėsi A. Indreliūnaitė.

Moters teigimu, nusiteikti padėjo aktorių ir kūrybinės komandos palaikymas: „Mes labai smagiai dirbome, tai buvo savotiška magija – aktoriai patys labai norėjo mums padėti įgyvendinti personažus. Jau nemažai metų dirbu su filmais, bet pirmą kartą gyvenime buvo taip gera ir įdomu dirbti. Aktoriai ateidavo pasiruošę, pasidomėję, dalindavosi faktais apie savo personažus – mes apie juos diskutuodavome. Taip pat padėjo ir aktorių komplimentai, gera nuotaika, palaikymas ir dovanojami saldumynai.“

Istorinis karinis daugiaserijinis filmas „Laisvės kaina. Savanoriai“ pasakos apie Lietuvos Nepriklausomybės akto pasirašymo aplinkybes. Šimtmečiu atgal nukelsiantis filmas atskleis nuostabią draugystės ir meilės dramą, vykstančią svarbiausių Lietuvai įvykių fone.

Pagrindinius vaidmenis istoriniame daugiaserijiniame filme kuria žymiausi šalies aktoriai: Toma Vaškevičiūtė, Eglė Špokaitė, Darius Meškauskas, Mykolas Vildžiūnas, Jokūbas Bareikis, Algirdas Gradauskas, Marius Repšys. Seriale taip pat vaidina Nerijus Gadliauskas, Andrius Bialobžeskis, Vytautas Tomkus, Liubomiras Laucevičius, Šarūnas Puidokas ir kiti žinomi aktoriai.

Sauliaus Balandžio režisuojamas istorinis kostiuminis filmas „Laisvės kaina. Savanoriai“ – nuo spalio 31 d. pirmadieniais 21.30 val. per LRT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Agota

Agota portretas
Linkejimai aktoriams : Dainiui Jankauskui ir Marcelei Zikaraitei! Jus nuostabus!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių