Išskirtiniai užkulisių kadrai: kaip aktoriai paseno keliais dešimtmečiais

  • Teksto dydis:

Ko gero, nė vienas televizijos ir kino projektas neapsieina be savo darbą išmanančių grimo meistrų. Tam, kad personažai būtų kuo tikroviškesni, o aktoriams būtų lengviau įsijausti į vaidmenį, kartais grimo kėdėje jiems tenka praleisti ne vieną valandą. LRT istorinio daugiaserijino filmo „Laisvės kaina. Partizanai“ komanda – ne išimtis. Grimerinėje čia atkurta ne viena istorinė asmenybė, o kai kurie aktoriai paseno keliais dešimtmečiais.

„Laisvės kaina. Partizanai“ pasakoja apie sovietinės okupacijos Lietuvoje laikotarpį, ir grimo dailininkei Gretai Juodeikytei teko nelengva užduotis aktorius paversti kuo panašesnius į jų istorinius personažus.

„Buvo kur pasistengti. Reikėjo pasidomėti, paanalizuoti veido bruožus. Labai padėjo, kas atrinko aktorius, nes jie parinkti ganėtinai panašūs į savo istorinius personažus. Tai grimo didelių pastangų dažniausiai nelabai ir reikėjo, truputi kažką paryškinti, kažką paslėpti“,  pasakoja mergina.

Istoriniame seriale grimerei teko atkurti Salomėjos Nėries, Liudo Giros, Marcelės Kubiliūtės ir kitus istorinius veikėjus.

Nors sukurti portretinį grimą nėra lengva, G. Juodeikytė sako patarimų sulaukusi ir iš pačių aktorių. „Aš visada paklausiu aktorių, kaip jie įsivaizduoja personažą ir tuomet stengiamės surasti tą viduriuką, kad ir man patiktų, ir aktorius gerai jaustųsi. Nes, manau, jei aktorius blogai jausis, jam bus sunku išvaidinti. Išvaizda jam turi padėti“,  sakė G. Juodeikytė.

Grimerė prisimena ir sunkų darbą su aktoriais Mariumi Repšiu ir Toma Vaškevičiūte, kurių personažus reikėjo gerokai pasendinti. „Grimuojant Marių Repšį kiekvieną rytą prieš filmavimą rinkdavomės dvi valandas anksčiau negu visi. Tai apie dvi valandas darydavome grimą ir dar nuvykę į filmavimo aikštelę koreguodavome, tvarkydavome. Su Toma Vaškevičiūte darbas irgi buvo panašus, ją taip pat reikėjo pasendinti“,  apie išskirtinį dėmesį šiems aktoriams ir jų personažams pasakojo G. Juodeikytė.

Mergina atskleidžia, kad darbas šiame istoriniame filme kėlė išties didelį stresą. „Visas projektas buvo sunkus. Buvo labai ilgos darbo valandos, ir para nemiegota, ir pasiruošimai ilgi. Daug įtampos, kad viskas pavyktų gerai. Sunkiausia buvo su Mariaus Repšio grimu. Prieš filmavimus darėme bandymus ir labai norėjosi padaryti kažką kitaip, negu tiesiog nupiešti. Norėjosi išgauti tą natūralų seno veido efektą. Tai tikrai buvo sunku, daug kur eksperimentavau, kol galiausiai atradome tai, kas tiko puikiai ir ne tik plika akimi matėsi, bet ir nuo kiekvieno apšvietimo“,  galutiniu rezultatu džiaugėsi G. Juodeikytė.

Vizažo specialistai visada buvo laikomi didžiausiais garsenybių paslapčių saugotojais. Kokia Gretos patirtis dirbant su serialo aktoriais? „Vieni daugiau, kiti mažiau, bet tikrai yra žmonių, su kuriais dirbam puse metų ir tampam labai gerais draugais. Tai pasipasakoja tiek jie, tiek mes, patikim galbūt ir mažas savo paslaptis“,  šypsosi G. Juodeikytė.

Prodiuserių kompanijos „Videometra“ sukurtas daugiaserijinis filmas primins apie praėjusio amžiaus viduryje vykusias tris okupacijas ir masinius trėmimus, holokaustą, terorą, bandymą fiziškai ir dvasiškai sugniuždyti Lietuvą. Kartu – ir apie šioje tamsybėje sužydusias gėles: žmones, kurie, nebijodami mirties, vieną ranką ištiesė žydams, o į kitą paėmė ginklą, kad apgintų Lietuvos laisvę.

Filme „Laisvės kaina. Partizanai“ laukia ne tik žiūrovų jau pamėgtų Marcelės Kubiliūtės (akt. Toma Vaškevičiūtė), Prano Kuktos (akt. Marius Repšys), bet ir naujų herojų nuotykiai ir žygdarbiai. Istorinis vaidybinis filmas „Laisvės kaina. Partizanai“, režisuojamas Sauliaus Balandžio, rodomas sekmadieniais, 21.00 val. per LRT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių