Irano kino kūrėjas už savo darbą metams pasiųstas už grotų

  • Teksto dydis:

Iraniečių kino kūrėjas Keywanas Karimi (Keivanas Karimis) pradėjo vienų metų įkalinimo bausmę, paskirtą dėl filmuotos medžiagos, kuri pareigūnams pasirodė įžeidžiama, ketvirtadienį patvirtino jo prodiuserių kompanija.

Kaltinimai 30 metų kūrėjui yra susiję su jo režisuotu dokumentiniu filmu „Rašymas ant miesto“ (Neveshtan bar Shahr) apie politinius Irano grafičius nuo 1979 metų Islamo revoliucijos iki ginčijamų 2009 metų rinkimų. 2015 metų spalį buvo pripažinta jo kaltė dėl „šventenybių įžeidimo“ ir iš pradžių jis buvo nuteistas kalėti šešerius metus.

Vasario mėnesį apeliacinis teismas sumažino bausmę iki vienerių kalėjimo metų, bet paliko pradinio nuosprendžio sąlygą, kad K. Karimi turi būti nuplaktas 223 kirčiais.

Noriu pertvarkyti Iraną pagal savo svajonę. Galbūt tai beprotiška. Bet aš galvoju apie ateitį, mūsų vaikų ateitį.

Anksčiau šią savaitę naujienų agentūrai AP K. Karimi sakė, jog viliasi laiką už grotų panaudoti naujo filmo scenarijui.

„Būkit tikri, esu stiprus. Viduje ir psichologiškai, esu pasirengęs“, – sakė jis.

Revoliucinė gvardija K. Karimi areštavo 2013 metų gruodį, „YouTube“ pasirodžius minėto filmo anonsui, nurodė Paryžiuje įsikūrusi prodiuserių kompanija „Les Films de l'Apres-Midi“. Ji patvirtino, kad jis trečiadienį pradėjo savo bausmę Teherano Evino kalėjime.

Šiuo metu „Les Films de l'Apres-Midi“ išleidžia pirmąjį K. Karimi vaidybinį filmą „Būgnas“ (Tabl), kurio premjera šią vasarą įvyko Venecijos tarptautiniame kino festivalyje.

Su Irano pareigūnais dėl komentaro susisiekti nepavyko.

K. Karimi yra vienas iš kelių menininkų, poetų, žurnalistų, mados modelių ir aktyvistų, areštuotų valdžiai varžant raiškos laisvę. Šiam vajui vadovauja griežtosios linijos šalininkai, nepritariantys nuosaikesnei prezidento Hassano Rouhani (Hasano Rouhanio) politikai ir pastangoms skatinti atvirumą išoriniam pasauliui.

K. Karimi sakė, jog yra pasiryžęs nepaisyti sunkumų ir likti Irane. „Noriu pertvarkyti Iraną pagal savo svajonę. Galbūt tai beprotiška, – sakė jis. – Bet aš galvoju apie ateitį, mūsų vaikų ateitį“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių