Irane vyko brangiausio kada nors čia sukurto filmo premjera

  • Teksto dydis:

Brangiausias kada nors Irane sukurtas filmas „Muhamadas“ (Muhammad), vaizduojantis musulmonų pranašo vaikystės istoriją, ketvirtadienį buvo pradėtas rodyti šalyje, pelnydamas pirmųjų žiūrovų liaupsių.

Režisieriaus Majido Majidi (Madžido Madžidžio) sukurta 171 minutės trukmės kino juosta, pasižyminti įspūdinga kinematografija, kainavo apie 40 mln. JAV dolerių (36 mln. eurų) ir buvo iš dalies finansuota valstybės. Šiam projektui įgyvendinti prireikė septynerių metų.

M.Majidi sakė, kad jo filmo, kuris bus pirmoji kino trilogijos dalis, tikslas – atkurti teisingą islamo įvaizdį, anot režisieriaus, iškraipytą ekstremistų.

„Deja, mūsų laikais islamas įsivaizduojamas kaip radikali, fanatiška ir smurtinė religija, tačiau ji nėra tokia“, – kino kūrėjas sakė Monrealyje, kur įvyko „Muhamado“ tarptautinė premjera, praėjus kelioms valandoms po to, kai filmą pradėta rodyti Irane.

„Barbariški terorizmo aktai, vykdomi teroristų grupuočių, besidangstančių islamo vardu, nėra susiję su islamu“, – pridūrė jis, užsimindamas apie džihadistų judėjimo „Islamo valstybės“ (IS) vykdomas egzekucijas nupjaunant galvas belaisviams ir neįkainojamų istorijos bei kultūros paminklų naikinimą Sirijoje bei Irake.

„Islamas yra taikos, draugystės ir meilės religija, o aš mėginau tai parodyti šiame filme“, – sakė M.Majidi.

„Muhamadas“, vaizduojantis Saudo Arabiją prieš daugiau negu 1 400 metų, leidžia susidaryti kitokį įspūdį apie tą regioną negu stereotipiniai arabų kupranugarių karavanai, traukiantys per geltono smėlio kopas. Žiūrovai supažindinami su pranašo gimimo, vaikystės ir paauglystės istorija, kupina stebuklų.

„Muhamado“ kūrėjų komanda atskleidžia šio projekto dideles ambicijas.

Jo kinematografija buvo patikėta tris „Oskarus“ pelniusiam Italijos kino grandui Vittorio Storaro (Vitorijui Storatui), o muziką sukūrė Indijos kompozitorius Allah Rakha Rahmanas (Ala Rakha Rahmanas), pelnęs du JAV kino akademijos apdovanojimus už savo indėlį kuriant režisieriaus Danny Boyle'o (Delio Boilo) filmą „Lūšnyno milijonierius“ (Slumdog Millionaire).

Per pirmąjį „Muhamado“ seansą 11 val. ketvirtadienį, pirmąją Irano savaitgalio dieną, kino teatro salėje buvo užpildytos apie du trečdaliai vietų, bet į popietinius kino seansus visi bilietai buvo iš anksto išpirkti. Siekiant patenkinti susidomėjimą, buvo paskelbti du papildomi seansai po vidurnakčio.

21 metų Abolfazlas Fatehi (Abolfazlas Fatehis), kuris buvo vienas iš septynių savo šeimos narių, atėjusių pasižiūrėti naujojo filmo, sakė, kad reginys jiems labai patiko.

„Manau, kad šis filmas gali būti atskaitos taškas domėtis tiems, kas neišmano islamo“, – tvirtino jaunuolis.

Iranas smerkė pranašą Muhammadą vaizduojančias karikatūras, panašias į spausdintas Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“, bet šiitai paprastai švelniau negu sunitai vertina religinių veikėjų vaizdavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių