Invazija į Azeroto planetą

Prasideda atostogų metas, kuriam mūsų filmų platintojai tradiciškai parūpina daugiau nei įprastai pramoginio kino. Pradeda šį atrakcionų sezoną filmas "Warcraft: pradžia".

Dvi medalio pusės

Jau seniai nieko nebestebina tai, kad filmais tampa jaunimo pamėgti kompiuteriniai žaidimai. Yra ir kita medalio pusė – vis daugiau didelio populiarumo sulaukusių filmų istorijos pratęsia savo gyvenimą kompiuteriniuose žaidimuose.

Piktintis šiuo procesu beprasmiška, rimtai vertinti tokius filmus – taip pat. Akivaizdu, kad ir dabar didžiuosiuose ekranuose pasirodantis nuotykių filmas "Warcraft: pradžia" bus įdomus visų pirma tiems kompiuterinių žaidimų aistruoliams, kurie žino apie 1994 m. kompanijos "Blizzard Entertainment" išleistą žaidimą "Warcraft: Orcs & Humans", kurio per pastaruosius du dešimtmečius buvo išleistos dar keturios versijos. Jei pridėsime dar daugybę gausiai iliustruotų komiksų knygų, gausime visai nemažą komercinę industriją, kuri dabar dar labiau plėsis, populiarinama jau ir filmais. Kad tai tik pirmas naujos kokybės ženklas, liudija ir mūsų platintojų paslaugiai prie originalaus pavadinimo pridėtas žodis "pradžia".

Filmas "Warcraft: pradžia" sukurtas pagal pirmojo serijos žaidimo istoriją. Žinoma, šį filmą galima žiūrėti ir nebūnant garsaus kompiuterinio žaidimo aistruoliu. Žiūrėti kaip dar vieną baisią pasaką, stebuklingą ir spalvingą vasaros atostogų pramogą. Juolab kad istorijų apie stebuklingoje pasakų šalyje gyvenančius žmones ir orkus esame matę nemažai.

Orkai prieš žmones

Net plika akimi matyti, kad daug motyvų kompiuterinio žaidimo ir filmo kūrėjai pasiskolino iš "Žiedų valdovo". J.R.R.Tolkieno knygose ne tik išsamiai aprašyta stebuklingų nuotykių veiksmo vieta, bet ir pateikti išgalvoto Viduržemio žemėlapiai.

Žaidimo "Warcraft" veiksmo topografija aistruoliams taip pat gerai žinoma, todėl filmo autoriams reikėjo kuo tiksliau pavaizduoti žmonių apgyvendintą Azeroto planetą, į kurią iš mirštančio Draenoro pasaulio Juoduoju portalu atkeliauja piktieji orkai. Šiai invazijai juos paskatino demonas, vardu Liepsnojantis Legionas, kuris užsimojo sunaikinti Azeroto gyventojus. Žiaurus orkų vadas Gul‘Danas pasiryžęs sunaikinti žmoniją, bet pasitelkus magiją atidarytą portalą reikia maitinti svetimomis gyvybėmis, todėl per trumpą laiką į Azerotą prasmuko tik smogiamasis orkų būrys.

Azeroto valdovas Leinas, jo ištikimasis karvedys Lotaras ir vyriausiasis magas Medivas nenusiteikę lengvai pasiduoti. Netikėtos pagalbos jie sulaukia iš taikingos orkų giminės, kuriai vadovauja teisuolis Durotanas. Delsti nėra kada, nes kai Gul‘Danui antrą kartą pavyks atidaryti portalą, piktųjų orkų jau niekas nesustabdys.

Didelė atsakomybė

Ekranizuoti kompiuterinį žaidimą norėta jau seniai (pirmieji pranešimai apie tai pasirodė 2006-aisiais), bet kompanija "Blizzard" atsisakė tai padaryti norėjusio nuotykių kino specialisto vokiečių režisieriaus Uwe Bollo paslaugų, nesutiko bendradarbiauti ir su siaubo trilerių meistru Samu Raimi, net šiuo projektu susidomėję aktoriai Johnny Deppas ir Colinas Farrellas liko nieko nepešę.

Todėl suprantama, kokia milžiniška atsakomybė atiteko režisieriui Duncanui Jonesui (jis, beje, yra sausio pradžioje mirusio britų dainininko Davido Bowie sūnus), kai buvo paskelbta apie darbų pradžią. Žaidimo aistruoliai internete išsamiai aptarinėjo būsimo filmo detales, dalijosi būgštavimais ir sekė naujienas iš filmavimo aikštelės.

Rezultatą žiūrovai vertins skirtingai. Tie, kurie ilgais vakarais patys nežaidė "Warcraft‘o" ir nepatyrė šio malonumo, lygins naują nuotykių reginį ir su "Žiedų valdovo" epopėja, ir su Jameso Camerono "Įsikūnijimu" (jo motyvų filme taip pat nemažai). O žaidimo aistruoliai pasiges daugelio antraplanių personažų (tiesa, ir be jų filmo herojų tiek daug, kad visus juos įsiminti nelengva) ir kai kurių siužeto peripetijų (jas reikėjo paaukoti, kad filmas nebūtų pernelyg ilgas). Kad jis bus ne vienintelis, abejoti netenka. Nuotykių reginiai su specialiaisiais efektais ir egzotiškais personažais dabar populiarūs. Todėl į Azeroto planetą artimiausioje ateityje tikrai sugrįšime.

 

"Warcraft: pradžia" ("Warcraft") ***

Fantastinis veiksmo filmas. JAV, Kinija, Kanada, 2016 m. Rež. D.Jonesas. Vaidina Travis Fimmelis, Paula Patton, Benas Fosteris, Dominicas Cooperis.

veiksmas 2

humoras 1

įtampa 2

erotika 0

siaubas 2

 


Šiame straipsnyje: kinaslaisvalaikisfilmaswarcraft

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių