Iliuzija – protu nesuvokiama, o kartais net šiurpi

Vienas mentalizmo Lietuvoje pradininkų Nicholas Kin yra žinomas ir pasaulyje. Stulbindamas savo galia pagauti žmogaus mintis, sukelti jose chaosą ar nukreipti mentalistui reikiama linkme, priverčia žiūrovą patikėti jo sukurta iliuzija.

Žiūrovų numylėtinis

Kam teko laimė būti, juolab tapti įspūdingų charizmatiškojo mentalisto Nicholo Kin (tikroji jo pavardė Nikolajus Jegorovas) pasirodymų dalyviu, buvo pavergtas jo protu nesuvokiamų triukų. Po vieno iš įspūdingiausių ir šiurpinančių šio mentalisto pasirodymų Kijeve vykusiame TV projekte "Phenomenon" (Nicholas Kin 45 sek. išbuvo ugnyje, iš kurios išėjo neapdegęs nei drabužių, nei plaukų) mentalistas tapo šį reginį stebėjusios beveik milijoninės žiūrovų auditorijos numylėtiniu.

Tokią simpatiją Nicholas Kin pelno ir nenuginčijama savo charizma, ir talento jėga. Juk neatsitiktinai šis jaunas mentalistas turi prestižinį "The Geller‘s Star" apdovanojimą, kuriuo pasaulyje įvertinti vos trys Nicholo Kin kolegos. Ir šiemet jis jau spėjo pelnyti garbingą mentalistų apdovanojimą "Superstars of Mentalism".

Prieš dvylika metų dabartinė mentalizmo žvaigždė viename Kauno naktiniame klube pirmą kartą pasirodė viešai kaip iliuzionistas. Kodėl Nicholas ilgainiui iškeitė iliuzionizmą į mentalizmą? Kuo skiriasi šie iliuzijos menai?

Mentalizmas ir iliuzionizmas

"Kai gyvenimas užveria vienas duris, atsidaro kitos. Ši kažkada girdėta mintis man materializavosi 2009 m., kai, atlikdamas scenoje vieną pavojingą triuką, susižalojau ranką. Kai ji išgijo, patyriau, kad ranka nebe tokia jautri kaip buvo, o tai yra didelė kliūtis dirbant iliuzionisto darbą. Tad pasukau mentalizmo link, kuriuo seniai domėjausi", – trumpai paaiškino mentalizmo pasirinkimo priežastį Nicholas.

Kas tas mentalizmas ir kuo jis skiriasi nuo iliuzionizmo? Pasak pašnekovo, mentalizmas ir iliuzionizmas – dvi atskiros iliuzijos meno šakos. "Mentalistas geba sukurti iliuziją, kad be žinomų penkių pojūčių – uoslės, lytėjimo, matymo, skonio, klausos – turi šeštąjį, kurį vieni vadina intuicija, kiti – telepatija, treti – antgamtinėmis galiomis. Tačiau mentalistas neturi jokių antgamtinių galių, nes pramogai sukurto mentalizmo pamatas – psichologija", – patikino Nicholas Kin.

Studijavo psichologiją

Ką jau ką, o psichologiją Nicholas išmano puikiai. Iš pradžių studijavęs Kauno technologijos universitete (KTU) informacines technologijas, iškeitė šį studijų profilį į psichologiją ir pagal studentų mainų programą išvyko gilinti žinių į Oksfordo universitetą. Ten pažangiam ir smalsiam praktikantui buvo pasiūlyta tęsti studijas šiame universitete. Jame įgijęs bakalauro laipsnį, Nicholas Kin magistro studijas tęsė Kaune, Vytauto Didžiojo universitete (VDU), ir tapo sveikatos psichologijos magistru.

Prieš dėliodamas ant stalelio neregėtais ženklais pažymėtas kortas, pašnekovas atsiraitojo marškinių rankoves, ir ant vidinės dilbio pusės pasirodė ištatuiruoti tie patys kortų ženklai ir papildomai įrašyti žodžiai "Mentalistas" bei "Fenomenas". Pasirodo, būtent tokie žodžiai įrašyti diplome, kuris šiemet buvo įteiktas Nicholui viename tarptautiniame mentalistų renginyje.

Ypatingi ženklai

Vokiečių psichologas Karlas Zeneris 1942 m. sukūrė kortas su anksčiau minėtais ženklais, kuriuos Nicholas perkėlė ant savo dilbio: trys bangelės, žvaigždė, vientisa linija, kvadratas, pliuso ženklas. Kiekvienas iš šių penkių ženklų reiškia skaičių nuo 1 iki 5.

"Šios kortos buvo sukurtos ekstrasensams testuoti, tačiau jas sumaniai savo programose naudoja ir iliuzionistai bei mentalistai. Šį ekstrasensų testą demonstruoju žiūrovams, pasitelkęs penkis mentalizmo elementus: didelę dozę psichologijos, įtaigos, iliuzijos meno, dėmesio nukreipimo, šou", – aiškino pašnekovas.

Apie Filipinų hilerius

Anot Nicholo Kin, jis gali padaryti tą patį, ką ir būrėjos ar ekstrasensai, tačiau niekada netvirtina, kad tam reikia antgamtiškų galių – jam pakanka penkių minėtų mentalizmo elementų.

Ką jis manąs apie Filipinų hilerius? "Tai yra triukai, pagrįsti rankų miklumu, –  ir nieko daugiau. Tai yra daręs ir vienas lietuvių iliuzionistas, ir viename savo šou mano mentalizmo mokytojas iš Anglijos Derrenas Brownas. Koks pagrindinis skirtumas tarp iliuzionistų ir mentalistų? Iliuzionistas norimo rezultato siekia rankų miklumu ir tam tikru rekvizitu, o mentalistas gali ateiti į sceną beveik tuščiomis ir sukurti magišką pasaulį vien savo protu ir sukauptų žinių bagažu", – tvirtino Nicholas.

Kaip auginti intelektą

Iš kur Nicholas semiasi žinių? "Daugiausia – iš knygų, – nedelsdamas atsako pašnekovas, – o geriausiu psichologijos vadovėliu laikau Bibliją. Nesistebėkite ir nepainiokite religijos su tikėjimu. Mano galva, tai dvi skirtingos sąvokos. Juk vieni tiki į stabus, kiti – į Dievą. Tačiau visos religijos – ir tai mano asmeninė nuomonė – sukurtos tam, kad būtų galima kontroliuoti žmoniją."

"Na, pavyzdžiui, Dešimt Dievo įsakymų. Argi ne puiki žmonijos elgesio kontrolės sistema? Tiesa, mano galva, pakaktų ir vieno Dievo įsakymo – "Nevok". Kodėl? Todėl, kad iš jo išplaukia visi kiti įsakymai. Na, pavyzdžiui, įsakymas "Nežudyk". Juk tai reiškia "Nevok kito žmogaus gyvybės". Arba įsakymas "Nemeluok". Juk tai reiškia "Nevok tiesos", – pravėrė savo intelekto auginimo šaltinio dangtį pašnekovas.

Pasąmonės biblioteka

Vienas iš labiausiai patinkančių žiūrovams ir pačiam mentalistui triukų vadinasi "Pasąmonės biblioteka".

"Atliekant šį triuką iš salės atėjęs žiūrovas (jis parenkamas metant kamuoliuką į salę atsitiktiniam žiūrovui – aut. pastaba) keliauja scenoje su manimi, t.y. vedliu, į savo vaizduotę. Žiūrovas įsivaizduoja patenkąs į biblioteką, kurioje iš daugelio lentynų pasirenka kažkokią įsivaizduojamą knygą, atsiverčia bet kurį jos puslapį ir pasirenka jame vieną žodį. Pasako jį garsiai visiems. Aš tuoj pat paduodu šitam scenoje esančiam žiūrovui susuktą popieriaus lapelį, prašau jį išvynioti ir visiems parodyti žodį, kuris jame įrašytas, – tas mano iš anksto įrašytas lapelyje žodis sutampa su ištartuoju nuo scenos. Mistika? Ne, mentalizmas", – sakė pašnekovas ir patvirtino tai daugiareikšmiu džiugiu "Wualla!"

Panaši žiūrovų reakcija kyla jam atliekant triuką su Rubiko kubikais, skaičių dėlione ant balto popieriaus lapo, atspėjant žmogaus mobiliojo telefono PIN kodą ir pan.

Pasak Nicholo, minėti ir neminėti triukai paremti psichologijos, matematikos, grafologijos, kūno kalbos ir kitomis žiniomis. Jomis naudojosi ir XVIII a. mentalistai.

Mentalizmo šaknys, atstovai

Anot Nicholo Kin, mentalizmo pėdsakų gausu XVIII a., kuriame gyveno, pavyzdžiui, daugeliui gerai žinomas italų grafas Aleksandras fon Cagliostro (tikras vardas Giusepe Balsamo), išgarsėjęs XVIII a. viduryje kaip alchemikas, hipnotizuotojas ir burtininkas.

Kas nėra girdėjęs apie stebuklingas Grigorijaus Rasputino, turėjusio didžiulės įtakos Rusijos caro Nikolajaus II šeimai ir panašiai Peterburgo aplinkai, galias? O kam gali būti nežinomas garsiausias XX a. aiškiaregys, skaitęs žmonių mintis, S.Freudo ir Abelio mokinys Wolfas Messingas, kurio gebėjimai buvo panaudoti Antrojo pasaulinio karo metais Rusijoje tam, kad atitrauktų gyventojų mintis nuo karo sunkumų?
Suprantama, minėtos garsenybės savo veikloje naudojo įvairius triukus, žinias ir patirtis. Visa tai ir dar daugiau naudoja savo pasirodymuose ir Nicholas.

Viena jo autorinių programų vadinasi "Aiškiaregystė". Na, argi ne aiškiaregystė, kai mentalistas lengvai atspėja, nematydamas kortų malkos, kiek ir kokias kortas iš jos ištraukė atsitiktinis žiūrovas, kam priklauso vienas ar kitas daiktas (mentalistas net pasako, kaip atrodo daikto savininkas ar savininkė), atneštas iš žiūrovų salės ant padėklo.

Pradangintų rotušę

"Dabar rengiu naują pramoginę programą, kurią pirmą kartą parodysiu vasario 19-ąją Kaune, "Nautilus" naktiniame klube. Šioje programoje maišau iliuzionizmą ir mentalizmą. Todėl bus ne tik nuostabos, bet ir juoko. Šiame renginyje bus galima pajusti, kuo skiriasi abi iliuzijos meno rūšys", – kalbėjo Nicholas.

Priminsime, kad šis talentingas mentalistas savo gabumais tiesiog pribloškė TV projekto "Lietuvos talentai" komisijos narius. Ypač tuos, kuriems teko būti kraupoko reginio scenoje – virš jų galvų kardu švaistėsi užrištomis akimis Nicholas Kin – dalyviais.

Tiksliai atlikti užrištomis akimis tai, kas, rodos, neįmanoma ir reginčiajam – įveikiama užduotis Nicholui. Tai jis įrodė prieš kelerius metus Kaune, kai užrištomis akimis pagerino greičio rekordą kartodromo trasoje. O mieliausias jo, buvusio iliuzionisto, širdžiai yra vaikystę menantis triukas "Vaikystės sniegas" ir virvės karpymas.

Šiuos triukus sunku aprašyti – tai reikia matyti. Nicholas parodytų ir pasaulyje išgarsėjusius triukus – vaikščiojimą upės vandens paviršiumi ar didžiulio pastato pradanginimą, tačiau tokiems triukams atlikti reikalingas brangus rekvizitas. Juk vien stalelis, į orą pakylantis nuo iliuzijos meistro rankos judesio, kainuoja ne vieną tūkstantį dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

krutoi

krutoi portretas
Krutoi kak kirkorov
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių