Ilgamečiai LRT veidai – apie įsimintiniausias eterio akimirkas

Ketvirtadienio vakarą LRT TELEVIZIJOJE prasidėjo šventinio, televizijos šešiasdešimtmečiui skirto projekto „Šešiasdešimt akimirkų“ filmavimas.

Čia žinomiausi LRT veidai ne tik skaičiavo savo metus, praleistus televizijoje, bet ir dalijosi įsimintiniausiomis istorijomis.

Naujo, kiekvieną šeštadienį ekrane pasirodysiančio projekto vedėja – LRT televizijos ir radijo žurnalistė Živilė Kropaitė.

Šventinis vakaras prasidėjo Marijono Mikutavičiaus daina „Kaip gyveni?“. Šį kartą ją atliko spalvingas penketas: dainininkė Paula, Neringa Nekrašiūtė, Vytautas Medineckas-Ironvytas, Sasha Song ir Vaida Genytė.

Prodiuseris Audrius Giržadas LRT TELEVIZIJOJE dirba jau 32 metus. „Jei nori būti televizijoje, jei nori, kad pats taptum televizija, pirmiausiai reikia daug skaityti, domėtis, būti visapusišku žmogumi, eruditu, darboholiku, be galo mylėti televiziją, ne save televizijoje, o televiziją savyje“, – tikino jis.

Į televiziją dar 1967 m. atėjusi diktorė Stasė Stankevičienė sako taip ir nesugebėjusi atsikratyti jaudulio.

„Pirmą vakarą reikėjo supažindinti su programa, pasisveikinti. Buvo nespalvota studija, ilgas stalas. Prie vieno stalo sėdėjo J. Baranauskas, ruošėsi žinias skaityti, prie kito aš turėjau pristatyti programą. Reikėjo sėdėti tyliai, kad netrukdyčiau. Skaito jis žinias, tada tyliai sėdi, o aš bandau pasakyti, ką toliau matys. Kai išėjome aš sakau: „Juozeli, kaip aš jaudinuos, mano visos rankos šlapios.“

O Juozas taip gražiai, vyriškai atidengė delnus ir paklausė: „O mano?“ Sakau: „Ir jūs jaudinatės?“ Pasirodo, kad televizijoje yra atsakomybė, o prie atsakomybės įprasti neįmanoma. Nesvarbu, kiek metų dirbi, yra jaudulys. Vėliau jis apvaldomas. Jis reikalingas. Sakyčiau, kad reikia su jauduliu eiti, su pagarba tiems, kurie tave klauso“, – prisiminimais dalijosi S. Stankevičienė.

Buvusi diktorė pasakoja negalėjusi sakyti, ko nori ar kalbėti be suflerio, mat buvo cenzūra.

Režisierius Vytenis Pauliukaitis suskaičiavo, kad kitąmet televizijoje jis bus dirbantis jau 50 metų. Visada norėjęs būti režisieriumi, darbą televizijoje jis pradėjo kaip operatoriaus asistentas.

„Pradžioje man leido rodyti tik bendrus planus. Buvo filmavimas Perkūno namuose ir tam, kad juos parodytume, mane su kamera kranu pakėlė į viršų. Aš nepasiruošęs, net švarko jokio nepasiėmiau: vėjas pučia, šalta. Parepetavome, per raciją girdžiu: dabar eisime kavos. Ir nuėjo, o mane paliko. Aš ten valandą laiko vėjuose siūbavau. Žiūrėjau į bokštą ir dar dabar galiu pasakyti, kiek ten yra langelių“, – juokėsi V. Pauliukaitis.

Ne mažiau linksmų istorijų jam nutiko ir vėliau. „Amžinos atminties diktorius Vytautas Kybartas vedė naujametinį vakarą. Rodėme tiesiogiai ir viskas ėjosi sėkmingai, o prieš pat dvyliktą vedėjas atidaro butelį šampano ir sako: pakelkite taures šampuojančio putano. Skambina po 5 minučių komiteto viršininkas ir klausia: jūs ten visi girti? “, – pasakojo V. Pauliukaitis. Dabar, jo žodžiais, tokį naujametinį vakarą niekas gyvai studijoje nesėdi ir tokios klaidos laiku ištaisomos.

Jonas Gurskas, operatoriaus karjerą pradėjęs kartu su V. Pauliukaičiu, prisiminė, kaip šis, jau tapęs režisieriumi, kartą šaltu oru sugalvojo pajūryje atlikėjus filmuoti iš jūros.

„Raitojausi kelnes ir bridau, o pagrindinė Vytenio frazė buvo:  „Tu tik saugok kamerą“ , – sakė operatorius.

Laidų vedėja Edita Mildažytė dirbti televizijoje pradėjo 21-erių ir karjerą čia pradėjo nuo paskutinio diktorių konkurso. Per tą laiką moteris vedė daugybę laidų, projektų, sukūrė begalę reportažų.

„LRT režisierė Asta Einikytė, kai aš ateidavau ir siūlydavau, padarom tą ir tą, sakydavo: „Viešpatie, kada tu į pensiją išeisi“, – juokėsi moteris.

E. Mildažytė prisiminė nemažai smagių istorijų, viena tokių – kai nuobodžiaudama tarp anonsų šalia esančioje studijoje sveikinimų koncertą vedančiam A. Giržadui eterio metu surišo batų raištelius.

„Jį rodė iki pusės, aš nuropojau ir surišau. Žinoma, Audrius paskui keršijo“, – pasakojo žurnalistė.

Laidų vedėjas Jogaila Morkūnas televizijos ekrane pasirodė vos 15 metų. „Man juokinga, kad televizijoje dirbti pradėjau prieš 30 metų“, – sakė jis. 

Kaip kurioziškiausią istoriją J. Morkūnas prisimena savaitės orų apybraižos kūrimą. „Filmavome šiltnamį ir reportažą pavadinau „Kur visada žydi gėlės“. Grįžęs pasirašiau tekstą ir jį įrašiau montažinėje. Tekstas skambėjo taip: „Čia visą laiką žydi rožės, tulpės, fekalijos ir visi kiti žiedai“, – prisiminė jis ir pridėjo, kad reportažas būtent toks eteryje ir pasirodė.

Didžiausią įtaką V. Pauliukaičiui padariusi, 42 metus televizijoje dirbanti kino kritikė Izolda Keidošiūtė prisimena, kad kartu dirbdami jie dažnai eidavo į Vingio parką spręsti kino problemų. „Tam turėjome turėti atsargini švarką ir rankinuką, nes tam, kad išeitume, reikėjo juos palikti, kad kažkas galėtų pasakyti: va, yra žmogus, čia kažkur išbėgo“, – gudrybes atskleidė I. Keidošiūtė. 

Apie svarbiausias, įsimintiniausias ir kurioziškiausias Lietuvos televizijos gyvavimo akimirkas prisiminimais dalinosi ir sporto žurnalistė Laima Janušonytė, vienas geriausių visų laikų sportininkų Virgilijus Alekna, laidų vedėja Zita Kelmickaitė bei kiti.

Skambėjo legendiniai, kartas užauginę kūriniai, kuriuos atliko Vytauto Lukočiaus diriguojama „Vilniaus sinfonietta“ bei Egidijus Sipavičius, Gabrielius Vagelis, Jonas Čepulis, Neringa Nekrašiūtė, Kotryna Juodzevičiūtė, , Neda ir Olegas Ditkovskis, „Kivi“.

Garsiausi televizijos ir Lietuvos žmonės, kartas užauginę muzikos kūriniai, lydėję žiūrovus visus šešis televizijos gyvavimo dešimtmečius, unikalūs vaizdo įrašai iš LRT Aukso fondo ir istorijos, slypinčios už jų, – naujajame LRT projekte „60 akimirkų“ jau nuo kovo 25-osios šeštadienio vakarais 21 val. per LRT TELEVIZIJĄ.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių