Į žaidimo „Mėlynasis banginis“ pinkles pateko ir žinomos atlikėjos dukra

  • Teksto dydis:

Grožio specialistė, grupės „Panteros“ narė Renata Gaidan prisipažįsta – ji ne juokais įbauginta. Vos prieš kelias dienas jos devynmetė dukra papasakojo apie kaimynystėje gyvenančią mergaitę, kuri pradėjo žaisti šiurpą keliantį žaidimą „Mėlynasis banginis“. Netrukus ir pati dukra sulaukė skambučio, raginančio prisijungti prie mirtimi besibaigiančios manipuliacijos.

„Nieko iki tol nebuvau girdėjusi apie šį neseniai į Lietuvą atkeliavusį vaikams ir paaugliams skirtą žaidimą, bet mokykloje visiems tėvams buvo išsiųstas pranešimas apie mirtiną manipuliaciją, į kurią įsitraukia vaikai ir Lietuvoje. Ir kaip tik tądien dukra pasakė, kad mergaitė iš gretimo namo išsipjaustė ant rankos banginio atvaizdą. Mane apėmė siaubas“, – TV3 laidos „TV pagalba“ studijoje pasakos Renata Gaidan.

Moteris iškart nuskubėjo pas kaimynus perspėti, kuo užsiima jų dukra. „Mane išgąsdino mergaitės reakcija – ji ėmė isteriškai rėkti, kad dabar visiems bus blogai, kad visus išžudys“, – prisiminė R. Gaidan.

Svarbiausia – kalbėtis ir tiesiai šviesiai paklausti, ar jūsų vaikas žaidžia.

Tačiau didžiausią šoką atlikėja patyrė namuose. „Ruošiau šeimai vakarienę, kai suskambėjo dukros telefonas. Ji išmokyta neatsiliepti į skambučius iš nežinomų numerių, tad iškart atbėgo pas mane. Atsiliepiau, o ten – robotizuotas balsas, kuris ėmė žerti grasinimus: „Jei tu netęsi žaidimo, tau ir tavo šeimai bus blogai – mes žinome tavo IP, žinome tavo namų adresą, surasime ir jus visus nužudysime“. Iš siaubo aš netekau žado“, – pasakojo Renata. Moteris prisipažino – kaip elgtis tokiu atveju ji nežinojo.

Laidoje studentė Adriana Ablačinska papasakojo savo dvylikametės sesers istoriją – mergaitė buvo jau gerokai pažengusi „Mėlynojo banginio“ žaidime. „Jos rankos buvo supjaustytos, ant vienos „puikavosi“ banginis. Ir jei ne klasės auklėtoja, kuri atkreipė dėmesį į žaizdas, turbūt sesuo būtų žengusi ir lemtingąjį žingsnį – nusižudyti“, – pasakojo A. Albačinska.

Valstybinio psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos biuro vadovas Marius Strička įspėjo visus tėvus, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad būtų išvengta nelaimės. „Svarbiausia – kalbėtis ir tiesiai šviesiai paklausti, ar jūsų vaikas žaidžia. Jei nepadeda atviras pokalbis, stebėkite – jei jūsų vaikas slepia rankas, naktimis keliasi, jo būklė tapo kritiška, jis atsiribojo nuo viso pasaulio, galima įtarti, kad jis įsitraukė į „Mėlynojo banginio“ manipuliaciją“, – sakė M. Strička. Savižudybių prevencijos biuro vadovas paragino visus – ir tėvus, ir vaikus – apie asmenis, kurie žaidžia šį žaidimą bei tuos, kurie skatina žaisti, pranešti policijai. Už skatinimą žalotis ir privedimą iki savižudybės yra numatyta baudžiamoji atsakomybė. 

PAGALBOS TELEFONAI:

Psichologinės pagalbos tarnyba

Telefono numeris

Darbo laikas

Jaunimo linija*
Budi savanoriai konsultantai

8 800 28888

I-VII
visą parą

 

Vaikų linija*

Budi savanoriai konsultantai, profesionalai

116 111

I-VII
11:00 - 21:00

Vilties linija*

Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai

116 123

I-VII
visą parą

Pagalbos moterims linija*

Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 

8 800 66366

I-VII
visą parą

Linija Doverija*

(rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 

8 800 77277

 

II–VI

16.00–20.00

Krizių įveikimo centras*

Jeigu ieškote skubios psichologinės pagalbos, kviečiame kreiptis į specialistą jo budėjimo laiku. Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt). *Pirminė konsultacija nemokama, be išankstinės registracijos, amžiaus apribojimų nėra.

8 640 51555
 

I–V

16.00–20.00

VI

12.00–16.00)
 

Vaikų ir paauglių krizių intervencijos skyrius

(8-5) 275 75 64

I-VII
visą parą

*Skambučiai visais šiais numeriais yra nemokami. Skambučius apmoka LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

PAGALBA INTERNETU:

Jaunimo linija

Emocinė parama teikiama jaunimui

Registruotis ir rašyti: www.jaunimolinija.lt/laiskai

atsako per 2 darbo dienas
 

Vaikų linija

Emocinė parama teikiama vaikams, paaugliams 

Registruotis ir rašyti: www.vaikulinija.lt

atsako per 2-3 darbo dienas

Vilties linija

pagalba teikiama suaugusiems

Rašyti svetainėje: paklausk.kpsc.lt/contact.php arba rašyti el. paštu: vilties.linija@gmail.com

atsako per 3 darbo dienas

Pagalbos moterims linija

Pagalba teikiama moterims ir merginoms

Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt
 

atsako per 3 darbo dienas

Psichologinės konsultacijos

internetu emigrantams Pagalbą teikia profesionalūs psichologai Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt 

Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt
 

atsako per 2 darbo dienas

Pagalba nusižudžiusių artimiesiems

Pagalba teikiama nusižudžiusiųjų artimiesiems.

Savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt

Rašyti el. paštu:

laukiam@artimiems.lt

atsako per 2-3 darbo dienas

Papildoma informacija - www.klausau.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

dsa

dsa portretas
Viskas čia surašyta teisingai, išskyrus "žinoma atlikėja", nes jos niekas nežino.

Vika

Vika portretas
Cia visai nejuokinga! Manau teisesauga turi imtis priemoniu ir issiaiskinti,is kur ateina tas zaidimas melynasis banginis. Tokius vaikus labai lengva igasdinti,bet kas tai daro ir kokiu tikslu - cia visiskai neaisku. Nejaugi programisiai negali uzkirsti kelio tokiems "zaidimams",kurie veda prie mirties? Juk yra nusimananciu. Manau,policija visame pasaulyje turi susidometi situo iskrypelisku zaidimu ir uzkirsti tam kelia. Ne tokius dalykus issiaiskina,manau,ir cia GALETU.

Kas ji tokia?

Kas ji tokia? portretas
Minetų atlikėja ji yra?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių