Į tradicinį alaus festivalį „Oktoberfest“ Miunchene – tik praėjus patikrą

  • Teksto dydis:

Smarkus lietus ir sugriežtintos saugumo priemonės neatėmė į „Oktoberfest“ susirinkusių alaus mėgėjų ūpo, kai šis kasmetinis Bavarijos kultūros festivalis prasidėjo šeštadienį Vokietijos pietiniame Miuncheno mieste.

Miuncheno meras Dieteris Reiteris (Dyteris Reiteris) lygiai vidurdienį atidarė pirmąją alaus statinę ir pripylė pirmąjį bokalą, pritariamai šaukiant tūkstančiams ištroškusių lankytojų, susirinkusių vienoje iš 14 didžiulių palapinių, kaip ir kasmet išdygusių tradicinėje šios mugės vietoje – Terezienvyzėje.

Dėl pastaraisiais mėnesiais įvykdytų virtinės išpuolių pareigūnai šiemet nusprendė apjuosti šventės vietą metaline tvora, uždraudė įsinešti didelių krepšių, įrengė daugiau apsaugos kamerų. Lankytojai įleidžiami tik praėję patikros postus.

Per kruviniausią šiais metais išpuolį Vokietijoje vienas vokietis paauglys nušovė devynis žmones prie vieno Miuncheno prekybos centro, o galiausiai nusižudė. Dvi kitas atakas įvykdė prieglobsčio ieškotojai, o atsakomybę dėl jų prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS). Per šiuos išpuolius buvo sužeisti keli žmonės, bet žuvo tik užpuolikai.

„Niekas, kas įvyko, nepakeitė mano asmeninio sprendimo atvykti į „Oktoberfest“, – sakė 34 metų miunchenietis parodų vadybininkas Nico Baunbachas (Nikas Baunbachas), dėvintis tradicines trumpas odines bavariškas kelnes, milinę, languotus marškinius ir avintis šonuose suvarstomus bavariškus batus. „Terorizmas iš tikrųjų slopsta, – aiškino N. Baunbachas. – Mums dabar neramu tik todėl, kad atrodo, jog jis pasiekė Vokietiją.“

Pastarieji išpuoliai Vokietijoje padidino susirūpinimą dėl daugiau kaip milijono migrantų, atvykusių į šalį nuo praeitų metų pradžios. Jų daugumą sudaro pabėgėliai iš karo krečiamų šalikų, tokių kaip Sirija, Irakas ir Afganistanas.

Saugumo pareigūnai pripažįsta, kad dauguma migrantų laikosi įstatymų ir yra taikūs, bet kai kurie galbūt atvyksta į Vokietiją vedami nusikalstamų paskatų. Visgi pažymima, kad yra „didelis abstraktus pavojus“, jog per 17 dienų truksiantį festivalį, kaip prognozuojama, pritrauksiantį 6 mln. lankytojų, bus įvykdytas koks nors išpuolis. Policija pabrėžė, kad jokių konkrečių užuominų apie grėsmę nėra.

Miuncheno policija planuoja, kad labiausiai įtemptais šventės momentais saugumą užtikrins 600 pareigūnų, apie šimtu daugiau negu pernai. Dar apie 450 apsaugininkų tikrins lankytojų krepšius ir padės palaikyti viešąją tvarką.

Nors kai kuriomis „Oktoberfest“ dienomis šventės teritoriją susirenka iki 600 tūkst. lankytojų, per šį festivalį, pirmąkart surengtą 1810 metais, didelių incidentų beveik nepasitaiko.

1980 metais vienas ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas detonavo bombą, užmušusią 12 žmonių ir jį patį. Dar per 200 žmonių buvo sužeisti.

Praeitais metais policijai teko įsikišti į 2017 incidentų – daugiausiai nutraukti įkaušusių lankytojų muštynių arba ieškoti pavogtų piniginių ir rankinių. Buvo pranešta apie 20 lytinių nusikaltimų, įskaitant vieną mėginimą išžaginti.

Timas Harrisas, (Timas Harisas), dirbantis vienoje farmacijos įmonėje kaimyninėje Šveicarijoje, sakė nė kiek nedvejojęs prieš atvykdamas į „Oktoberfest“. „Atvykstu čia kasmet susitikti su draugais. Negalima leisti, kad tokie dalykai jus atgrasytų nuo jums patinkančių dalykų“, – aiškino 36 metų vyras. – Kita vertus, keli žmonės, su kuriais dirbu, turėjo ateiti, bet dėl tvoros ir pranešimų apie saugumo problemas šių planų atsisakė.“

Tuo tarpu 36 metų Miuncheno gyventojas Sebastianas Schneideris (Sebastianas Šneideris), dirbantis internetinės prekybos srityje, sakė, kad dėl prastų orų į šventės atidarymą susirinko mažiau nei įprasta lankytojų. Nors kelias savaites Vokietijoje orai buvo giedri ir šilti, penktadienį visoje šalyje prapliupo lietus ir atvėso.

Pirmoji „Oktoberfest“ įvyko prieš 206 metus, o šiemet šis festivalis rengiamas 183-ąjį kartą, nes jis būdavo atšaukiamas per abu pasaulinius karus, Napoleono invaziją į Bavariją ir siaučiant hiperinfliacijai praėjusio amžiaus 3-ajame dešimtmetyje.

Daugelis šventės dalyvių, taip pat turistų iš viso pasaulio vilki tradicinius bavariškus drabužius (Tracht), kai kada įsigytus paskutinę minutę kuriame nors šventės paviljone: vyrai – odinius šortus ( lederhosen) ir siuvinėtas petnešas, o moterys – liaudiškas sukneles ( dirndl) giliomis iškirptėmis.

Tiek vyrų, tiek moterų drabužiai išlieka patogūs išlenkus nemažą kiekį alaus.

„Oktoberfest“ pirmąkart buvo surengta 1810 metais, švenčiant Bavarijos princo vestuves su princese Terese iš Saksonijos Hildburghausenų (Hildburghauzenų) giminės.

Nors „Oktoberfest“ pavadinimas perša mintį, kad ši šventė turėtų vykti spalį, ji jau seniai buvo perkelta į rugsėjo pabaigą, kai orai dažniausiai būna šiltesni.

Tokio pobūdžio renginiai išpopuliarėjo visame pasaulyje – panašios gatvės šventės rengiamos Kinijoje, Brazilijoje, Kanadoje, Jungtinėse Valstijose, Rusijoje ir Australijoje.

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgis

Jurgis portretas
Mažiau išgers kai reikės šiknas saugoti nuo musulmonų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių