Į Rumuniją Drakulą sugrąžino muzikantas Ph. Glassas

Scena ir jos prieigos paskendusios visiškoje tamsoje, jos viduryje ant platformų glaudžiai ratu sėdintys muzikantai tik šiek tiek apšviesti. Šviesa krinta ir iš ekrano, kuriame patys įtempčiausi filmo vaizdai susilieja su muzika.

Vaizdo projekcija sudėliota taip, kad iš karsto išlendanti ranka, atrodo, siekia atlikėjų. Taip atrodo amerikiečių kompozitoriaus Philipo Glasso ir San Fransisko Kronos kvarteto naujas pasirodymą „Drakula – muzikas ir filmas“.

Per jį gyvai atliekama 1998 m. filmo muzika, sukurta Ph. Glasso, o už muzikantų nugarų matyti 1931 m. filmo apie Drakulą versijos vaizdai. Pirmajam pasirodymui Ph. Glassas pasirinko Drakulos tėvynę – Rumuniją.

 

 

XIX a. pradžioje sukurtas Bramo Stokerio romanas „Drakula“ buvo įkvėptas legendų apie XV a. gyvenusį Rumunijos princą Vladislovą, kuris pagarsėjo dėl žiaurių priešų kankinimo metodų, nusikaltimų ir Osmanų imperijos karių grobimų. Romane pasakojama, kaip vampyras palieka Transilvaniją ir prasimaitinimo išvyksta ieškoti Londone.

Ph. Glassas teigia, kad pasirodymas, sujungiantis gyvą muziką ir ištraukas iš kino juostų, leidžia žiūrovams daug labiau įsijausti į filmą.

Žurnalistų kalbinti į koncertą atėję rumunai buvo labai susidomėję pasirodymu ir Drakulos istorija nėra pagrindinė priežastis. Svarbiausia buvo paties Ph. Glasso koncertas, o už tai, kad pasaulinio garso kūrėjas atvyko į Bukareštą, jie dėkoja Drakulai.

Patys rumunai apie šį herojų sužinojo daug vėliau nei visas pasaulis. Iki 1990 m. jis buvo žinomas nedaugeliui dėl to, kad diktatorius Nikolae Ceausescu buvo šalyje buvo uždraudęs B. Stokerio romaną ir filmus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių