Į Lietuvą atvyksta austrų elektronikos žvaigždės: laukia šokiai su „Klangkarussell“

  • Teksto dydis:

Pasaulinės sėkmės sulaukęs ir visus ledus pralaužęs dueto „Klangkarussell“ hitas „Sonnentanz“ gal ir galėjo prasiveržti savaime. Bet projektą įsukę Adrianas Heldas ir Tobias Rieseris – du 25-erių austrai, ne tam šiame gyvenime susitiko, kad nieko jame nenuveiktų. Gruodžio pabaigoje jie pakels ant kojų Vilnių. Bilietus į koncertą galima įsigyti nuo antradienio.

Žiūrint į Adrianą ir Tobiasą atrodo, kad duetas praleido kartu visą gyvenimą. Tiesą sakant, panašiai ir buvo: jiedu – Zalcburgo mokyklos laikų draugai, vėliau nuėję savais keliais.

Adrianas po mokslų trynėsi šou versle, dalyvavo operos pastatyme „Salzburg Festspiele“ festivalyje. „Aš vaidinau „Makbete“, buvau medis“, – kikena jis. Tuo metu Tobias studijavo garso inžineriją, dirbo postprodukcijos studijoje. „Tai buvo baisu – labai daug darbo ir labai keisti žmonės“, – sako jis, iš tų laikų mieliau atsimenantis papildomą, duonos išvežiotojo užsiėmimą.

Tobias pripažįsta, kad jie abu buvo beviltiški studentai, nepaisant to, kad jis pats – muzikos mokytojo sūnus, mokėjo groti akordeonu (tik mieliau spardė futbolo kamuolį). O Adrianas „džemino“ su vietos muzikantais savo tėvo studijoje, kurią tie vietiniai nuomojosi. Nuo 7-erių jis slampinėjo tarp instrumentų, būgnų ir pianino, ir mokėjo jais groti. 16-os jau kūlė savo drum’n’bass.

„Klangkarussell“ yra toks pats „chill“ projektas, kaip ir jų didžiausias hitas „Sonnentanz“ (vokalinė jo versija „Sun Don‘t Shine“ su Willu Heardu atsidūrė šešių valstybių TOP10, o Jungtinėje Karalystėje – ir TOP3).

Tobias – aukštesnis iš jųdviejų – yra genialus beisbolo kepuraičių modelis su savo trijų dienų barzdele, garsiu juoku ir tokiais pomėgiais, kaip žvejyba ir nekoomercinis paties bravorėlis. Adrianas – lieknas ir ironiškas. Labiau nerami siela. „Jis vienareikšmiai yra labiau organizuotas, – draugą giria Tobias. – Bet vėl gi, – jis nemoka slidinėti.“

2011-ais jie susirašė „Facebooke“ ir susitarė susitikti bare. Ten buvo ką aptarti, pradedant revoliucinga vaikyste ir baigiant flirtu su LA tamsiosios elektronikos scena. Adrianas tuo metu jau kūrė elektroninę muziką ir didžėjavo Vienoje. Tobias buvo įklimpęs į šokių muziką su vokiečių atlikėjais, bet iš esmės, abu jie styrojo tame pačiame puslapyje. Ir tą naktį gimė mintis ką nors įrašyti drauge.

Taip gimė „Klangkarussell“ – Tobias sugalvotas projekto pavadinimas, reiškiantis „garso karuselę“. O vieną vasaros naktį 2011-aisiais duetas išrideno kūrinį „Sonnentanz“, kuris perdavė labų dienų nuo „Klangkarussell“ visam pasauliui. Tiesa, į internetą šis gabalas buvo paleistas be fanfarų. Bet kažkurio anonimo dėka „Youtube“ kanale atsirado „Sonnentanz“ su nuotrauka moters, sėdinčios Tai Chi pozoje ir žiūrinčios į saulėlydį. Ir štai – šiandien šis kūrinys Youtube jau turi daugiau nei 22 milijonus peržiūrų ir 10 tūkstančių komentarų visomis kalbomis. Yra užloop‘inta 10-ies valandų šios dainos versija – tiems, kam niekaip negana šio kūrinio melancholijos ir optimizmo, hipnozės ir vibracijos, vėjo miškuose ir saksofono, pagaliau – nenormaliai geros elektronikos.

„Neįdėjome jokių asmeninių pastangų, kaip pareklamuoti savo muziką, – sako Adrianas. – Tai padarė žmonės. Jų dėka mes turime 6 minučių testamentą, surašytą galingam garsui, gimusiam skaitmeniniame amžiuje“.

„Universal“ neužtruko pasirašyti sutartį su „Klangkarussell“ ir jie sėdo prie savo debiutinio albumo. Kiekvienas didesnis renginys ėmė kviestis juos padidžėjauti ir netrukus duetas jau stovėjo ant pakilos „Pukkelpop“ Belgijoje ir „Street Parade“ Ciuriche. Publiką greitai „užvežė“ jų skrūpulingai sudėliotas deep tropical house bytas, atidžiai peržiūrėta Adriano jaunomis dienomis išmylėta drum‘n‘bass retrospektyva ir nestabdoma senosios šokių karalių muzikos – tokios, kokią sukūrė „Falco“ ar Jamie XX renovacija. Albumas „Netzwerk“ patyrė triumfą.

Ir visa tai bus galima savo kūnu pajausti patekus į šauniausią kalėdinį vakarėlį gruodžio 29 dieną, šeštadienį, menų fabrike „Loftas“. Austrai ten bus ne vieni – prieš juos nuskambės labai gerai sukalta lietuviška programa. Bilietus platina galapagai.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių