Į kokias keliones lietuvius vilioja pomėgiai?

  • Teksto dydis:

Net jei dažnai tenka išgirsti frazę „mano hobis yra keliauti“, nemažai žmonių keliauja dėl to, kad svetur užsiimtų savo mėgstama veikla. Keliavimas pagal pomėgius, dažniau įvardijamas kaip hobio turizmas, įgauna pagreitį visame pasaulyje, o tokį keliavimo būdą renkasi kone kas penktas turistas.

Žmonės ieško draugų ir bendraminčių, kad galėtų kartu įveikti tūkstančius kilometrų dėl savo hobio, pradedant aktyviu vandens sportu, baigiant egzotiškomis gastronominėmis kelionėmis. Savo pomėgių vedini į Lietuvą taip pat atvyksta turistai iš užsienio.

Tendencija – gastronominės kelionės

Kelionių agentūros „West Express“ specialistė Laura Šepetienė sako, jog keliaujantiems pagal pomėgius labiausiai rūpi pažinti tai, kas dar neatrasta, ką įprastai aplenkia turistai. „Konkretūs pomėgiai reikalauja ir labai specifinių žinių apie tam tikrus maršrutus ar vietas, todėl geriausiai planuojant kelionę padeda tarpininkauti vietos gidai, kurie gali parodyti autentiškas vietas ir suorganizuoti norimas pramogas“, – pasakoja specialistė.

Viena populiariausių lietuvių pamėgtų hobio turizmo tendencijų – gastronominės kelionės. „Lietuviai dažnai derina du dalykus – pažintį su šalimi ir maistu. Labai populiarios tampa  „gatvės maisto“ ekskursijos, kuomet visu kelionės tikslu tampa vietinių skonių pažinimas, maršrutai po turgus, užeigėles, barus ir kitas autentiškas vietas. Tokiomis kelionėmis ypač vilioja tokios egzotiškosios šalys, kaip Indija, Izraelis, Vietnamas, Meksika. Ne mažiau populiarios kulinarinės pamokos ar specialios kelionės, suorganizuotos taip, kad aplankytumėte geriausius „Michelin“ žvaigždėmis įvertintus restoranus“, – sako L. Šepetienė.

Tuo tarpu aktyvaus laisvalaikio mėgėjų kelionės labai tikslingos, o keliautojams paprastai nėra svarbios žymiausios šalies vietos. Lietuviai dažnai renkasi žvejybą, slidinėjimą, jėgos aitvarus, nardymą, atrakcionų parkus. Vienas svarbiausių reikalavimų leidžiantiems aktyvų laisvalaikį – patogi viešbučio lokacija ir maistas. Pasitaiko, jog tik atvykus į šalį ir joje išbandžius naują veiklą, palaipsniui tai virsta hobiu, kurį norisi išbandyti skirtingose pasaulio vietose.

Nida Degutienė: gastronominėje kelionėje svarbu visada jaustis šiek tiek praalkus

Tai, jog autentiškus kulinarinės kelionės įspūdžius galima  patirti tik patekus į vietos žmonių ratą, gali patvirtinti kulinarė, keliautoja ir knygos „Izraelio skoniai: šventė ir kasdiena“ autorė Nida Degutienė. „Iš visų kulinarinių kelionių, neišdildomą įspūdį man paliko Šabo vakarienė Jeruzalėje. Sėdėjome prie bendro stalo su vietos žydų šeima, klausėmės dainingų maldų, ragavome šventiškų Šabo patiekalų. Taip pat įsimintinas buvo rytmetys Jafos arabės krikščionės namuose, kur buvom vaišinami arabiška kava ir saldumynais bei išgirdome emocingą pačios jaunos moters istoriją ir gyvenimo arabų bendruomenėje subtilumų. Taip pat vaišės druzų kaime ir kulinarinė popietė, kai maistą gaminomės patys. Tokius dalykus būtų labai sunku patirti didelėse grupėse keliaujantiems turistams ar pavieniams keliautojams“,– pasakoja N. Degutienė.

Izraelio virtuvė ne vienintelė gastronominė kelionė, kurioje Nida po siūlelį išnarstė vietinės kulinarijos subtilybes. Šiemet keliautoja pabuvojo Pietų Korėjos gastronominėje kelionėje, taip pat yra susipažinusi su Portugalijos, Pietų Afrikos ir Meksikos, Tailando, Vietnamo bei Skandinavijos virtuvėmis. Nida pažeria daugybę naudingų patarimų, norintiems leistis į gastronominę kelionę: „Keliaujant labai svarbu iš anksto pasidomėti, kuo ypatinga svečios šalies virtuvė, ką rekomenduoja paragauti kiti keliautojai ir kokiais patiekalais didžiuojasi vietiniai. Visus kulinarinius pageidavimus pravartu susirašyti ir tinkamai pasiplanuoti jų ragavimo laiką: juk žmogaus skrandžio galimybės ribotos, o mėgautis maistu geriausia švelniai praalkus. Aš pati keliaudama stengiuosi vengti „viskas įskaičiuota“ pasiūlymų, kadangi tokiose vietose savo noru „užsidarai“ dideliame viešbutyje, užuot nėręs į autentiškas gurmaniškas paieškas“, – pataria N. Degutienė, šiuo metu svajojanti iš arčiau susipažinti su Japonijos virtuve.

Vidmantas Čičelis: keliauju ne gerti, o atrasti įdomių alaus skonių ir kvapų

Neaplenkiant gastronominių kelionių, ne mažiau egzotiškas hobio įprasminimas gali būti kelionės po geriausius šalies vynuogynus ar bravorus. Pažinti šalies alaus tradicijas ir paragauti vietinio alaus – tokius tikslus planuojant kelionę apsibrėžia žinomas alaus someljė Vidmantas Čičelis. Kitoje srityje dirbantis ir alaus degustacijas hobiu įvardinantis Vidmantas renkasi šalis, kuriose nori aplankyti kuo daugiau su alumi susijusių vietų ar renginių: „Jei toje šalyje gyvena draugai, dažnai jiems patikiu galimybę parodyti man vietas, kurios yra vertos dėmesio. Ne visos geros vietos įtraukiamos į lankytinų vietų sąrašus ir ne viskas, kas įtraukta, yra verta apsilankymo. Yra miestų, kurie jau pateko į alaus istoriją ir neapsilankyti ten yra neatleistina. Paragauti „Pilsner Urquell“ alaus galima daugelyje šalių, bet žinant, kad tai pirmasis „Pilsner“ stiliaus alus pasaulyje, būnant Čekijoje reikia stengtis aplankyti Pilzeno miestą“, – pasakoja V. Čičelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių