Holivude išdalyti „Auksiniai gaubliai“

  • Teksto dydis:

 Epinis trileris apie išlikimą „Hju Glaso legenda“ (The Revenant) ir didelio biudžeto juosta apie kosmosą „Marsietis“ (The Martian) sekmadienį laimėjo daugiausia „Auksinių gaublių“, sustiprindami savo galimybes kitą mėnesį pelnyti ir „Oskarų“ laurus.

„Hju Glaso legenda“, pasakojanti apie legendinį kailių medžiotoją, kurį puikiai suvaidino Leonardo DiCaprio (Leonardas DiKaprijas), per iškilmingą apdovanojimų vakarą laimėjo tris aukščiausius apdovanojimus – už geriausią dramatinį filmą, geriausią dramos aktorių (L.DiCaprio) ir geriausią režisierių (Alejandro Gonzalezas Inarritu, Alechandras Gonsalesas Injaritu).

Juosta „Marsietis“, kurioje pasakojama apie Marse įstrigusį astronautą, laimėjo du aukščiausius prizus – geriausios komedijos apdovanojimą ir geriausio komedijos aktoriaus apdovanojimą, kuris atiteko Mattui Damonui (Metui Deimonui).

Šių dviejų juostų pergalės „Auksinių gaublių“ ceremonijoje reiškia, kad vasario 28 dieną įvyksiančiose „Oskarų“ dalybose jie rimtai sustiprino savo pozicijas.

„Negaliu nė pasakyti, koks esu nustebęs ir kaip didžiuojuosi, kad išgyvenau šį filmą“, – sakė A.G.Inarritu, omenyje turėdamas sunkias sąlygas, kuriomis buvo statoma ši juosta.

A.G.Inarritu juosta „Žmogus-paukštis“ (Birdman) praėjusiais metais laimėjo keturis „Oskarus“, įskaitant geriausios juostos ir geriausio režisieriaus apdovanojimus, ir dauguma kritikų mano, kad Meksikos režisieriaus šiais metais vėl laukia triumfas.

L.DiCaprio, kuris buvo sutiktas ovacijomis, sakė, jog nori pasidalyti apdovanojimu su visomis čiabuvių bendruomenėmis pasaulyje.

„Atėjo laikas, kai turime pripažinti jūsų istoriją ir turime ginti jūsų žemes nuo korporatyvinių interesų ir žmonių, kurie siekia jas eksploatuoti“, – sakė 41 metų aktorius, kuriam, kaip prognozuoja kritikai, už šį vaidmenį galų gale atiteks ir pirmasis „Oskaras“.

Pirmo ryškumo žvaigždės Kate Winslet (Keit Vinslet) ir Sylvesteris Stallone (Silvesteris Stalonė) taip pat pelnė apdovanojimus per Beverli Hilse vykusią ceremoniją, kuri yra laikoma geru indikatoriumi siekiant nuspėti, kokie filmai ir aktoriais kovos dėl „Oskarų“ šlovės.

K.Winslet laimėjo geriausios antro plano aktorės apdovanojimą už vaidmenį biografinėje juostoje „Styvas Džobsas“ (Steve Jobs), o S.Stallone – geriausio antro plano aktoriaus apdovanojimą už vaidmenį filme „Krydas: gimęs kovoti“ (Creed), kuriame jis vėl grįžo prie savo ikoninio vaidmens – boksininko Rokio Balboos.

„Spotlight“, drama apie „The Boston Globe“ žurnalistus, atskleidusius seksualinį išnaudojimą Katalikų Bažnyčioje, kuri buvo nominuotas trijose kategorijose ir žurnalistų buvo laikoma favoritu laimėti laurus, šįsyk liko tuščiomis.

Laimė nenusišypsojo ir juostai „Didžioji skola“ (The Big Short), pastatytai pagal knygą apie finansinę 2007-2008 metų krizę.

Kandus humoras

Iškilmingą ir žvaigždėmis tviskantį vakarą, laikomą vienu iš didžiausių Holivudo metų vakarėlių, vedė britų komikas Ricky Gervaisas (Rikis Džerveizas), dosniai žarstęs savo kandžius juokelius, kurių taikiniu, tarp kitų garsenybių, tapo ir Caitlyn Jenner (Keitlin Džener), Melas Gibsonas bei Seanas Pennas (Šonas Penas).

„Užčiaupkite srėbtuves, jūs, bjaurūs, tabletes ryjantys iškrypėliai padugnės!“ - rėžė jis, kreipdamasis į išsidabinusią minią, susirinkusią į Holivudo užsienio spaudos asociacijos (HFPA) organizuotą renginį.

R.Gervaisas pašiepė ir Billą Cosby (Bilą Kosbį), pareiškęs, kad vakarą viešbučio kambaryje mieliau praleistų su M.Gibsonu, kuris anksčiau ne kartą buvo tapęs jo šiurkščių juokelių taikiniu, o ne su nešlovę užsitraukusiu komiku, kurį maždaug 50 moterų kaltina lytiniu smurtu.

R.Gervaisas, kuris vadovavimą ceremonijai perėmė iš Tinos Fey (Tinos Fėj) ir Amy Poehler (Eimi Pouler) dueto, iš anksto atsiprašė už tai, ką pasakys, ir savo „Twitter“ paskyroje paprašė gerbėjų patarti, kas šiemet turėtų tapti jo aukomis.

Jungtinėse Valstijose šis renginys buvo transliuojamas geriausiu eterio laiku su kelių sekundžių vėlavimu, kad patys nešvankiausi R.Gervaiso juokeliai ir keiksmai būtų „pridengti“ specialiu garsiniu signalu.

Į geriausios dramos apdovanojimą taip pat pretendavo juosta „Kerol“ (Carol), pasakojanti šeštajame dešimtmetyje besirutuliojančią istoriją apie lesbiečių meilę, šiurpus pasakojimas apie pagrobimą „Kambarys“ (Room) ir vasaros blokbasteris „Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“ (Mad Max: Fury Road). Šie filmai neabejotinai figūruos ir diskusijose apie realiausius pretendentus į „Oskarus“.

Brie Larson (Bri Larson) laimėjo geriausios dramos aktorės „Auksinį gaublį“ už darbą juostoje „Kambarys“, kuriame ji suvaidino į nelaisvę su sūnumi patekusią motiną.

Kovoje dėl šio apdovanojimo 26 metų B.Larson įveikė Cate Blanchett (Keit Blanšet) ir Rooney Marą (Runi Marą), kurios abi buvo nominuotos už vaidmenis juostoje „Kerol“.

Geriausio užsienio filmo kategorijoje, kaip ir buvo prognozuota, triumfavo vengrų drama apie Holokaustą „Sauliaus sūnus“ (Saul fia).

„Auksiniais gaubliais“, skirtingai nuo „Oskarų“, pagerbiami ir televizijos darbai.

„Mr Robot“ apie programuotoją ir kompiuterių įsilaužėlį pelnė geriausio draminio serialo „Auksinį gaublį“, o komedijos kategorijoje geriausiu pripažintas „Amazon“ serialas „Mozart In The Jungle“.

Jonas Hammas (Džonas Hamas) pelnė jau antrąjį geriausio dramos aktoriaus „Auksinį gaublį“ už Dono Dreiperio vaidmenį retro stiliaus seriale „Reklamos vilkai“ (Mad Men), kuris pernai buvo baigtas rodyti.

Geriausia televizijos dramos aktore pripažinta Taraji P.Henson (Teradži P.Henson), apdovanota už darbą seriale „Empire“, pasakojančiame apie didžiulę hiphopo įrašų kompaniją valdančios šeimos vidaus kovas.

„Auksinių gaublių“ laimėtojus išrenka Holivudo užsienio spaudos asociacija (HFPA), kurią sudaro maždaug 90 apie pramogų industriją rašančių žiniasklaidos priemonių redaktorių bei žurnalistų už 55 šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių