Holivudas pagerbė samurajų vaidmenimis pagarsėjusį japoną T. Mifune

  • Teksto dydis:

Holivudas pirmadienį pagerbė legendinį japonų aktorių Toshiro Mifune (Toširą Mifunę): du dešimtmečiai po jo mirties atidengė Šlovės alėjoje jam skirtą žvaigždę.

T. Mifune išgarsėjo vaidmenimis kino klasika tapusiuose Akiros Kurosawos (Akiros Kurosavos) filmuose, tarp jų – 1950 metų „Rasiomone“ (Rashomon) ir 1954 metų „Septyniuose samurajuose“ (Shichinin no Samurai), kurie pelnė jam geriausio samurajų vaidmenų atlikėjo pasaulyje reputaciją.

T. Mifune mirė Tokijuje 1997-aisiais, būdamas 77 metų amžiaus. Penkeriais metais anksčiau jis patyrė infarktą ir nuo to laiko beveik niekur neidavo iš namų.

T. Mifune mirtis sukrėtė Japonijos kino pramonę, kuri juo didžiavosi kaip savo reprezentatyviausiu aktoriumi tarptautinėje rinkoje ir kurį meiliai vadindavo „pasaulio Mifune“.

A. Kurosawa šį aktorių pasirinko pagrindiniams vaidmenims 16-oje iš 17-os savo filmų, pastatytų nuo 1948 iki 1965 metų. „Rasiomonas“, kuriame T. Mifune suvaidino cinišką banditą, pelnė Didįjį prizą 1951 metų Venecijos kino festivalyje.

„Septyniuose samurajuose“ T. Mifune suvaidino valstietį, kuris apsimeta samurajumi, vadovauja valstiečių pasipriešinimui banditams ir galiausiai pasirodo esąs iš tikrųjų vertas samurajaus vardo.

„Septyni samurajai“ įkvėpė du vesternus: 1960 ir 2016 metų „Šauniąsias septyniukes“ (The Magnificent Seven).

Čingdao Kinijoje 1920 metų balandžio 1 dieną japonų šeimoje gimęs T. Mifune, kurio tėvui priklausė fotografijos studija, Antrojo pasaulinio karo metais tarnavo Japonijos imperijos armijos aerofotografijos dalinyje, o1946-aisiais prisidėjo prie kino kompanijos „Toho Co.“.

Jis suvaidino maždaug 170-yje vaidybinių filmų, tarp jų – tokiose užsienio juostose kaip Terence'o Youngo (Terenso Jango) 1972 metų „Raudona saulė“ (Red Sun) ir Steveno Spielbergo (Stiveno Spilbergo) 1979 metų „1941“.

Jis taip pat vaidino populiariame 1980-ųjų JAV televizijos miniseriale „Siogūnas“ (Shogun) pagal Jameso Clavello (Džeimso Klavelo) bestselerį.

Paskutinis T. Mifune darbas didžiajame ekrane buvo vaidmuo 1995 metų filme „Gili upė“ (Fukai Kawa), kuriame jis įkūnijo vyrą, iki paskutinės gyvenimo akimirkos kankinamą to, kad karo metais suvalgė vieną savo bendražygių.

Aktorius paliko 630 mln. jenų (anuometiniu kursu 5 mln. eurų) turtą, nurodė Japonijos mokesčių inspektoriai.

„Mano senelis mirė, kai man buvo devyneri, tad labiausiai prisimenu jį kaip senelį, taip pat – kaip džentelmeną namuose“, – sakė jo vaikaitis, aktorius Rikiya Mifune (Rikija Mifunė). „Jis kalbėdavo šiurkščia ir vyriška maniera, jo laikysena visuomet būdavo tobula, kaip tikro samurajaus, net namuose“, – sakė R.Mifune.

Apie T.Mifune gyvenimą yra pastatytas dokumentinis filmas „Mifune: paskutinis samurajus“ (Mifune: The Last Samurai), kuris šiemet buvo parodytas Amerikos kino instituto (AFI) festivalyje „AFI Fest“, o gruodžio 2 dieną turi būti pradėtas rodyti JAV kino teatruose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių