Holivudas laukia „Oskarų“ nominacijų

  • Teksto dydis:

Holivudas skaičiuoja valandas iki to laiko, kai anksti ketvirtadienį bus paskelbtos šiemetinės „Oskarų“ – pagrindinių industrijos apdovanojimų – nominacijos.

Tikimasi, kad tarp pagrindinių pretendentų į prestižinį geriausio filmo „Oskarą“ bus drama apie virtimą suaugusiuoju „Vaikystė“ (Boyhood) ir „tamsioji“ komedija „Žmogus-paukštis“ (Birdman).

Į „Oskarus“ taip pat gali pretenduoti „The Imitation Game“, „Selma“ (Selma), „Visko teorija“ (The Theory of Everything) ir „Viešbutis „Didysis Budapeštas“ (The Grand Budapest Hotel).

Nominuoti filmai, aktoriai ir kino kūrėjai bus paskelbti per priešaušriu rengiamą ceremoniją Beverli Hilse, kuri duos startą finišo tiesiajai Holivudo apdovanojimų sezono lenktynėse.

Geriausio aktoriaus kategorijoje tikėtini nominantai yra Michaelas Keatonas (Maiklas Kitonas) iš „Žmogaus-paukščio“ ir du britai: Benedictas Cumberbatchas (Benediktas Kamberbačas) iš „The Imitation Game“ ir „Auksinio gaublio“ laureatas Eddie Redmayne'as (Edis Redmeinas) iš „Visko teorijos“.

Į geriausios aktorės vardą, kaip tikimasi, pretenduos „Auksinio gaublio“ laimėtoja Julianne Moore (Džulian Mur), suvaidinusi filme „Vis dar Elis“ (Still Alice), Reese Witherspoon (Ris Viderspun) iš „Laukinės“ (Wild) ir britė Rosamund Pike (Rosamund Paik) iš „Dingusios“ (Gone Girl), teigia interneto svetainė „Gold Derby“.

Nominacijos, kurias skiria daugiau kaip 6 000 Kino meno ir mokslo akademijos narių, bus paskelbtos ketvirtadienį po 5 val. 30 min. (15 val. 30 min. Lietuvos laiku).

87-oji „Oskarų“ įteikimo ceremonija įvyks vasario 22 dieną, teatre „Dolby“ Holivudo centre. Balsavimas prasidės vasario 6 dieną ir baigsis vasario 17-ąją.

Šiemet tarp pagrindiniais pretendentais nurodomų filmų yra daug tikrų istorijų: keturi iš penkių filmų, praėjusį savaitgalį nominuotų geriausios dramos „Auksiniam gaubliui“, yra paremti tikrais įvykiais.

Tarp realių asmenų, pagerbiamų didžiajame ekrane, yra astrofizikas Stephenas Hawkingas (Stivenas Hokingas), apie kurį pastatyta „Visko teorija“, britų matematikas Alanas Turingas (Alanas Tiuringas), apie kurį pasakoja „The Imitation Game“, ir Martinas Lutheris Kingas (Martinas Liuteris Kingas) jaunesnysis, vaizduojamas filme „Selma“.

Geriausio režisieriaus kategorijoje aiškiais favoritais yra laikomi „Vaikystę“ per 12 metų, su tais pačiais aktoriais, pastatęs Richardas Linklateris (Ričardas Linkleiteris), „Žmogaus-paukščio“ kūrėjas Alejandro Gonzalezas Inarritu (Alechandras Gonsalesas Injaritus) ir „Viešbučio „Didysis Budapeštas“ režisierius Wesas Andersonas (Vesas Andersonas).

Pretendentais į geriausius antrojo plano aktorius laikomi, pavyzdžiui, „Auksinio gaublio“ laimėtojas Jonathanas Kimble'as Simmonsas (Džonatanas Kimblas Simonsas) iš „Atkirčio“ (Whiplash) apie džiazo būgnininką, Ethanas Hawke'as (Itanas Hokas) iš „Vaikystės“ ir Edwardas Nortonas (Edvardas Nortonas) iš „Žmogaus paukščio“, o geriausios antrojo plano aktorės kategorijoje tikimasi Patricios Arquette (Patrišijos Arket) iš „Vaikystės“ ir Emmos Stone (Emos Stoun) iš „Žmogaus paukščio“ nominavimo.

Meryl Streep (Meril Strip), kuri jau yra gavusi tris „Oskarus“ ir rekordiškai daug – 18 – jų nominacijų, gali būti nominuota ir šiemet, už raganos vaidmenį miuzikle „Into the Woods“.

Nekantriai lauktos „Oskarų“ nominacijos skelbiamos vos keturios dienos po to, kai „Vaikystė“ triumfavo per „Auksinių gaublių“ įteikimo ceremoniją, pelniusi geriausio filmo ir geriausio režisieriaus statulėles, taip pat – apdovanojimą aktorei P.Arquette.

„Žmogus-paukštis“ apie niekam nebereikalingą kino aktorių, kuris bando gaivinti savo karjerą teatre ir kurį suvaidino M.Keatonas, ir „Visko teorija“ apie S.Hawkingo progresuojančią negalią gavo po du apdovanojimus.

„Auksiniai gaubliai“, pagal kurių nominacijų skaičių pirmavo septynias jų gavęs „Žmogus-paukštis“, pateikė kelis netikėtumus, kurie lenktynėms dėl „Oskarų“ suteikė tam tikro dramatizmo.

„Mano pirmas perspėjimas „Gaublių“ laimėtojams: nepradėkit per daug pasitikėti savimi“, – sakė „Variety“ apdovanojimų redaktorius Timas Gray (Timas Grėjus), kuris perspėjo, kad „Gaubliai“ dažnai būna prastas „Oskarų“ šlovės indikatorius.

Galbūt didžiausias netikėtumas per „Auksinių gaublių“ įteikimo ceremoniją buvo geriausios komedijos ar miuziklo statulėlė stilingai W.Andersono istorijai apie vagystę „Viešbutis „Didysis Budapeštas“, o ne „Žmogui-paukščiui“.

„Didžiojo Budapešto“ triumfas meta tarsi suktą kamuolį į „Oskarų“ lenktynes“, – rašė „The Los Angeles Times“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių