Hario Poterio kūrėjos kėdė parduota už 394 tūkst. dolerių

  • Teksto dydis:

Neišvaizdi kėdė, ant kurios sėdėdama rašytoja J.K.Rowling (Dž.K.Rouling) parašė dvi pirmąsias knygas apie berniuko burtininko Hario Poterio nuotykius, trečiadienį buvo parduota Niujorko aukcione už 394 tūkst. JAV dolerių (348 tūkst. eurų).

Didžiausią kainą pasiūlė vienas anoniminis privatus kolekcininkas, nurodė aukcionų namai „Heritage Auctions“.

Sėdėdama ant tos kėdės J.K.Rowling parašė 1997 metais Didžiojoje Britanijoje išleistą knygą „Haris Poteris ir Išminties akmuo“ (Harry Potter and the Sorcerer's Stone) bei po metų išleistą antrąją dalį „Haris Poteris ir paslapčių kambarys“ (Harry Potter and the Chamber of Secrets). Pati J.K. Rowling šią kėdę (kartu su dar trimis skirtingomis kėdėmis) gavo nemokamai, kai ji, tuomet dar beveik niekam nežinoma vieniša mama, gyveno valstybės skirtame būste Edinburge.

Kėdę pardavęs Geraldas Gray (Džeraldas Grėjus), gyvenantis Verslio miestelyje Anglijoje, sakę, kad pasiūlyta suma smarkiai pranoko jo lūkesčius.

Kukli 4-ame dešimtmetyje pagaminta kėdė, iš naujo apmušta šiurkščiu gobelenu su pavaizduotu raudonu dagiu, stovėdavo priešais J.K.Rowling rašomąją mašinėlę, kai ji „rašė dvi svarbiausias šiuolaikinės epochos knygas“, sakė „Heritage Auctions“ retų knygų skyriaus direktorius Jamesas Gannonas (Džeimsas Ganonas).

„Ši buvo patogiausia. Štai kodėl ji apsigyveno prie mano spausdinimo mašinėlės ir mane palaikė, kai spausdinau. Mano nostalgiškajai pusei gaila, kad ji iškeliauja. Tačiau mano nugara jos nepasiilgs“, – savo laiške, kuris pridedama prie kėdės, parašė rašytoja.

J.K. Rowling 2002 metais pirmąkart padovanojo šią kėdę aukcionui, kurio metu buvo renkamos lėšos Nacionalinei smurto prieš vaikus prevencijos draugijai – tąsyk už ją buvo sumokėta 21 tūkst. dolerių. Ant kėdės rožiniais, auksiniais ir žaliais dažais ji užrašė: „Gal ir neatrodau gražiai, net nespręskite apie mane iš to, ką matote“.

„Sėdėdama ant šios kėdės aš parašiau istoriją apie Harį Poterį“, – pridūrė rašytoja. Ant kėdės apatinio skersinio J.K.Rowling užrašė Grifų Gūžtos - Hario Poterio koledžo išgalvotoje Hogvartso burtininkų mokykloje - pavadinimą.

2009-aisiais ta pati kėdė buvo parduota už 29 tūkst. dolerių „eBay“ internetiniame aukcione.

„Planuoju paaukoti 10 proc. J.K.Rowling labdaros fondui „Lumos“ – nes būtent tai ji padarė iš pradžių“, – sakė verslininkas G.Gray, bendrovės „AutoKontrol“ savininkas. Jo įmonė gamina automobilių greičio matuoklius fabrikuose, įsikūrusiuose Mančesterio mieste Anglijoje ir Sarasotos mieste Floridoje.

Jis taip pat sakė pageidaujantis, kad naujasis pirkėjas tą kėdę eksponuotų tokioje vietoje, kur ją galėtų pamatyti vaikai – pavyzdžiui, muziejuje arba atrakcionų parke.

G.Gray įsigijo tą baldą 2009 metais, kai jo dukra, didelė Hario Poterio gerbėja, pamatė kėdę parduodamą per „eBay“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių