„Grammy“ apdovanojimai: geriausi vokalinio džiazo albumai

Jau 59 kartą vyksiantys prestižiniai „Grammy“ apdovanojimai tradiciškai aprėpia plačią stilių ir žanrų paletę – nuo popmuzikos, kantri, roko iki klasikinės bei alternatyviosios muzikos. Čia nepamirštami ne tik atlikėjai, bet ir kompozitoriai, aranžuotojai, prodiuseriai, publikacijų ir albumų aprašymų autoriai. 

Šįkart LRT RADIJO laidoje „Muzikinis vidudienis“ – geriausio vokalinio džiazo albumo kategorija.

Visos „Grammy“ nominacijos suskirstytos į atskiras kategorijas, kurių skaičius kasmet varijuoja. Per pirmuosius „Grammy“ apdovanojimus 1958 m. jų buvo 28, šiemet jos išsiplėtė net iki 84 kategorijų, kurios, kad būtų lengviau susigaudyti, 54 lapuose – pristatymų sąraše – susiskirstytos į atskiras sritis, pavadintas laukais.

Šiandien apžvelgiamos vienos svariausių džiazo apdovanojimų lauke geriausio vokalinio džiazo albumo kategorijos 1958 m. tarp pirmųjų „Grammy“ nebuvo. Tuomet šis apdovanojimas buvo įvardytas kaip apdovanojimas už geriausią vokalinio džiazo pasirodymą, o pirmąja laureate tapo pirmąja džiazo ledi tituluojama Ella Fitzgerald. Beje, dviguba – vieną auksinį gramofoną ji pelnė už albumą „Ella Fitzgerald Sings the Duke Ellington Songbook“, kitą – už „Ella Fitzgerald Sings the Irving Berlin Songbook“.

Verta išgirsti I. Berlino dainą „Let`s Face the Music and Dance“ iš pirmuoju „Grammy“ apdovanojimu įvertinto vokalinio albumo. Tada E. Fitzgerald pritarė Paulo Westono orkestras.

Tiesa, tąsyk „Grammy“ nominacija buvo skirta ne už albumą, o įvardyta kaip apdovanojimas už geriausią vokalinį pasirodymą. 9-ajame dešimtmetyje ši nominacija buvo išskirta į atskiras vyrų vokalinio džiazo ir moterų vokalinio džiazo pasirodymų kategorijas. Ir tik 2001 m., sujungus abi minėtas kategorijas, buvo įvesta geriausio vokalinio džiazo albumo kategorija neišskiriant vyriškų ar moteriškų balsų.

Šluoja apdovanojimus

Pirmąja auksinio gramofono savininke šioje atnaujintoje kategorijoje tapo Dianne Reeves – naujosios kategorijos rekordininkė, pelniusi penkis auksinius gramofonus už geriausią vokalinio džiazo albumą. Tiesa, jai dar toki iki 13 auksinių gramofonų, kuriais buvo įvertinta E. Fitzgerald.

Šiemet visi penki šios kategorijos nominantai, nors ir brandūs kūrėjai, auksiniais gramofonais dar neišlepinti. Du iš jų yra pelnę po vieną apdovanojimą. Tai 45-erių metų Gregory Porteris ir jo kolega Kurtas Ellingas. Klausytojų dėmesiui – pastaruoju metu apdovanojimus šluote šluojančio G. Porterio daina „More Than a Woman“ iš dainininko albumo „Take Me to the Alley“, pristatyto „Grammy“ apdovanojimui.

Kitos trys pretendentės nė sykio nebuvo pelniusios šio taip siekiamo apdovanojimo. Vyriausiajai nominantei 61 metų Rene Marie tai ir pirmoji nominacija. Tačiau, žinant jos kelią į sceną, tai nestebina. Profesinę dainininkės karjerą ši amerikietė pradėjo labai vėlai, būdama 42 metų, o į ją pastūmėjo vyro ultimatumas po 23 santuokos metų – šeima arba dainavimas. R. Marie pasirinko muziką ir, nuosekliai siekdama profesinių aukštumų, išleido jau 13 albumų. Paskutinis šiemet ir varžosi dėl geriausio vokalinio džiazo albumo „Grammy“ apdovanojimo.

Titulinė šio albumo daina „Sound of Red“ – iš to paties pavadinimo albumo, nominuoto „Grammy“ apdovanojimui vokalinio džiazo albumo kategorijoje. Būtina pridurti, kad visas šio albumo dainas kūrė pati dainininkė.

Ypatingas asnambliškumas

Dainininkei R. Marie ši nominacija pirmoji, o jos kolegė scenoje ir konkurentės „Grammy“ varžybose Tierney Sutton yra „Grammy“ nominacijų rekordininkė (bent jau tarp šiųmetinių nominantų). Ji šešis kartus buvo nominuota šiam garbingam apdovanojimui, bet nuolat likdavo, kaip sakoma, per plauką nuo jo. Septintą kartą iškovoti „Grammy“ T. Sutton bando su Stingui dedikuotu albumu „The Sting Variations“.

Intelektualioji T. Sutton į džiazą atėjo paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, jau būdama brandi, beveik 40-ies metų kūrėja, iki to laiko įgijusi dviejų universitetų diplomus. Branda išsiskiria ir jos darbai, paperkantys kameriškumu ir intymumu bei sąsajomis su akademinės muzikos žanrais. Ne išimtis ir naujasis „The Sting Variations“. Verta pasiklausyti, kokiomis spalvomis 23 metus gyvuojantis ir ypatingu ansambliškumu garsėjantis T. Sutton kolektyvas nuspalvino garsiąją Stingo dainą „Fragile“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių