„Giminių“ režisierius S. Vosylius: naujas personažas ryškiai pakeis filmo siužetą

Jau daugybę metų kiekviena vasara „Giminių“ kūrybinei grupei prasideda serialo tęsinio filmavimu.

Šįkart, tiesa, be vieno pagrindinių personažų – Sauliaus, kurį kūrė prieš mėnesį Anapilin iškeliavęs aktorius Dalius Mertinas. Tačiau seriale atsiras naujas ryškus veikėjas. „Naujam dideliam vaidmeniui bandysime keletą aktorių. Vaidmuo bus tikrai nemažas, labai svarbus ir filmo siužetą pakeis ryškiai“, – LRT.lt skaitytojams atskleidžia režisierius ir scenarijaus bendraautorius Saulius Vosylius.

„Siužeto vingių atskleisti, žinoma, negaliu, tik pasakysiu, kad pirmąją seriją, kaip jau įprasta, pradėsime nuo geležinkelio bėgių, šįkart čia bus gelbstimas vienas personažas. Taip pat galiu patvirtinti, kad ekrane vėl išvysime daugelį puikių mūsų aktorių.

Deja, ne visi sulaukėme šio sezono, turiu omeny a. a. Dalių Mertiną. Na, bet taip jau yra. Gyvenimas tęsiasi. Seriale įvardijame, kad vienas mūsų personažas iškeliavo Anapilin, o likusių veikėjų gyvenimai tęsis toliau. Be abejo, siužetą koregavome. Buvo parašyta dešimt serijų, liko parašyti dar dviejų serijų scenarijus“, – pasakoja režisierius.

Praėjusį sezoną žiūrovai išvydo seriale dar nematytų aktorių – Holivudo žvaigždę Rūtą Lee ir Gabiją Jaraminaitę. S. Vosyliaus teigimu, naujų veidų atsiras ir šiemet.

„G. Jaraminaitė toliau kurs savo vaidmenį seriale. O naujo aktoriaus pavardės įvardyti dar negaliu, kadangi dabar toks etapas, kai naujam dideliam vaidmeniui bandysime keletą aktorių. Vaidmuo bus tikrai nemažas, labai svarbus ir filmo siužetą pakeis ryškiai“, – neslepia kūrėjas.

Paklaustas, kas pasikeitė per daugybę metų kuriant serialą, režisierius teigia, jog didžiausi pokyčiai šiemet pastebimi kūrybinėje komandoje. „Kūrybinė grupė šiais metais labai atjaunėjusi, išskyrus režisierių, scenarijaus autorių ir dar keletą kūrybinės grupės narių (juokiasi – LRT.lt). Žinoma, mes senstame, bet stengiamės nuo jaunimo neatsilikti. Patys darbo metodai taip pat kažkiek keičiasi, bet pagrindinis dalykas išlieka – aš, kaip režisierius, „Giminėse“ didžiausią dėmesį skiriu aktoriams, man pirmiausia yra aktorius, o tada jau visa kita“, – kalba S. Vosylius.

Anot jo, filmavimo aikštelėje diskusijų su aktoriais dėl personažų kyla visada. „Daug ginčijamės, galvojame, kaip spręsti vieną ar kitą epizodą, nes kiekvienas aktorius, kaip personažas, yra nugyvenęs jau dvidešimt metų. Jis tą tekstą, kurį gauna, iškart vertina iš savo, kaip personažo, pozicijos, todėl kartais reikia ir pasiaiškinti, kartais – ir įtikinti, o kartais – ir išklausyti aktorių.

Daugiausiai pasiginčyti tenka su Vytautu Rumšu – nieko nuostabaus, jis yra akademinio dramos teatro aktorius, labiau – psichologinio teatro, jie visada ilgai ilgai diskutuoja“, – pastebi režisierius.

S. Vosyliaus teigimu, idėjų scenarijui kūrybinė komanda semiasi iš gyvenimo. Kartais pasitaiko situacijų, kai scenarijus parašomas iki filmavimo likus 8–9 mėnesiams, bet, įvykus kokiems nors ryškiems pokyčiams šalyje, kūrėjams seriale norisi kažką pakeisti, įtraukti šiuos įvykius į siužetą ir susieti su šia diena. Režisierius pastebi, jog „Giminių“ siužetas visada labai siejasi su įvykiais, vykstančiais Lietuvoje.

Paklaustas, ar pats stebi serialą televizoriaus ekrane, S. Vosylius tikina tai darantis ne iškart. „Serialo po filmavimo nežiūriu, turi praeiti kažkiek laiko, kad jį galėčiau pamatyti iš tam tikros perspektyvos. Tada ir vertini visai kitaip, objektyviau. Nes jei imi žiūrėti medžiagą vos parėjęs iš aikštelės, negali jos matyti iš šalies. Be to, daug kas keičiasi montažinėje, ten filmas koreguojamas. O šiaip atrodo, kad viskas vyksta natūralia gyvenimo tėkme: visi suvažiuojam, susirenkam, nufilmuojam, išsiskirstom ir kažkas lieka filme“, – šypsosi režisierius.

Ar toliau vaidinti seriale, D. Brenciūtei klausimų nekyla

Nuo pat pradžių seriale besifilmuojanti aktorė Dalia Brenciūtė tikina, kad ją kasmet grįžti į „Giminių“ filmavimo aikštelę paskatina darbas su puikia kūrybine komanda. „Man atrodo, mes visi, kurie filmuojamės seriale, per dvidešimt darbo metų kartu jau tapome giminėmis su režisieriumi Sauliumi priešaky“, – juokiasi aktorė.

Anot jos, per tiek metų ji jau spėjo susigyventi ir su savo personažu, ir su serialo kūrėjais. „Labai jaučiu režisierių, su juo kurti personažą yra labai paprasta. Tikrai esu susigyvenusi su savo vaidinama moterimi, nors ji per tuos metus buvo visokia.

Mano personažo istorija prasidėjo nuo to, kad ji buvo pabėgusi su kažkokiu rusų tautybės vyriškiu į Sibirą, o vėliau iš ten grįžta į geležinkelio stotį, – turbūt šitą pačią, tik dar nesuremontuotą, – su tokia kailine kepure, sutinka, berods, Jogailą ir taip kvatojasi... Viskas prasidėjo nuo to, kad mano vaidinama moteris nežinojo, kur dėtis, buvo be namų, be išeities, o dabar ji – merė. Mano vyrą vaidinusio a. a. Vytauto Grigolio jau kiek metų nėra, o aš vis dar gyva...“ – juokiasi aktorė.

Pasak D. Brenciūtės, per filmavimosi seriale metus labiausiai įsiminė kūrybinės komandos bendrystė, gerumas, nuoširdumas, tikrumas. „Net nekyla klausimų, ką veiksiu vasarą, ar galėsiu dalyvauti filmavimuose... Net kalbų nėra, aišku, kad galėsiu“, – pažymi ji.

Karštą birželio pusdienį šalia geležinkelio bėgių ne vieną sceną pirmajai serijai suvaidinusi aktorė tikina, kad toks darbas jos nevargina – atvirkščiai, net malonus.

„Dirbti nesunku, labai malonu, kad vėl kibome į filmavimo darbus. Ačiū Dievui, tas serialas dar gyvena, tikiuosi, gyvuos ir toliau“, – viliasi D. Brenciūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dviratininkas pats kaltas,

Dviratininkas pats kaltas, portretas
nes važiavo sportiniu dviračiu be stabdžių ne sportinėse varžybose, o greitkeliu, kodėl apie tai visi tyli? Todėl Dimša turi būti išteisintas. Be to, jo žodžiais tikint, jis sustojo suteikti dviratininkui pagalbą, kas dabar yra labai pavojinga, kaip kad ir pranešti apie gulinti žmogų Greitajai pagalbai, nes po to būsi kaltas, kad opranešei ir norėjai padėti žmogui ir sumokėsi tūkstantinę baudą. Taip kad darysime išvadas. Šiandien būti pilietišku, tai statyti save į pavojų. Geriau jau į viską užmerkti akis ir burnas, tapti tikru zombiu, tuomet niekam neužkliūsi.

Neziurekime to sovietmecio sh....

Neziurekime to sovietmecio sh.... portretas
O dviratininku traiskytoja isteisins?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių