Garsūs kūrėjai Europos Komisijos reikalauja apginti jų teises

Pedro Almodovaras, Charles'is Aznavouras, Andrea Bocelli ir dar daugiau nei tūkstantis kitų Europos šalių kūrėjų šią savaitę išsiuntė atvirą laišką Europos Komisijai, kuriame ragina politikus imtis reikiamų veiksmų, užtikrinant teisingą atlygį autoriams už jų kūrinių viešą skelbimą internetinėse platformose.

Laišką išplatino Europos autorių bendrijas vienijanti organizacija, kuriai priklauso ir asociacija LATGA. Naujausiame laiške svarbiausi ir įtakingiausi Europos kultūros veikėjai ragina EK prezidentą Jeaną-Claude`ą Junckerį kuo greičiau rasti sprendimą, kuris nebeleis interneto gigantams slėptis už pasenusių įstatymų ir pasiimti didžiąją dalį pinigų už autorių sukurtą turinį. Autorių laiške taip pat teigiama, kad ši problema aktuali ne tik popžvaigždėms ir muzikos sektoriui, bet ir visai kūrybinei bendrijai, kurią sudaro kompozitoriai, rašytojai, režisieriai, scenaristai, fotografai, skulptoriai ir kiti kūrėjai.

Laiške rašoma, kad dominuojančios rinkos dalyvės tokios, kaip „YouTube“ gyvena iš vartotojų įkelto turinio. Jos menkai, o dažnai ir visai neatlygina už menininkų darbą. Pasak autorių, tai tempia visą kūrybinės rinkos vertę žemyn.

Kompozitorius ir vokiečių grupės „Scorpions“ daininkas Klausas Maine'as sakė, kad EK negali praleisti galimybės išspręsti didžiausio šio dešimtmečio iššūkio ir ateities kartų menininko labui tai reikia pakeisti jau dabar.

Laišką jau pasirašė daugiau nei tūkstantis kūrėjų. Pasirašiusiųjų delegacija paprašė tiesioginio susitikimo su EK J.-C. Junckeriu, kad galėtų pareikšti savo nuomonę asmeniškai.

Pastaruoju metu EK jaučia vis didesnį spaudimą šiuo klausimu. Prieš mėnesį EK vadovui J.-C. Junckeriui ir viceprezidentams atvirą laišką parašė 58 europarlamentarai. Jame buvo akcentuojama, kad tokie interneto gigantai, kaip „Google“, „Apple“ ir kiti, nepakankamai sąžiningai dalijasi su autoriais savo uždarbiu. Laiške buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad turinį sukuria ir vertę generuoja autoriai, bet didžiausią uždarbį pasiima jų kūrybą viešinančios korporacijos. Ypatingą dėmesį siūlyta atkreipti į tokias platformas, kaip „YouTube“, kuriose vartotojai patys dalijasi turiniu.

Naują autorines ir gretutines teises reglamentuojančių įstatymų paketą planuojama išleisti jau šį rudenį. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių