Filmas „Valdžia“ – tamsesnio stiliaus politinė satyra

Lietuvos kino teatrai ir toliau lepina kino mėgėjus, kas savaitę pristatydami po naują juostą, šmėžuojančią tarp prestižiškiausių šių metų kino apdovanojimų nominacijų. Dabar eilė atėjo režisieriaus Adamo McKay biografinei komedijai "Valdžia". Iš pavadinimo nesunku nuspėti, kokią pagrindinę temą nagrinėja šis filmas, o jos centre yra įtakingiausias JAV viceprezidentas Dickas Cheney.

Kaip teigė pats A.McKay, sumanymas kurti politinę komediją apie buvusį viceprezidentą gimė visiškai atsitiktinai. Sirgdamas jis perskaitė vieną iš knygų apie skandalingąjį D.Cheney, o knygos puslapiuose atradęs įdomią asmenybę, meilės istoriją ir daug Baltųjų rūmų intrigų, jis nutarė domėtis toliau. Galutinis rezultatas – 18 perskaitytų knygų ir vaidybinis filmas apie JAV politiką D.Cheney.

Galingasis viceprezidentas

"Valdžia" nušvies įtakingiausio viceprezidento JAV istorijoje gyvenimą. Prieš tai dirbęs George‘o Busho vyresniojo, Richardo Nixono ir Geraldo Fordo administracijoje, 2001-aisiais D.Cheney grįžo į politiką kaip George'o Busho jaunesniojo dešinioji ranka.

G.Bushui jaunesniajam valdant JAV, D.Cheney valdė patį prezidentą. Aktyviai pasisakęs už karą Irake ir pertvarkęs politinę JAV sistemą, jis netruko tapti įtakingiausiu, bet kartu ir nekenčiamiausiu politiku JAV istorijoje. Visame filme biografines politiko gyvenimo detales lydės valdžios dalybos, linksmybės ir slapti sandėriai, neturėję išlįsti viešumon.

Apie politiką – su humoru

Jeigu esate matę režisieriaus A.McKay filmą "Didžioji skola" ir baiminatės, kad sausokas scenarijus ir daug informacijos jus gali atbaidyti ir nuo "Valdžios" – jaudintis neverta. Tai nebus sausa politinė analizė, priešingai, istorija, kartais sugriaunanti ketvirtąją sieną su žiūrovu ir nagrinėjanti klausimus, susijusius su etika, morale bei žmonių gyvenimu. Išvardytų dalykų pasakojimui režisierius pasirinko juodo humoro stilių, kuris puikiai dera ir su pagrindiniu filmo veikėju D.Cheney.

Praūžus beveik visiems kino apdovanojimams, beliko sulaukti tik JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų – "Oskarų". Būtent šiuos grandiozinius apdovanojimus miniu ne veltui, kadangi "Valdžia" buvo nominuota net pagal aštuonias skirtingas "Oskarų" nominacijų kategorijas. Netgi trys iš jų priklauso aktoriams, nusifilmavusiems "Valdžioje", – Christianui Bale‘ui, Amy Adamsui ir Samui Rockwellui.

Pagrindine filmo žvaigžde, be abejonės, yra viceprezidentą D.Cheney suvaidinęs Ch. Bale‘as. Dėl savo drastiškų išvaizdos pokyčių kuriant  vaidmenis pagarsėjęs aktorius ir šį kartą neatsisakė ekstremalių pasikeitimų. Ch.Bale‘as priaugo 20 kg ir dėl to konsultavosi net su Gary Oldmanu, bet padidėjęs aktoriaus pilvas yra tik viena iš daugelio mažų detalių. Aktorius Ch.Bale‘as itin kruopščiai studijavo D.Cheney biografiją ir atskirus jo gyvenimo momentus. Jis netgi buvo nuvykęs pasišnekėti su kardiologu, kaip reikėtų vaidinti asmenį, išgyvenusį kelis širdies smūgius. Ar tokio atsidavimo užteks norint gauti "Oskarą" už geriausio pagrindinio aktoriaus pasirodymą, sužinosime jau vasario pabaigoje. Visas "Valdžios" aktorių kolektyvas nusipelno tik geriausių balų.

Ko tikėtis?

"Valdžia" – lengvo juodojo humoro varoma biografinė drama apie vieną kontroversiškiausių asmenybių iš JAV politinio gyvenimo.

Galite nebijoti, nes dokumentikos "Valdžioje" beveik neišvysite, o ir apie keblią JAV prezidento rinkimų struktūrą čia niekas neaiškins. Naujasis A.McKay filmas turėtų prikaustyti savo lengvu ir šmaikščiu stiliumi bei labai stipriu aktorių kolektyvo pasirodymu.

"Valdžia" (angl. "The Vice").

Žanras: Komedija, drama, biografinis.

JAV, 2018

Režisierius: Adamas McKay.

Vaidina: Christianas Bale'as, Amy Adamsas, Steve'as Carellas, Samas Rockwellas.

Vertinimai:

Scenarijus – 2/3

Aktoriai – 3/3

Režisūra – 2/3,

Garso takelis 2/3,

Kinematografija 1/3, 

Bendras: 2.0

Kino teatruose nuo vasario 8 d. galima pamatyti dar tris premjeras.

"Lego filmas 2"

Į kino ekranus grįžta visų pamėgta ir puikiai įvertinta iš lego kaladėlių sukonstruoto pasaulio istorija. Filmo tęsinyje lego pasaulį ištiko apokaliptinė katastrofa ir spalvingieji gyventojai dabar yra rūstūs, nekalbūs ir nuolat nepatenkinti. Vienintelis Emetas gyvena lyg nieko blogo nebūtų nutikę ir savo pozityvumu bando įkvėpti kitus. Tačiau puikiai Emeto nuotaikai ateina galas, nes jo merginą ir draugus pagrobia paslaptingasis įsibrovėlis iš kosmoso. Susikonstravęs kosminį laivą iš tų pačių LEGO kaladėlių Emetas išsirengia į tolimą kelionę gelbėti savo meilės ir draugų.

"Stenas ir Olis. Juoko broliai"

Tai istorija apie du praėjusio amžiaus garsius komikus – Stenlį Lorelį ir Oliverį Hardį. 1927 m. susibūrę į duetą jie pradėjo savo kelią pasaulinės šlovės link. Per beveik 30 metų trukusią karjerą duetas nusifilmavo daugiau nei 100 filmų ir tapo pripažintais komikais Holivude. Prasidėjus šeštajam praėjusio amžiaus dešimtmečiui komikai buvo primiršti, ir Amerikos publika pamažu nuo jų nusigręžė. Ieškodami būdo atgaivinti savo karjeras, bičiuliai nusprendžia surengti turą Didžiojoje Britanijoje. Kitapus Atlanto lydimi nuolatinio streso jie susidurs su begale problemų, bet meilė komedijai ir stipri draugystė leis surasti kelią į žiūrovų širdis.

"Šaltas kraujas"

Atšiauriame ir sniege skendinčiame Amerikos miestelyje gyvenantis Nelsonas Koksmanas yra turbūt doriausias miesto pilietis. Ramus gyvenimo būdas, graži šeima ir vairuojamas sniego valytuvas yra Nelsono rutina, kol vieną dieną jam yra pranešama apie jo sūnaus žmogžudystę. Pradėjęs ieškoti atsakymų, Nelsonas sužino, kad jo sūnų nužudė narkotikais prekiaujantys nusikaltėliai. Užvaldytas keršto jis nutaria imtis teisingumo pats ir vieną po kito šalinti nusikaltėlius. Galiausiai Nelsonas lieka vienas prieš visą nusikaltėlių grupuotę, kai į kovą teks pasitelkti ir patį sniego valytuvą.

buvaukine.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių