Filmas „Pirmasis žmogus“ – ne vien tik apie kelionę iki Mėnulio ir atgal

  • Teksto dydis:

Pirmieji žmonės Mėnulyje išsilaipino 1969 m., o pirmąjį pėdos atspaudą pilkajame Žemės palydove nedrąsiai paliko amerikietis Neilas Armstrongas.

Tokios trumpos istorinės pamokos greičiausiai ir užteks, kadangi apie šį įvykį daugiau ar mažiau yra girdėjęs beveik kiekvienas žmogus. Paradoksalu, bet viena žinomiausių kosmoso misijų savo filmo laukė iki pat šių dienų, o ją perkelti į kino ekranus ryžosi 33-ejų režisierius Damienas Chazelle.

Visiems žinoma istorija

Skamba labai berniukiškai, bet dviejų filmų autorius ("Kalifornijos svajos" ir "Atkirtis") nusprendė muzikinio žanro filmus atidėti į šalį ir jėgas išbandyti su kosmoso erdvėlaiviais. Vis dėlto, kad ir kaip avantiūristiškai tai skambėtų, kino kūrėjo kompetencija abejoti nedrįsčiau. Net ir perskaitę visus kosmoso misijų faktus istorijos vadovėliuose, kino salės kėdėse sėdėsite įsitempę, lyg tuoj patiems tektų atsiplėšti nuo Žemės paviršiaus.

"Pirmasis žmogus" – filmas ne vien tik apie kelionę iki Mėnulio ir atgal. Pati juosta susitelkia ties kone žymiausio pasaulyje astronauto Neilo Armstrongo asmenine istorija likus aštuoneriems metams iki projekto "Apollo 11". Trumpai tariant, tai bus biografinė drama, pasakojanti apie Armstrongų šeimos išgyvenimus, mokslininkų aukas ir maniakišką valstybės siekį tapti pasaulio lydere Šaltojo karo metu.

Neilas ir Janet Armstrongai

Daugiausia laiko kino ekrane skiriama dviejų personažų šeimos paveikslui nupasakoti – Neilui ir Janet Armstrongams. Režisieriui pasirinkus vienus geidžiamiausių aktorių "Holivude", prastų rezultatų tikėtis būtų sunku. Pirmiausia, apie Neilo vaidmeniui pasirinktą Ryaną Goslingą. Šį kartą jis vaidins savo karjerai besąlygiškai atsidavusį ir netekties skausmą išgyvenusį tėvą.


Taip jau sutapo, kad Neilas buvo gana tylus astronautas ir dažniausiai savo emocijas jis perteikdavo be žodžių, o būtent ne vieną tokį personažą ir galima atkapstyti R.Goslingo vaidmenų istorijoje. Visgi pats R.Goslingas teigė, jog šis vaidmuo buvo sudėtingiausias per jo karjerą.

Ponios Armstrong vaidmuo atiteko aktorei Claire Foy. Jau įrodžiusi, jog vaidinti iškilias istorines asmenybes jai nėra sudėtinga (vaidina karalienę Elžbietą II seriale "Karūna"), šį kartą ji karūnos neužsidės, bet savo pasirodymu abejingų tikrai nepaliks.

Abiejų aktorių santykis filme tikrai paliks įspūdį, o Armstrongų vaidmenis atlikę aktoriai sugebės perteikti, kokia buvo šių dviejų žmonių meilė.

Arčiausiai kosmoso

Juosta "Pirmasis žmogus" perteiks kosmoso skrydžius ir klaustrofobijos jausmą, barškant kiekvienam erdvėlaivio kabinos varžtui, bene realistiškiausiai, kiek tai įmanoma kino ekrane. Būtent todėl režisierius su kūrybine grupe pasirinko filme naudoti realistinį-dokumentinį formatą skrydžio scenoms.

Kitas labai svarbus dalykas, kurį noriu paminėti, tai – kinematografija ir kamerų darbas. Dalį scenų nufilmavę IMAX kameromis, jie sugebėjo sukurti įstabius kosmoso vaizdus, kurie pavergs ne vieną. Kartais gali užkliūti ir atrodytų pernelyg didelis kameros kratymas, bet dėl šito galėsite kaltinti tik režisierių. Būtent D.Chazelle būdavo šio proceso iniciatorius, iš filmavimo užkulisių šaukdavęs: "Daugiau kratymo!"

"Pirmasis žmogus" kino salių auditorijai pasiūlys kur kas daugiau nei istorinį žmonijos pasiekimo atpasakojimą. Naujasis D.Chazelle filmas bus tiek emociškai įkrautas, jog kartais pamiršite esą kino salėje. Įspūdinga kinematografija ir techninis autentiškumas ne kartą privers sulaikyti kvėpavimą ir giliau atsidusti, o kartais ir apsidairyti, kad prisimintumėte, jog nesate pilotuojamo erdvėlaivio kabinoje.

"Pirmasis žmogus" (angl. "First Man").

JAV, 2018

Režisierius: Damienas Chazelle

Vaidina: Ryanas Goslingas, Claire Foy, Jasonas Clarke

Vertinimai:

Scenarijus – 2,

Aktoriai – 2,

Režisūra – 2,

Garso takelis – 2,

Kinematografija – 3,

Techninė pusė – 3

Bendras: 2.4

"Pirmasis žmogus" (angl. "First Man").

JAV, 2018

Režisierius: Damienas Chazelle

Vaidina: Ryanas Goslingas, Claire Foy, Jasonas Clarke

Kino teatruose "Forum Cinemas" Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo spalio 19 d. galima išvysti ir dar tris premjeras:

"Mažoji pėda"

Pasirodo, paslaptingasis sniego žmogus egzistuoja! Smagi lietuviškai dubliuota istorija visai šeimai pasakos kiek kitokią legendą apie jau minėtąjį sniego žmogų, arba kitaip – jetį. Tai bus nuotykių kupina istorija ne iš žmogaus, o būtent ječio perspektyvos. Kartą jaunajam didžiapėdžiui sutikus žmogų, jo pasaulis apsiverčia aukštyn kojomis, nes paprasčiausiai jis net nenutuokė, kad žmonės gyvena šiame pasaulyje. Tai nuotaikingas animacinis filmas apie draugystę, atradimo džiaugsmą ir ječio šeimos gyvenimą supratus, jog pasaulis yra kur kas didesnis, nei atrodė iš pradžių.

"Izabelė ir jos vyrai"

Turbūt nesunku nuspėti, kokia istorinė linija bus plėtojama šioje romantinėje ir kiek ekscentriškoje komedijoje vien dėl jos pavadinimo. Izabelė yra išsiskyrusi menininkė, atkakliai ieškanti naujosios savo meilės. Savo vienatvę ji praskaidrina vis naujais pasimatymais ir net nežada slėpti asmeninio nusivylimo kiekvienu į lovą pasiguldytu meilužiu. Prancūzų režisierė Claire Denis siūlo į tokią meilės paieškų kelionę pažvelgti  moteriškai. Tai bus prancūziško humoro kupina Izabelės meilės odisėja su daugybe  nuotykių lovoje, ir ne tik.

"Siaubo festas"

Pasiruošimas Helovinui su siaubo juostomis prasideda jau šį savaitgalį. Į mažą Amerikos miestelį atkeliavus siaubo atrakcionų parkui, jis susilaukia ypatingo dėmesio. Kadangi netrukus prasidės Helovinas, šeši draugai sugalvoja aplankyti atrakcionus ir savotiškai pasiruošti siaubo fiestai. Bebandydami įvairius siaubo kambarius jie pasijaučia nepatogiai, kai viename atrakcione prieš jų akis nužudoma mergina. Pamanę, jog tai tik vaidinimas, jie tęsia pasilinksminus, kol scenarijus pasikartoja dar kartą. Išsiaiškinę, jog parke siautėja žudikas, jaunuoliai supranta, kad pateko į tikrų tikriausią siaubo festivalį.

buvaukine.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių