Festivalio „Lituanika“ atidaryme – senosios lietuviško roko dainos

  • Teksto dydis:

„Aš nemėgau lietuviškos estrados. Mokykloje mus labiau masino tai, ko radijas netransliavo. Iš rankų į rankas vieni kitiems perduodavome magnetofono juostas, kuriose skambėjo „Gėlių vaikų“, „Kertukų“, „Antanėlių“ muzika. Visa tai šiek tiek priminė „The Beatles“ , tikrąją roko muziką, kurios klausytis sovietmečiu neturėjome jokių galimybių“, – prisimena teatro režisierius Aidas Giniotis. Pastarosiomis savaitėmis tokios muzikos Aido gyvenime yra labai daug – kartu su muzikantu, kompozitoriumi ir aranžuotoju Andriumi Kulikausku jis rengia ankstyvųjų roko dainų programą, kuri kitą savaitgalį Vilniaus Kalnų parke atidarys jubiliejinį roko festivalį „Lituanika 30“.

Daug ankstyvojo roko lietuviškos muzikos klausęs, kalbėjęs su dar likusiais ano laiko muzikantais A. Giniotis savo galvoje sukūrė roko pionierių viziją. Jis neabejoja, kad tai būsiąs nuotaikingas, žaismingas ir netgi chuliganiškas pasirodymas, klausytojus nukelsiantis į 1969–1974 metus. Skambės to laikotarpio grupių „Kertukai“, „Gintarėliai“, „Gėlių vaikai“ bei šiek tiek vėliau sukurtos maestro Vytauto Kernagio dainos.

„Kiekvieną kartą, kai tik žiūriu kino filmą „Mažoji išpažintis“, per kūną ima bėgioti šiurpuliukai“, – sako A. Giniotis ir priduria, kad ano meto pogrindyje grojusių ir per radiją netransliuojamų grupių dainos skambėjo daug įdomiau nei populiarių vokalinių instrumentinių ansamblių muzika.

Kad festivalio atidarymas suskambės įdomiai, šviežiai ir spalvingai, byloja ir projekto dalyvių pavardės. Roko pionierių dainas Kalnų parko scenoje atliks aktorius ir bardas Andrius Kaniava, teatro režisierius ir dainininkas Vidas Bareikis, aktorius ir dainininkas Ainis Storpirštis, taip pat „Keistuolių teatro“ aktoriai Ilona Balsytė, Darius Auželis, Dalius Skamarakas.

Atlikėjų pasirodymus lydės gyvos muzikos grupė, kurioje tikras Lietuvos muzikantų elitas: būgnininkas Linas Būda, gitaristai Andrius Daugirdas, Gintaras Šulinskas, Aleksandras Tenas bei talentingas pianistas Richardas Banys.

Programos rengėjai net neabejoja, kad tai bus puiki pramoga šeimai. Savo vaikams ir anūkams juk turime papasakoti apie muziką, kurios klausėsi mūsų tėvai ir seneliai.

1985-aisiais Lietuvą sudrebinęs ir už šalies laisvę per muziką jau bandęs kalbėti roko muzikos festivalis „Lituanika“ šiais metais švenčia 30 metų jubiliejų. Jubiliejiniai koncertai Vilniaus  Kalnų parke vyks rugsėjo 12–13 dienomis. Specialią programą jiems rengia trumpam atgimusios grupės „Airija“ ir „Katedra“, naujas ir senas dainas gros „Antis“, „Bix“, „Rebelheart“, dainininkas Saulius Prūsaitis, netikėtą pasirodymą žada grupės „Mašina vremeni“ lyderis, prieš karą Ukrainoje aštriai pasisakantis Andrejus Makarevičius, savo mėgstamiausių dainų rinkinį ruošia Borisas Grebenščikovas ir legendinė jo grupė „Akvarium“. Jubiliejinį koncertą vainikuos unikalus maestro Vladimiro Čekasino projektas, kuriame džiazo korifėjus sujungs kompiuterinę grafiką, džiazo muziką ir garsiausius Lietuvos roko muzikos atlikėjus. Performanse dalyvaus Marijus Mikutavičius, Saulius Urbonavičius, Algirdas Kaušpėdas, Povilas Meškėla, Borisas Grebenščikovas ir Andrejus Makarevičius.  

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių