„Eurovizija“: po skandalų grasinama diskvalifikuoti nacionalinius transliuotojus

  • Teksto dydis:

"Eurovizijos" rengėjai po skandalo dėl balsų pirkimo Lietuvoje ir jų klastojimo Azerbaidžane grasina diskvalifikuoti nacionalinius transliuotojus.

"Eurovizijos" rengėjai po skandalo dėl balsų pirkimo Lietuvoje ir jų klastojimo Azerbaidžane grasina diskvalifikuoti nacionalinius transliuotojus.

Tų šalių, kuriose bus pastebėta "Eurovizijos" dainų konkurso balsų klastojimo atvejų, nacionaliniai transliuotojai bus trejiems metams diskvalifikuoti, ketvirtadienį pranešė konkurso organizatoriai.

„Taip kaip futbolo klubai yra iš principo atsakingi už jų gerbėjų elgesį, mes laikysime – atskirais atvejais – dalyvaujančius transliuotojus atsakingais ir priversime juos prisiimti atsakomybę už tai, kad būtų išvengta balsavimo pažeidimų“, – nurodoma Eurovizijos dainų konkurso referentinės grupės atstovo Franko Dieterio Freilingo (Franko Diterio Freilingo) pranešime.

Taip siekiama išvengti praeityje buvusių skandalų. Vienas jų – 2013 metų gegužę per "Eurovizijos" konkursą įtarta, kad Azerbaidžano atstovas Lietuvoje mėgino papirkti studentus balsuoti už Azerbaidžaną; kitas – Azerbaidžane Rusijai skirtų balsų dingimas.

Kaltinimai dėl balsų klastojimo pasigirdo po to, kai Azerbaidžanas netikėtai nedavė nė vieno taško kaimyninei Rusijai, nors paprastai buvusios sovietinės respublikos viena kitai atiduoda aukščiausius balus.

Dėl šių pranešimų Europos transliuotojų organizacija pradėjo tyrimą.

Pernai gegužę 15min.lt paskelbtame vaizdo įraše buvo užfiksuoti asmenys siūlę studentams Vilniuje už pinigus "Eurovizijos" konkurse balsuoti už Azerbaidžano atlikėją.

Tada, be kita ko, naujienų portalas delfi.lt taip pat paskelbė, kaip per "Eurovizijos" konkursą Lietuvoje organizuotai buvo perkami balsai ir už Rusijos atstovę. Netrukus delfi.lt buvo atakuotas programišių.

Prieš kibernetinę ataką portalo redakciją pasiekė elektroninis laiškas rusų kalba, kuriame grasinama „radikaliais veiksmais“, jei nebus pašalintas straipsnis apie perkamus balsus.

„Ši medžiaga yra žalinga ir šalies (Rusijos), ir mūsų tėvynainės Dinos Garipovos reputacijai. Primygtinai rekomenduojame pašalinti šią medžiagą iš svetainės per vieną valandą. Priešingu atveju jūsų „visuomenės dezinformavimo priemonės“ atžvilgiu bus panaudoti radikalūs veiksmai“, – rašyta laiške.

Pasak delfi.lt, praėjus valandai nuo laiško gavimo portalas tapo nebeprieinamas.

„Tai yra aiški DDoS ataka. Prisijungimų buvo iš įvairiausių šalių – Turkijos, Rusijos, Japonijos, Brazilijos. Tie kompiuteriai sujungti į vadinamąjį botnetą. Dabar ataka atremta“, – tada sakė portalo IT skyriaus vadovas Kristijonas Šiaulys.

Europos transliuotojų organizacijos tyrimas parodė, kad bandymai suklastoti balsus, kurių vis tik pasitaikė, buvo nesėkmingi dėl "Eurovizijoje" taikomų saugumo priemonių.

Ekspertai taip pat nerado jokių įrodymų, kad kuris nors transliuotojas būtų padaręs pažeidimų arba apie juos žinojęs.

„Jeigu balsavimo pažeidimai kurios nors atstovaujamos šalies naudai yra nustatomi prieš konkursą, jo metu arba po jo, Referentinė grupė iš karto imsis procedūrų, kurios numato atitinkamo dalyvio transliuotojo pašalinimą iš konkurso maksimaliam trejų metų laikotarpiui“, – nurodoma pranešime.

Po daugelį metų pasikartojusių nusiskundimų, daugiausia Vakarų Europos šalyse, kad žiūrovus žeidžia nacionaliniais ryšiais, o ne muzika grįstas balsavimas buvusiose komunistinėse šalyse, konkurso organizatoriai 2009 metais pakeitė geriausios dainos rinkimų taisykles.

Nuo tada dainą renka ir žiūrovai, ir nacionalinė komisija. Abiejų jų balsai po pusę yra suvedami į galutinę lentelę.

Praėjusių metų rugsėjį Europos transliuotojų sąjunga sugriežtino ir komisijos balsavimo taisykles. Nuo šiol reikalaujama reguliariai rotacijos principu keisti komisijos narius, o pati balsavimo procedūra turėtų būti skaidresnė.

Šios naujos taisyklės bus pirmą kartą pritaikytos šių metų "Eurovizijos" konkurse, kuris vyks gegužę Danijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rokfeleris

Rokfeleris portretas
Pinigai visur viską valdo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių