Ekrane – ne įžymūs, bet ypatingi žmonės

"Mes visi gyvename vienoje visuomenėje ir būsime stipresni, jei ieškosime kontakto vieni su kitais ir statysime tiltus", – neabejoja LNK interneto svetainės naujos dokumentinės laidos "Atradimai" autorė Lina Daugirdaitė.

Ji kartu su kolege Elena Reimeryte visuomenei pristato laisvus ir drąsius žmones, kurie dažnai nepelnytai atsiduria paraštėse.

Pažeidžiami pašnekovai

Translytiškumas ir santuoka, jaunų miestiečių kraustymasis į kaimus, narkotinės kanapės Lietuvoje, Londono lietuviai ir naujausios jaunimo subkultūros – tokias temas nagrinėja dokumentinė laida "Atradimai".

Laidos kūrėjos nemažai metų praleido Londone ir dirbo komercinių projektų srityje, tačiau galiausiai sumanė grįžti prie savo šaknų ir panoro iš naujo pažinti Lietuvą.

Pasak jų, "Atradimai" yra ypatingų, bet neįžymių žmonių istorijos. "Dažnai kalbame su pažeidžiamais ir dėmesio netrokštančiais pašnekovais, kurių istorijos – ypatingos. Šių žmonių patirtys ir tai, kaip jie jaučiasi Lietuvoje, parodo mūsų visuomenės progresyvumą. Laida skirta atviram, smalsiam žmogui, nepriklausomai nuo jo amžiaus ar gyvenamosios vietos, kažkam, kas yra alkanas kitų žmonių patirčių", – sako E.Reimerytė.

Elena Reimerytė (kairėje) ir Lina Daugirdaitė/LNK nuotr.

"Manau, kad pagrindinė žinutė, kurią norime perduoti žiūrovams, yra tai, kad mes visi gyvename vienoje visuomenėje ir būsime stipresni, jei ieškosime kontakto vieni su kitais ir statysime tiltus", – kolegę papildo L.Daugirdaitė.

Žmonių ieškotojos

Merginos save vadina profesionaliomis žmonių ieškotojomis. "Visą laiką laukiame naujų herojų, kada mums kažkas parašys ar kažką netikėtai sutiksime. Prakalbinti tuos, kurie jau kalbėjo laidose, nebuvo sunku. Mūsų herojai matė kitus mūsų darbus ir mumis pasitikėjo", – dalijasi L.Daugirdaitė.

Dažnai kalbame su pažeidžiamais ir dėmesio netrokštančiais pašnekovais, kurių istorijos – ypatingos.

Abi merginos vaikystėje išvažiavo iš Lietuvos ir kaip asmenybės susiformavo jau Londone, tad sugrįžtant namo joms visada smalsu, kaip žmonės gyvena gimtinėje, kaip keičiasi jų požiūris. "Mūsų veiklos visada sukosi aplink žmonių studijavimą, bet skirtingose industrijose. Aš kūriau vizualiuosius menus – nuo vaizdo instaliacijų iki kelionių laidų – dirbau mados televizijoje ir kino projektuose. Nuo paauglystės dirbau su vaizdu", – pasakoja L.Daugirdaitė.

"O aš dirbau reklamos industrijoje, kur migravau nuo kūrybinio iki strateginio darbo, dirbau rinkos tyrimų srityje. Nuo paauglystės dirbau žurnaliste. Nors su Lina ėjome į tą pačią gimnaziją, tą patį universitetą, bet susipažinome tik tada, kai bendra bičiulė mus suvedė, mat jai pasirodė, kad galėtume kartu dirbti kuriant dokumentinį projektą. Visai gerai pasirodė", – šypsosi E.Reimerytė.

Myli Lietuvą

Dažnai lietuviams klijuojama ne tik homofobiškos, bet ir netolerantiškos tautos etiketė. Kurdamos "Atradimus" šios dokumentikos autorės pastebėjo, kad vadinamieji nekentėjai garsiau kalba, siekia būti išgirsti, bet statistiškai tik mažytė dalis žmonių leidžia sau kalbėti neapykantos kalba.

"Po laidos apie vienalytes poras pasirodė tik apie dešimt homofobiškų, kvailų komentarų iš keturių tūkstančių šią laidą mačiusių žmonių. Proporcija yra labai maža", – pastebi E.Reimerytė.

Savo laidose E.Reimerytė ir L.Daugirdaitė kalba apie lietuvius Lietuvoje ir apie lietuvius Anglijoje, Londone. Abi kūrėjos sutartinai sako pastebėjusios, kad užsienio lietuviai tiksliau žino, kad myli ir kodėl myli Lietuvą. "Į klausimą "kodėl myli Lietuvą?" būna ir stulbinamai paprastų atsakymų, pavyzdžiui, "Man trūksta ežerų", – dalijasi L.Daugirdaitė.

Kurstyti supratimą

Pasak laidos autorių, šio projekto svarbiausias tikslas – žmonių supratimo kurstymas. "Padrąsinimas suprasti ir priimti kitaip save išreiškiančius žmones", – akcentuoja E.Reimerytė.

Kūrėjų duetas sutartinai sako, kad jas labiausiai sujaudino istorija apie translytės Ignės ir Vilijos šeimą. "Jos labai tvirtai viena kitą palaiko ir saugo, tai labai pamoko apie žmonių lojalumą vienas kitam. Tačiau kiekviena "Atradimų" istorija nagrinėja vis kitą temą, yra mūsų ilgų apmąstymų produktas ir mus paveikė kiekviena kurta serija", – prisipažįsta E.Reimerytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Jie abudu niekuo nesiskiria .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių