E. Mildažytė: jei „įdarbintume“ vieną lietuvių savybę, taptume turtingiausi

Atsakomybė, patikimumas, savikritika ir meilė Lietuvai – tokie bruožai, anot LRT TELEVIZIJOS laidų vedėjos ir dokumentinio ciklo „Lietuvos kolumbai“ autorės Editos Mildažytės, vienija lietuvius visame pasaulyje. Tiesa, vieną minėtų savybių, E. Mildažytės įsitikinimu, būtų galima išnaudoti naudingiems tikslams.

Išmaišiusi kone visą pasaulį ir sutikusi daugybę lietuvių kilmės žmonių, gyvenančių svetur, E. Mildažytė pastebi, jog yra tam tikrų lietuviškų bruožų, kurie išlieka net ilgus metus gyvenant svečioje šalyje. Tiesa, žurnalistė atkreipia dėmesį, jog nebūtinai juos išnaudojame tinkamai.

„Pasižymime per didele savikritika. Man labai patiko Bogotos mero Antano Mockaus kalba, įstrigo viena jo mintis: lietuviai turi pernelyg aukštus reikalavimus sau, ir yra sau labai negailestingi. Dėl to, jei jie patys neatitinka tų reikalavimų, kuriuos sau išsikėlė, nebevertina gyvenimo. Kaip kokie japonai, kurie pasidaro charachiri. Bet, jei sugebėtume įdarbinti šią lietuvių savybę, tą nepaprastą norą būti geriausiu, ir kažkokiu būdu atidarytume tam duris, būtume turtingiausia visuomenė pasaulyje. Jei sociologai ir psichologai padirbėtų tikrai rimtai, sugalvotų ne ekonomines, o psichosocialines poveikio priemones, manau, daug kas keistųsi“, – savo žinoma moteris.

LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ viešėjusi E. Mildažytė neišvengė ir klausimo apie maisto kultūrą. Žurnalistės teigimu, kelionių po pasaulį metu ji spėjo įsitikinti, jog tai, ką mes valgome, nulemia klimato juosta, kurioje gyvename.

„Jei mes valgytume kaip italės ar prancūzės, kurios devintą valandą sudoroja didžiausią lėkštę pastos, užkanda bagete su grietinėlės padažu, užviršuoja dviem taurėm vyno ir tada dar suvalgo kartais ir pagrindinį patiekalą, o prancūzės visa tai ir pabaigia desertu, mes nė viena per duris neįeitume. Nes mūsų gamtinė juosta yra tokia, kad organizmas yra linkęs kaupti riebalus, nes žino, kad bet kada gali būti badas, stresinė situacija ar nederlius“, – dalijasi E. Mildažytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu portretas
pamėgink...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių