Dideliam trileriui – nedidelė paslauga (filmo „Nedidelė paslauga“ recenzija)

Rudeniui įsibėgėjus į kino ekranus grįžta amerikiečių režisierius Paulas Feigas, pristatydamas jam kiek neįprasto pobūdžio filmą.

Puslapiai, virtę filmais

Iki šiol puikiai atstovavęs komedijos žanrui kino pasaulyje, režisierius nutarė susitepti rankas psichologiniu trileriu "Nedidelė paslauga", sukurtu remiantis to paties pavadinimo autorės Darcey Bell novele.

Verta paminėti ir tendencingą režisieriaus pagrindinių vaidmenų, kuriuos jis ir vėl užleido dailiajai lyčiai, pasirinkimą.

Dar prieš pasirodant pirmiesiems filmo kadrams viešojoje erdvėje sklandė kalbos, kad šio filmo kūrimas P.Feigui ir jo scenaristų komandai bus nemenkas iššūkis. Dažnai kuriant juostas, paremtas parašytais trileriais, rizikuojama, kad be kūrybiškumo ir tvirtos vizijos sausų knygos puslapių pritaikyti kino ekranui toli gražu nepavyks. Remiantis pastarųjų metų kino pavyzdžiais, sėkmės recepto reikėtų ieškoti 2014 m. filme "Dingusi", o kaip sugadinti neblogą knygą ir tam tikra prasme "nuvažiuoti nuo bėgių" žmonės galėjo pamatyti 2016-ųjų juostoje "Mergina traukiny".

Paslaptingoji draugystė

Filmo veiksmas ir istorija sukasi apie vienišą mamą Stefanę, kuri yra geraširdė ir paprasta. Galima ją pavadinti netgi savotiška supermamyte – ji rūpestinga, mėgsta dėmesį ir netgi turi savo vaizdo tinklaraštį, kuriame su kitomis mamomis dalijasi gyvenimo patirtimi.

Emilė yra visiška Stefanės priešingybė – turtinga, elegantiška ir kerinčiai graži. Atsitiktinai susipažinusios moterys ima kartu leisti laiką ir netgi tampa draugėmis.

Vieną dieną paslaptingoji Emilė paprašo nedidelės paslaugos, o vėliau pradingsta. Susirūpinusi Stefanė ima ieškoti bent menkiausių užuominų, kas nutiko, o jos paieškos rezultatai ima atskleisti Emilės praeitį, kuri pasirodo esanti visai kitokia.

Smalsiosios mamytės

Ar kada nors skaitėte įvairius straipsnius ar komentarus portaluose, kuriuose linksniuojamos supermamytės? Naujadaru dažniausiai apibūdinamos perdėtai rūpestingos, kartais pernelyg savisaugos instinktų valdomos arba tiesiog tvarkos ir teisingumo įsikūnijimais laikomos motinos. Šiame filme Stefanė retsykiais gali priminti kažką panašaus.

Nenumaldomas smalsumas ir noras išsiaiškinti visas paslaptis bus pagrindinis filmo "Nedidelė paslauga" varikliukas. Kaip ir kodėl jis atsiranda tik pas nelaimingas moteris panašaus žanro juostose, o prieš tai – ir novelėse, pasakyti sudėtinga, bet galutinis rezultatas dažniausiai intriguoja. Stebint tokio siužetinio stiliaus filmus visada smagu prisiminti nekaltai atrodžiusią pradžią ir esant kulminacijai paklausti: ar tikrai buvo verta čia kišti savo nosį?

Pagrindiniai pasirodymai

Jau minėtas režisierius P.Feigas turi režisūrinę dovaną dirbti kartu su charizmatiškomis moterimis, duodamas joms pakankamai laisvės atsiskleisti kino ekrane visomis spalvomis.

Šį kartą tokią privilegiją gavo puikiai savo personažus atitinkančios aktorės Anna Kendrick ir Blake Lively. Abi aktorės, įsijautusios į joms skirtus stereotipus, užims didžiąją dalį filmo laiko ir dėl to šiek tiek kentės antraplaniai personažai, kurių ir taip nedaug. Iš jų paminėti verta tik aktorių Henry Goldingą, kuris šiame filme žengia vienus pirmųjų žingsnių Holivude.

Nors "Nedidelė paslauga" ir prasidės kaip neįpareigojanti komedija, laikui bėgant manipuliuodama žiūrovo smalsumu ji išlaikys įtampą iki pat pabaigos. Jeigu mėgstate detektyvinio šarmo turinčius trilerius, paremtus novelėmis, kurias galbūt dar ir skaitėte, – ši juosta bus kaip tik jums.

"Nedidelė paslauga" (angl. "Simple Favor").

Vertinimai:

scenarijus – 3,

aktoriai –2,

režisūra – 2,

garso takelis –1,

kinematografija – 2,

techninė pusė – 2

Bendras: 2.0

Kino teatruose "Forum Cinemas" Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo rugsėjo 21 d.

Nuo rugsėjo 21 d. kino teatruose galima pamatyti ir šias kino premjeras:

Super Džonis smogia

Aktorius Rowanas Atkinsonas į kino ekranus sugrįžta kaip visų pamiltas kultinis slaptasis agentas Super Džonis. Nauji jo nuotykiai prasideda, kai programišiai atskleidžia visų Didžiosios Britanijos slaptųjų agentų tapatybes – iš pensijos pašaukiamas Džonis lieka vienintele šalies viltimi. Bėda tik ta, kad moterų numylėtinis ir išeičių iš beviltiškų padėčių karalius lieka ištikimas seniesiems savo metodams net ir tada, kai valstybei kyla skaitmeninės eros pavojai. Ar Džonio nuovokumo ir humoro jausmo pakaks jiems nugalėti?

Mara

Po šio kino seanso užmigti lengva nebus... Tokių siaubo filmų kaip "Blogi sapnai" ar "Sapnų demonai" įkvėptas režisierius Clive‘as Tonge‘as pristato siaubo trilerį apie pabaisas, kurios gyvena mūsų pasąmonėje. Filmo veiksmas sukasi apie kriminalinės psichologės Kate Fuller tiriamą nusikaltimą – vyras tariamai buvo pasmaugtas savo paties lovoje. Psichologei apklausus vienintelę nusikaltimo liudininkę, aštuonmetę aukos dukrą Sofiją, ši detektyvei papasakoja kraują stingdančią istoriją. Pasirodo, kad jos tėtis galėjo mirti savo sapne susidūręs su senoviniu demonu, kuris pasitinka savo aukas joms besapnuojant.

Visi nori Nikolės

Atvykęs į Londoną ir tikėdamasis čia parašyti savo paskutinę knygą, nepagydoma liga sergantis amerikietis rašytojas Samsonas Youngas sutinka daugybę išskirtinių asmenybių. Pavyzdžiui, Keithas Talentas – smiginio žaidėjas, visada ieškantis įvairiausių būdų pasipelnyti. Arba Guy Clichas – milijonierius bankininkas, visą laisvą laiką praleidžiantis vietiniame bare. Tačiau staiga į visų trijų gyvenimus įžengia ir juos sujaukia Nicola Six – įspūdingai graži, bet fatališka moteris. Nicola gyvena tarsi nebūtų rytojaus, nes slapta planuoja savo nužudymą... Vienintelis klausimas – kuris iš jų taps žudiku?

buvaukine.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių