D. Užkuraitis apie „Euroviziją“: daugelis į finalą patekusių šalių tikėtos

Po antrojo „Eurovizijos“ pusfinalio paaiškėjo dar 10 šalių dalyvių, tarp kurių, muzikologo Dariaus Užkuraičio nuostabai, nebuvo Rusijos atstovės, o į finalininkų gretas patekusios Balkanų šalys priminė praeityje vykusias „Eurovizijas“.

D. Užkuraitis tikina, kad daugelis į finalą patekusių šalių tikėtos – mažiau tik Serbija. „Gaila, kad nepateko latviai, ši daina tikrai galėjo būti finale“, – apgailestavo muzikologas.

D. Užkuraičiui didelę nuostabą sukėlė tai, kad į „Eurovizijos“ finalą nepateko Rusijos atstovė Julija Samoylova, bet ne dėl to, kad labai gerai pasirodė. Buvo matyti, kad atlikėja labai jaudinosi ir sunkiai dainavo, tačiau už Rusiją įprastai balsuoja daug šalių.

„Pati daina graži, bet atlikimas – nelabai. Manau, kad praėjusių metų Rusijos diskvalifikavimas galėjo paveikti šį rezultatą, tačiau buvau įsitikinęs, kad tai yra ta šalis, kuri, nepaisant įvairių aplinkybių, sugeba pasiekti, ko nori“, – tikina D. Užkuraitis.

Rusijos atlikėja/ V. Nevieros (LRT) nuotr.

Į didįjį finalą pateko ir visos skandinavų šalys bei kelios Balkanų. Tiesa, pastarosios sugrįžo prie tradicijos dainuoti gimtąja kalba, nors kelerius metus buvo to atsisakiusios.

„Anksčiau Balkanų šalys dainuodavo tik gimtąja kalba, balsuodavo viena už kitas, o žiūrovai dėl to labai piktindavosi, teigdavo, kad „Eurovizija“ pradeda atrodyti kaip „Balkanvizija“. Bet buvo laikas, kai Balkanų šalys pradėjo dainuoti švediško standarto popmuzikos dainas, o joms tai nelabai tiko. Iš tiesų džiaugiuos, kad jos sugrįžo prie savo kalbos ir sugrąžino į konkursą autentikos“, – pripažįsta D. Užkuraitis ir priduria, kad jeigu visi pradės dainuoti švediškos muzikos standartais, tai konkursas pataps monotoniškas ir neįdomus.

Serbijos atlikėja/ V. Nevieros (LRT) nuotr.

Daugelis ekspertų kalbėjo, kad šis pusfinalis silpnesnis už pirmąjį, kuriame, spėjama, ir pasirodė būsimas konkurso nugalėtojas. „Manoma, kad šitas pusfinalis buvo silpnesnis, praėjusiame matėme daugiau įdomių dainų. Bet su kiekviena diena prisijaukinu vis daugiau dainų. Pavyzdžiui, kai išgirdau danų dainą pirmą kartą, nieko gero nepagalvojau, o per pusfinalį man jie staiga pradėjo patikti. Objektyviausia išsakyti nuomonę tada, kai dainą išgirsti pirmą kartą ir pasidalini įspūdžiais, bet dabar man jau sunku“, – tikina „Eurovizijos“ komentatorius.

Tarp dešimties iš antrojo pusfinalio patekusių dainų tiesioginių konkurentų Ievai Zasimauskaitei muzikologas nemato: „Tiesioginis Lietuvos atstovės „Eurovozijoje“ konkurentas yra ispanų atlikėjų pora, nes jie taip pat atlieka jautrią baladę apie meilę, tačiau ispanai pasirodys antroje finalo dalyje, o I. Zasimauskaitė dainuos ketvirta.“

Dienraštyje „The Telegraph“ I. Zasimauskaitei prognozuojama ketvirta vieta – tokia aukšta pozicija dar nebuvo numatoma jokiam atlikėjui iš Lietuvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių