D. Craigas aplankė JT išminuotojus Kipre

  • Teksto dydis:

Danielį Craigą kelionės atvedė į Kiprą, nors čia nebus filmuojama jokia filmo apie jo įkūnytą superagentą Džeimsą Bondą scena.

Britų aktorius antradienį atvyko į šią rytinėje Viduržemio jūros dalyje esančią salą patikrinti, kaip Jungtinės Tautos rūpinasi sausumos minų, likusių čia po daugiau nei prieš keturis dešimtmečius salą padalinusio konflikto, rinkimu iš laukų.

Jungtinės Tautos per pastarąjį dešimtmetį iš Kipro buferinės zonos pašalino daugiau nei 27 tūkst. sausumos minų, tačiau tūkstančiai jų vis dar liko saloje.

D.Craigas lankėsi tikrame minų lauke, kurį valo 20 išminuotojų grupė iš Kambodžos, dalyvaujanti JT taikdariškoje misijoje Libane, pranešė JT.

Pačioje Kambodžoje po daugiau nei tris dešimtmečius trukusio konflikto yra likę milijonai nesprogusių minų, kurioms sprogstant žūva arba būna sužeidžiami žmonės.

„Tai, kad šie taikdariai dalinasi savo patirtimi, sukaupta per keturis dešimtmečius Kambodžoje, su Kipro žmonėmis visai kitoje pasaulio pusėje, tikrai įkvepia“, – sakė D.Craigas.

Jis taip pat lankėsi JT kontroliuojamoje buferinėje zonoje, skiriančioje tarptautinės bendruomenės pripažįstamą pietinę Kipro graikiškąją dalį nuo turkiškosios šiaurinės dalies. Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai įsiveržusios Turkijos pajėgos okupavo salos šiaurinį trečdalį, atsakydamos į Atėnų organizuotą perversmą, kurio tikslas buvo salos prijungimas prie Graikijos.

Ši aktoriaus dviejų dienų kelionė Kipre yra pirmoji nuo jo paskyrimo JT minų ir kitų sprogstamųjų įtaisų šalinimo advokatu.

„Labai tikiuosi, kad būsiu pirmas ir paskutinis pasaulinis advokatas, pamatęs sausumos minas šioje gražioje saloje“, – kalbėjo D.Craigas.

Kitą mėnesį turėtų prasidėti derybos dėl Kipro suvienijimo, abiem šalims siekiant išspręsti jas vis dar skiriančius nesutarimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių