C. Eastwoodo dramoje – didvyriškai lėktuvą ant upės nutupdęs pilotas

  • Teksto dydis:

Visiems, kurie kiek atidžiau domisi tikromis lėktuvų katastrofomis, neabejotinai girdėtas vardas Sully.

Tai – didvyriu tapęs orlaivio kapitonas Chelsey Sullenbergeris, kolegų draugiškai vadintas Sully, visame pasaulyje išgarsėjęs po to, kai 2009 m. sausio 15 d. herojiškai ant Hadsono upės nutupdė keleivinį lėktuvą su dviem nebeveikiančiais varikliais. Būtent apie šį jo neįtikėtiną poelgį „Oskaro“ laureatas Clintas Eastwoodas sukūrė dramą „Stebuklas virš Hadsono“, kuri į Lietuvos kino teatrus atkeliaus jau šį savaitgalį, rugsėjo 9 dieną.

Tądien, kai įvyko katastrofa, kapitono Ch. Sullenbergerio pilotuojamas lėktuvas iš Niujorko „LaGuardia“ oro uosto pakilo eiliniam skrydžiui į Šiaurės Karolinos valstiją. Lainerio salone buvo 155 keleiviai ir įgulos nariai. Netrukus po pakilimo lėktuvas susidūrė su laukinių žąsų pulku. Po susidūrimo sugedo du lėktuvo varikliai, vienas iš jų užsidegė. Kapitonas nusprendė, kad saugiausia bus leistis ant vandens. Išlaikęs šaltą protą ir panaudojęs visas žinias bei įgytą patirtį, lakūnas nutupdė lainerį ant Hadsono upės paviršiaus. Nenukentėjo nė vienas žmogus. Šis patyrusio lakūno žygdarbis apskriejo visą pasaulį, o JAV pilotas imtas vadinti didvyriu.

35-ajame kino legendos Clinto Eastwoodo filme pasakojami ne tik lemtingosios dienos įvykiai, bet ir vėliau sekusi istorija, kai, nepaisant atlikto žygdarbio, avarijos tyrimo metu buvo iškilusi grėsmė kapitono sprendimams, karjerai ir reputacijai. Amerikos didvyrį Sully juostoje suvaidino vienas gerbiamiausių JAV aktorių, „Oskaro“ laureatas Tomas Hanksas.

Tad kas gi iš tiesų buvo tas didvyriškai pusantro šimto gyvybių išgelbėjęs Sully? Štai įdomiausi faktai apie šį pilotą:

– Aviacija Ch. Sullenbergeris susidomėjo dar būdamas penkerių.

– Į orą jis pirmąkart pakilo šešiolikos, o dabar, baigęs piloto karjerą, vis dar retkarčiais pilotuoja privačius lėktuvus ir tai daro tik savo malonumui. „Niekada gyvenime neturėjau plano B. Neįsivaizduoju, ką būčiau daręs, jei būčiau negalėjęs skraidyti“, – neslepia Sully.

– Pilotas ne vienerius metus studijavo psichologiją ir neabejoja, kad tai padarė įtakos sėkmingam nusileidimui ant Hadsono.

– Ch. Sullenbergerio žmona Lorrie pasakoja, jog po to, kai jis didvyriškai nutūpdė lėktuvą ant upės, jų pašto dėžutėje netilpdavo visi paštininko nešami laiškai, kuriuose žmonės ne tik dėkojo už stebuklą, bet ir pasakojo savo neįtikėtinas istorijas.

- Su fitneso eksperte žmona Lorrie jiedu augina dvi dukras Kate ir Kelly, šeima gyvena Danvilyje, Kalifornijoje.

- Po to, kai 1995 metais nusižudė Ch. Sullenbergerio tėvas, pilotas tapo savižudybių prevencijos programos nariu.

– 2009 metais žurnalas „Times“ Ch. Sullenbergerį paskelbė antru labiausiai įkvepiančiu pasaulio herojumi. Pirma vieta atiteko pirmajai ledi Michellei Obamai.

– Tų pačių metų pabaigoje jam buvo siūlomas postas politikoje, tačiau Sully atsisakė ir teigė nesidomintis politika.

– Nepaisant didvyriško piloto poelgio, atitinkamos tarnybos pradėjo 18 mėnesių trukusį tyrimą, kurio metu bandė išsiaiškinti, ar Sully veiksmai nepažeidė taisyklių, mat galiausiai jis prieš pat nusileidimą ėmė vadovautis nuojauta.

– CBS News Ch. Sullenbergerį pasamdė kaip aviacijos ir saugumo ekspertą.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

AAAA

AAAA portretas
Kas tas Hatsonas? Gal kartais Hudzonas? Apgailėtini antilietuvininkai:(
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių