Britų narystę Europos Sąjungoje remia gausus būrys šalies žvaigždžių

  • Teksto dydis:

Britų žvaigždės, tarp jų – Benedictas Cumberbatchas (Benediktas Kamberbačas), Keira Knightley (Keira Naitli) ir Patrickas Stewartas (Patrikas Stiuartas), penktadienį bendrame laiške paragino rinkėjus paremti šalies narystę Europos Sąjungoje (ES).

282 žmonių iš kino, muzikos ir literatūros pasaulių pasirašytą laišką paskelbė „The Daily Telegraph“, Didžiajai Britanijai rengiantis birželio 23-iosios referendumui dėl to, ar likti 28 narių Bendrijoje.

„Britanija ne tik kad yra stipresnė Europoje, ji – ir turinti lakesnę vaizduotę, kūrybingesnė, ir mūsų pasaulinė kūrybinė sėkmė dėl pasitraukimo labai smarkiai sumažėtų“, – rašoma laiške.

„Pasitraukimas iš Europos būtų šuolis į nežinomybę milijonams žmonių visoje Jungtinėje Karalystėje, kurie dirba kūrybinėse srityse,bei milijonams šalyje ir užsienyje, kurie turi naudos iš D. Britanijos kultūros sektoriaus augimo bei gyvybingumo“, – sakoma jame.

Tarp laišką pasirašiusių žmonių taip pat yra „Oskaru“ apdovanotas režisierius Danny Boyle'as (Danis Boilas), poetė laureatė Carol Ann Duffy (Kerol En Dafi), rašytojai Hilary Mantel ir Johnas le Carre (Džonas le Karė), dizainerė Vivienne Westwood (Vivjen Vestvud).

Taip pat pasirašė aktoriai Helena Bonham Carter (Helena Bonam Karter), Kristin Scott Thomas (Kristin Skot Tomas), Billas Nighy (Bilas Nai), Chiwetelis Ejioforas (Čivitelis Edžioforas) ir Dominicas Westas (Dominikas Vestas), muzikos žvaigždės „Hot Chip“ ir Paloma Faith (Paloma Feit).

Ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) perspėjo, kad pasitraukimas iš ES pakenktų Britanijos ekonomikai, bet pasitraukimo šalininkai įrodinėja, kad būtų sutaupyta pinigų ir Britanija galėtų labiau kontroliuoti imigraciją. Apklausos rodo, kad rinkėjų nuomonė šiuo klausimu nėra vieninga.

Minimame laiške, kuriame cituojami Williamas Shakespeare'as (Viljamas Šekspyras) ir Davidas Bowie (Deividas Bouvis), raginama siekti, kad britų kūrybingumas „įkvėptų likusią pasaulio dalį ir darytų jai įtaką“.

„Manome, kad buvimas ES dalimi stiprina pirmaujantį Britanijos vaidmenį pasaulinėje scenoje, – sakoma jame. – Netapkime pašaliniu, šaukiančiu iš už užkulisių.“

Tačiau konservatorius, Britų aukštųjų parlamento rūmų narys Michaelas Dobbsas (Maiklas Dobsas), kuris padėjo parašyti ir prodiusuoti hitu tapusį „Netflix“ serialą „Kortų namelis“ (House of Cards), sakė, kad Britanijos stiprybė meno srityje priklauso „ne nuo ES“.

„Senovės Graikija buvo mūsų civilizacijos lopšys, vis dėlto šiandien, dėl ES pasibaisėtinos politikos, gatvės, kuriose kažkada buvo pilna didžiausių pasaulio filosofų ir dramaturgų, dūsta nuo nevilties apimtų elgetų ir pūvančių šiukšlių kalnų“, – sakė jis.

„Tokia yra ES realybė. Ji žlunga. Svajonė mirusi. Mums reikia eiti toliau“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių