Bolivijos prezidento kavos maišų gavo tik Lietuva, Japonija ir JAV

  • Teksto dydis:

Kava iš Bolivijos – bene vienintelė pasaulyje, kurios ambasadoriumi ir veidu, tiesiogine žodžio prasme, yra tapęs pats šalies prezidentas.

Bolivijoje ši ypatinga kava dėl siaučiančio maro ir ūkininkų pasyvumo sudaro tik 3 proc. išauginamo derliaus, tad nenuostabu, kad jos geidžia viso pasaulio kavos gurmanai. Toks nedidelis lašas tarptautinėje kavos rinkoje – ne visiems pasiekiamas, dėl to taip vertinamas. Pati geriausia 2015 m. Bolivijos kava, pelniusi prezidento vardo apdovanojimą, yra supakuota šalies vadovo parašu ir atvaizdu pažymėtuose maišuose. Ir išgabenta tik trimis kryptimis – į JAV, Japoniją ir Lietuvą!

Kol viso pasaulio kavos rinkoje tendencijas diktuoja ir kokybės kartelę kelia „Cup of Excellence“ (COE) kavos čempionatai, Bolivija, jau gerą dešimtmetį nebedalyvaujanti tarptautinėje COE organizacijoje, nuo 2015 m. ėmė rengti vietinį kavos konkursą „Torneo Nacional Taza de Calidad Café Presidencial Evo Morales Ayma“. Adaptavę tarptautinio „Cup of Excellence“ taisykles ir į tarptautinę komisiją vietoje 20 teisėjų pasikvietę 5, Bolivijos konkurso organizatoriai iš 35 rūšių sugebėjo išrinkti tais metais savo šalyje užaugintą aukščiausios kokybės kavą. Ją, nepaisant laisvamaniškų konkurso aplinkybių, pripažįsta visas pasaulis. Viena iš dešimties apdovanotų kavų nukeliavo į prezidento rūmus, kur su ja susipažino aukščiausi šalies diplomatai, ambasadoriai. Taip geriausia 2015 m. Bolivijos kava gavo reikšmingą šalies vadovo Evo Morales Ayma apdovanojimą.

Bolivijos kavos rinkoje paties prezidento įtakos prireikė stebint blogėjančią situaciją – kavos šalimi laikoma Bolivija kasmet eksportuoja vis mažiau. Laikydamiesi organiškų, ekologiškų kavamedžių auginimo principų, ūkininkai vengia juos tręšti trąšomis, o būdami pasyvūs, net ir natūraliais būdais nekovoja su derlių masiškai niokojančiu kavos maru. Maro paveiktų medelių plantacijos sumenko tiek, kad nuo 2010 m. iki 2014 m. bendras Bolivijos kavos eksportas sumažėjo tris kartus: atitinkamai nuo 150 000 maišų, sveriančių po 60 kg (taip skaičiuoja dauguma šalių), iki maždaug 50 000 maišų.

Nors kava yra pagrindinis pajamų šaltinis, tačiau neturtingi šalies ūkininkai kur kas labiau linkę auginti net tris kartus per metus derlių duodančią ir papildomus 10–15 proc. pajamų generuojančią koką. Tai viena iš priežasčių, kodėl blogėja tarptautiniai Bolivijos ir Vakarų šalių, ypač JAV, santykiai. Todėl vietinis Bolivijos kavos konkursas ir pradėtas rengti puikiai ištobulintu „Cup of Excellence“ praktikos pavyzdžiu. Ūkininkai skatinami ir motyvuojami atsakingiau auginti aukštos kokybės kavą, kad egzotiškoji Bolivija išsaugotų kavos šalies įvaizdį.

Vardinį kvietimą būti vienu iš teisėjų Bolivijos pirmajame savarankiškame čempionate gavo ir Lietuvos kavos ekspertas, „Huracan Coffee“ vadovas Vytautas Kratulis. Didelis eksperto noras, pastangos ir nemenkos finansinės investicijos lėmė, kad Bolivijos kava pasiekė Lietuvą. Galimybę jos įsigyti turėjo tik konkurse dalyvavę teisėjai, priešingai nei visame pasaulyje vykstančiuose čempionatuose, kur aukcionui pasibaigus, likusią kavą gali nupirkti platesnis ratas žmonių. Po Bolivijos čempionato tik 31 maišas, pažymėtas prezidento parašu ir veidu, buvo parskraidintas į Lietuvą. Kitos dvi šalys, kurios taip pat gavo „lašą“ šios kavos, buvo tik JAV ir Japonija.

„Tai, kad turime šios kavos, yra sunkiai tikėtina. Pirkti ją tiesiogiai iš Bolivijos – misija neįmanoma. Net ir pažįstant konkrečius ūkininkus, komunikuoti su jais ypač sudėtinga: dažnai jie vargiai verčiasi, gyvena be interneto, nebendrauja su išoriniu pasauliu ir nesigilina į globalius kavos rinkos procesus. Įvykęs Bolivijos čempionatas buvo vienintelė proga tik keliems kavos profesionalams įsigyti prezidento sertifikuotos kavos. Džiaugiuosi, kad buvau vienas iš jų“, – įspūdžiais dalijasi V. Kratulis.

Nepaisant keblių sąlygų įsigyti šią Bolivijos kavą, ji yra geidžiama gurmanų už savo skonį. Važiuojant į šios kavos ūkių plantacijas, kopiama į 4,5 kilometrų aukštį – tai reto deguonies aplinka, debesų giluma ir nuolatinis medžių pavėsis. Tokiame aukštyje kava noksta lėčiau, o kavos medelis gamina daugiau cukraus, kuris apsaugo ir maitina uogas šaltuoju periodu. Todėl Bolivijos kavos skonis – labai kompleksiškas ir turtingas, pasižymintis pieninio šokolado tekstūra ir skvarbia rūgštele.

Kitas Bolivijos geriausios šviežios kavos konkursas vyks spalio 15–20 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Bolivija jums vertėtų atsisakyti to suknistos komunizmo idėjos ir eiti į priekį, ir pradėti draugauti su JAV ! Tai jums bus tik į naudą visais aspektais ypač ryšium su tarpusavio prekyba !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių