Bobausių pyragas su kalakutiena

"Medžiotojų užeigos" virtuvės šefas Arūnas Bansevičiaus primena: miškuose jau pasirodė bobausiai. Tai vieni pirmųjų Lietuvoje sezoninių grybų. Iš jų galima išsikepti fantastišką bobausių pyragą!


Virtuvės šefo A.Bansevičiaus dosjė

Karjera: virėju dirbti pradėjo prieš 13 metų Nidoje. Po to dirbo Kaune, bare "Laumupis", restoranuose "Miesto sodas", "Daniela". Dabar aštuonerius metrus dirba virtuvės šefu "Medžiotojų užeigoje".

Kursai: restoranas "Stikliai" Vilniuje, restoranai Čekijos sostinėje Prahoje, Londone.

Zodiako ženklas: Svarstyklės.

Amžius: 32 metai.

Mėgstamiausias gėrimas: alus.

Mėgstamiausias patiekalas: visi bulviniai patiekalai.

Mėgstamiausias padažas: pipirinis.

Mėgstamiausia daržovė: baklažanas.

Mėgstamiausias vaisius: obuolys.

Mėgstamiausias desertas: šokoladinis.

Geriausia bobausius rinkti jauname, 3–5 metų, pušyne. Svarbu žinoti: bobausiuose yra cheminės medžiagos giromitrino, kuris jautrių asmenų organizmuose metabolizuojasi į monometilhidraziną (MMH), stipriai nuodingą medžiagą. Siekiant išvengti neigiamo poveikio prieš vartojant grybus būtina tris–penkis kartus pavirti. Kiekvienąkart apvirus vandenį išpilti.

Prieš verdant paskutinį kartą, reikia įdėti prieskonių: tris skilteles česnakų, keturis grūdelius kvepiančiųjų pipirų, porą lauro lapų, arbatinį šaukštelį druskos.

Grybus reikia nusausinti ir palikti, kad nuvarvėtų likęs vanduo. Per tą laiką – paruošti tešlą.

Tešla reikės iškloti kepimo formą ir įdėti į šaldytuvą, kad atvėstų. Tuomet ruošiamas bobausių pyrago įdaras.

Tešlai reikės (4 porcijoms):

500 g miltų,

325 g sviesto,

vieno kiaušinio,

60 ml pieno,

druskos.

Tešlos paruošimas: sudedame visus sudedamąsias dalis ir gerai išminkome tešlą. Iškočiojame 1 cm sluoksniu ir tešla išklojame formelę.

Įdarui reikės:

200 g porų,

300 g šviežios kalakutų filė,

500 g bobausių,

5 kiaušinių,

70 g grietinės,

druskos, juodųjų pipirų.

Įdaro paruošimas: porus apverdame, kalakutieną išverdame sultinyje.

Ant paruoštos tešlos įdarą dedame sluoksniais: porus, kalakutieną, bobausius, užpilame kiaušinių ir grietinės plakiniu.

Kepimas: apie 50–60 min. 160 laipsnių temperatūroje.

Galime patiekti su šviežių daržovių salotomis.

Padažas: raudonųjų bazilikų. Namuose galima pasigaminti ir žaliųjų bazilikų padažą. Reikia sutrinti bazilikų lapelius ir sumaišyti su alyvuogių aliejumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių