Baltijos gitarų festivalis pirmąkart truks kelias dienas

  • Teksto dydis:

Paskutinįjį liepos savaitgalį, liepos 29–30 d., Birštone įsikurs klasikinė gitara – čia rengiamas Baltijos gitarų festivalis, pirmąkart truksiantis kelias dienas.

Festivalyje unikalią programą su orkestru pristatys Baltijos gitarų kvartetas, koncertuos pasaulinė žvaigždė iš Prancūzijos Roland'as Dyensas, vyks atviros gitaros meistriškumo pamokos ir gitaros meistrų instrumentų paroda.

Baltijos gitarų festivalis Birštone turi istorinę reikšmę – čia vieną savo pirmųjų koncertų atliko klasikinės gitaros pradininkas Lietuvoje Markas Sokolovskis. Klasikinė gitara muzikos pasaulyje įsitvirtino XVIII a., ypač ji buvo propaguojama Italijoje, Ispanijoje ir Prancūzijoje. Lietuvoje klasikinė gitara savo kelią pradėjo XIX a. – kai M. Sokolovskis – muzikantas, kuriam plojo visa Europa, 1859 m. Vienoje buvo tituluotas geriausiu Europos gitaristu ir tais pačiais metais surengė pirmuosius audringomis ovacijomis palydėtus savo koncertus Lietuvoje. Praėjus 150 metų nuo gitaros virtuozo M. Sokolovskio gimimo, Lietuvoje buvo atidaryta pirmoji klasikinės gitaros klasė.

Šiandien Lietuvoje klasikinė gitara įgauna vis tvirtesnes pozicijas klasikinės muzikos pasaulyje – disciplina dėstoma ne tik šalies muzikos mokyklose, bet ir akademijose, į Lietuvą atvyksta koncertuoti visame pasaulyje pripažinti gitaristai, o Lietuvai atstovaujantis Baltijos gitarų kvartetas laikomas geriausiu klasikinės gitaros ansambliu Baltijos šalyse.

Baltijos gitarų kvarteto nariai, kurių dabartinė sudėtis taip pat susiformavo gitarų festivalyje Vokietijoje po pažinties su Chrisu Ruebensu, džiaugiasi įgyvendinę dar vieną savo svajonę – surengti festivalį, kuriame būtų rengiamos meistriškumo pamokos jauniesiems gitaristams, vyktų gitaros meistrų paroda ir, žinoma, koncertai – įsimintini, pirmą kartą skambantys Lietuvoje. „Pirmiausia mes, žinoma, esame muzikantai, tačiau nuolat kryptingai dirbame, kad klasikinės gitaros muzika Lietuvos scenoje užimtų pelnytą vietą. Laukia be galo smagus savaitgalis. Iš savo patirties žinome, kad būtent tokie renginiai muzikos mylėtojus įkvepia labiausiai“, – sako Baltijos gitarų kvarteto narys Saulius S. Lipčius.

Praėjusiais metais Lietuvoje pristatę „Grammy“ laimėtoją Los Andželo gitarų kvartetą, organizatoriai ir šiemet nenuleidžia kartelės – Baltijos šalyse pirmą kartą koncertuos viena ryškiausių šių dienų gitaros figūrų – R. Dyensas. „Jis, be abejonės, yra gyva gitaros legenda ir asmenybė, kuri nepalieka abejingų, tiek savo meistriškumo pamokomis, tiek savo visame pasaulyje žinoma ir pripažinta kūryba“, – apie festivalio žvaigždę pasakoja savo kūrinį festivalyje taip pat pristatysiantis Baltijos gitarų kvarteto narys C. Ruebensas.

Pirmąkart Baltijos šalyse Baltijos gitarų kvarteto kvietimu koncertuosiantis R. Dyensas yra legendinis kompozitorius, atlikėjas, klasikos ir džiazo virtuozas. Įdomu tai, kad jis niekada iš anksto neplanuoja ir nepateikia savo koncerto programos. Tik tokiu būdu jis sako galintis sukurti geriausią koncerto atmosferą – kai gali koncerto metu nuspręsti, kokius kūrinius atliks, jausdamas publiką, įsiklausydamas į salės akustiką ir ypač į savo jausmus.

Liepos 29 d. koncerte skambės ir kvarteto nario C. Ruebenso kūryba, vis plačiau pripažįstama pasaulyje – atstovaujant Lietuvai 2015 m. jo kūrinys solo gitarai „Fantasy No. 1“ laimėjo pirmąją vietą Ačeros tarptautiniame kompozitorių konkurse (Italija). Festivalio svečiai turės progą įvertinti pirmąjį C. Ruebenso kūrinį orkestrui ir gitarų kvartetui. Kūrinį atliks Baltijos gitarų kvartetas ir Vilhelmo Čepinskio vadovaujama Senoji „Camerata“.

Festivalio programa

Liepos 29 d. 9.45–13 val. ir 14.30–16.05 val. Kurhauze vyks atviros klasikinės gitaros meistriškumo pamokos, nuo 14 iki 18 val. Kurhauze instrumentus pristatys gitaros meistrai, lankytojai turės galimybę išbandyti gitaras. 20 val. Birštono kultūros centre koncertuos Baltijos gitarų kvartetas ir Senoji „Camerata“.

Liepos 30 d. nuo 14 iki 18 val. Kurhauze gitaros meistrų instrumentų paroda, skirtingais instrumentais gros jaunasis klasikinės gitaros talentas Rokas Jurkus. 20 val. Kurhauze koncertuos R. Dyensas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių