B. Nicholson ir R. Karpis atskleis, kokia yra žydiškoji Lietuva

  • Teksto dydis:

„Tuščia, užkalta, nėra, išrauta“, – taip apie Lietuvoje esančias žydų sinagogas kalbės operos solistas Rafailas Karpis, leidęsis į kelionę po Šiaurės Aukštaitiją su BTV laidos „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ vedėja Beata Nicholson.

Rafailas sako, kad sovietų okupacijos metais sandėliais ir sporto salėmis paversti mediniai Lietuvos žydų maldos namai iki šiol daug kur atlieka tokią pat paskirtį. Tik ne vietinių bendruomenių iniciatyva atstatytame Joniškio sinagogų kompekse, kuriame laidos metu lankysis Beata ir Rafailas. Čia vyksta parodos ir koncertai. Vieną jų Rafailas padovanos Beatai. „Aš dar niekada nebuvau tokiam koncerte, ir dar – tokioj vietoj“, – susigraudins laidos vedėja.

Šioje kelionėje Beata išbandys žiemgaliečių XIX a. grūdų kuliamąją ir bravore skanaus vienintelių tokių visoje šalyje salyklo blynų (jų receptas netrukus pasirodys Beatos maisto tinklaraštyje). Gasčiūnų, tituluotų 2017 metų Mažąja Lietuvos kultūros sostine, bendruomenės moterys vaišins šimtu bandelių ir atskleis paslaptį, kad joks kepinys nebus skanus be paukštienos „taukiukų“.

Ragavimas neapsieis ir be kelionių – Beata ir Rafailas žingsniuos ilgiausiu Lietuvoje per pelkes nutiestu mediniu taku, nuo kurio į visas puses matyti ne aukštesnės nei laidos svečias šimtametės pušaitės. Einant pelkėmis nutiestu mediniu taku taip pat galima pamatyti vienintelį Joniškio rajone natūralų Miknaičių ežeras. Būtent jame susirenka kone tūkstančiai migruojančių laukinių žąsų.

Ši BTV eteryje pasirodysianti laida yra trečiasis „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ dešimties laidų ciklo epizodas. Jo autoriai pateiks patrauklų kelionės po Lietuvą maršrutą ir patvirtins, kad išvykoms nėra blogo oro. Su skirtingų kraštų tradiciniais patiekalais žiūrovus supažindins laidą kartu su Beata kurianti etnografė, kulinarinio paveldo ekspertė Nijolė Marcinkevičienė.

„Keliauk ir ragauk. Lietuva“ – šeštadieniais 18.30 val. per BTV.

Dalis nepakartojamų Beatos nuotykių keliaujant ir ragaujant Lietuvą – socialiniame tinkle „Facebook“ su grotažyme #KeliaukIrRagauk.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių