Auksinės kopos: švarus paplūdimys, nedidelės kainos, dainas traukiantys vokiečiai

Bulgarija – skurdžiausia Europos sąjungos narė, tačiau turinti puikius kurortus. Poilsiauti juose nebrangu.

Populiariausias Bulgarijos kurortas – Auksinės kopos. Jis įsikūręs prie Juodosios jūros, vos už 18 kilometrų nuo trečiojo pagal dydį šalies miesto Varnos. Skrydis iš Vilniaus iki Varnos oro uosto trunka tik dvi valandas.

Kurortas yra 1943 m. įkurto nacionalinio parko teritorijoje.

Poilsiautojų laukia per 100 viešbučių

Gegužės pabaigoje Auksinėse kopose ilsėtis ne per karšta. Šiais metais, pasak bulgarų, gegužės mėnuo buvo šaltesnis nei įprastai. Todėl paplūdimys paskutinėmis pavasario dienomis buvo tuštokas. Ant gultų, kurie yra mokami, poilsiautojų buvo itin mažai. Paplūdimyje skėčių ir gultų kaina dienai – 10 levų (5,20 euro).

Kurorte poilsiautojus pasiruošę priimti per 100 viešbučių. Kai kurie jų – visai šalia jūros, kiti – šiek tiek toliau, tačiau ilgai iki jūros keliauti nereikia. Smėlio paplūdimys tęsiasi apie 6 kilometrus.

Auksinių kopų paplūdimys laikomas vienu geriausių Europoje, jis yra gavęs „Mėlynosios vėliavos“ apdovanojimą už ekologiškai švarias pakrantes.

Auksinėse kopose gausu restoranų, barų, naktinių klubų, parduotuvių, parduotuvėlių, sveikatingumo centrų, yra net 17 mineralinio vandens baseinų.  Kurorte vietos gyventojų nėra, jame dirbantys gyvena Varnoje ar netoliese esančiuose miesteliuose.

Parduotuvėse galima atsiskaityti ir eurais, tačiau tokiu atveju jums bus pasiūlytas itin nepalankus kursas – tik 1,80 levo už eurą. Levas yra susietas su euru. Oficialus kursas 1,95583 levo už eurą.  Auksinių kopų valiutos keityklose už  eurą duoda 1,90 levo, Nesebaro mieste – 1,93, o Varnoje – 1,94. Vienoje Varnos keitykloje už eurą mokėjo net 1,949 levo.

Daugiausia - vokiečių

Auksinėse kopose  atostogauja nemažai lietuvių, rusų, lenkų, rumunų. Tačiau daugiausia yra turistų iš Vokietijos. Labai daug atvykę jaunų vokiečių. Nemaža jų dalis laiką mieliau leidžia ne paplūdimyje, o baruose. Vokiečiai geria alų ir dainuoja, nes daugelyje barų skamba vokiečių dainininkų įrašai. Ypač vokiečių jaunimas linksminasi, kai Vokietijos šlagerių atlikėjas Jurgenas Milskis traukia dainą  „Heute fährt die 18 biss nach Istanbul“.

Restoranų, barų darbuotojai gatvėse aktyviai kalbina praeivius, kviečia apsilankyti.  Tačiau tai daro mandagiai, neįkyriai. Restorano „Krivata Lipa“ darbuotojas, sklandžiai kalbantis rusiškai, sužinojęs, kad esame iš Lietuvos, sušuko: „Žalgiris“. 

Įkyrūs taksistai

Kur kas įkyresni, netgi labai įkyrūs, taksistai. Jie signalizuoja, primygtinai siūlo savo paslaugas.  Kai eidavome į paplūdimį, nuolat klausdavo, ar nereikia nuvežti į Varną.

Teko pabendrauti su vienu itin įkyriu, nemandagiu  ir meluojančiu taksistu. Pamatęs, kad laukiame autobuso į Varną, jis pasakė, kad autobusas tik ką nuvažiavo, o kito turėsime laukti pusvalandį. Vyras pasiūlė nuvežti į Varną už 20 levų (10,40 euro).

Padėkojome ir pasakėme, kad taksi nereikia. Tada jis kelionės kainą sumažino iki 15 levų (7,80 euro). Išgirdęs, kad su juo  nevažiuosime, taksistas drėbė: „Taip ir sakykit, kad 15 levų neturite“.

Iš tiesų autobuso sulaukėme po 7 minučių, nes iš Auksinių kopų į Varną autobusai važiuoja kas 15 minučių. Pasak taksisto, kelionė autobusu į Varną trunka visą valandą. Specialiai užfiksavau laiką: nuvykome per 46 minutes, o grįžome per 35 minutes. Autobuso bilietas į Varną kainuoja 3 levus (1,55 euro).

Varnoje kasmet lankosi F.Kirkorovas

Vaikščiojant Varnos paplūdimiu, užkalbino gelbėtojas. „Žinau Lietuvą, Latviją, Estiją. Turėjau draugę Tatjaną iš Talino. Su ta moterimi Estijoje pragyvenau penkis mėnesius, tačiau santykiai su ja nesusiklostė“, - ilgesingai kalbėjo vyras.

Varnoje prieš pusę amžiaus gimė Rusijos estrados karalius Filipas Kirkorovas, neseniai atšventęs savo jubiliejų. „Jis kiekvienais metais atvyksta koncertuoti į Varną ir viešbutyje išsinuomoja visą aukštą“, - pasakojo Bulgarijos kelionių agentūros „Beni Tour“ gidas Jaroslavas. Su šia agentūra iš Auksinių kopų keliavome į Nesebarą.

Šis miestas vadinamas miestu-muziejumi ir yra įtrauktas į pasaulinį UNESCO paveldo sąrašą. Vienas seniausių Europos miestų Nesebaras turistus traukia dėl puikių paplūdimių ir istorinio senamiesčio. Mieste yra daugybė cerkvių. Pasak Jaroslavo, jų suskaičiuojama net 40. Tačiau tai nėra mums įprastos išvaizdos cerkvės. Jos yra mažos, daugelis  apgriuvę, kai kurių likusios tik sienos.

Įdomu, kad pats Jaroslavas – rusas, gimęs ir užaugęs Vladivostoke. Jis jau penkerius metus gyvena Varnoje, išmoko bulgariškai, ekskursijas veda rusų ir vokiečių kalbomis.

Atostogaujant Auksinėse kopose būtina aplankyti visai šalia esantį Aladžos vienuolyną.  Į Aladžą už 6 levus (3,15 euro) nuveš taksi, o netingintys vaikščioti į vienuolyną gali nukeliauti  per  nacionalinį parką – tereiks įveikti  šiek tiek daugiau nei 3 kilometrus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NO PROBLEM

NO PROBLEM  portretas
PERNAI RUGPJUTY PIRMA KARTA APSILANKEM VENSPILYJE KEMPINGE PRIE JURAS...LIKOM SUZAVETI ...PASIRINKIMAS PAGAL GALIMYBES,JOKIU MOKESCIU MIESTE UZ PARKAVIMUS, GELYNU GROZI REIKIA MATYTI,NEAPRASOMA...PAJURYS SVARUS,VAIKAMS ZAIDIMU AIKSTELES,...VAZIUOSIM VEL...MUSU PAJURYS ,TAI PINIGU LUPIKAVIMAS...VIEN UZ TAI,KAD BIO TUALETAS PASTATYTAS......DRAUGAI PRIES TRYS METUS ILSEJOSI BULGARIJOJ,TAI SIEMET KAINOS JAU SEKMINGAI SOKO I VIRSU.....

Mama

Mama portretas
Vokietijos, olandijos, anglijos jaunimas vaziuoja i auksines kopas daug ir pigiai gerti. Net tv laida sukurta apie tai kaip jaunimelis ten atostogauja alkoholio juroj.

Anonimas

Anonimas portretas
Turime! Nuostabias mūsų pajūrio kopas! Auksinese kopose tokių nėra!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių