Atleidusios vadžias čempionės neatsispiria picoms ir spurgoms

Kebabai, ledai, tortas, alus, šampanas. Po varžybų Pasaulio ir Europos kūno rengybos čempionė kaunietė Kristina Narbutaitytė ir Norvegijoje laurus skinanti Gerda Makūnaitė neria į skonių jūrą. Bet po kurio laiko vėl grįžta į gyvenimą, kurio varomoji jėga – valia.

Dažniausiai – pusalkanė

"Pica, šampanas, alus, saldumynai – po varžybų viskas galima. O jau kitą dieną vėl laikausi dietos", – šyptelėjo penkerius metus Norvegijoje gyvenanti buvusi vilnietė G.Makūnaitė.

Dėl ekonominio sunkmečio Lietuvoje emigravusi į Šiaurės Norvegiją, po to – į Estfoldą, o dabar Sarpsborgo mieste gyvenanti 30 metų Gerda tik 2014-aisiais debiutavo kūno rengybos varžybose ir savo kategorijoje laimėjo antrą vietą, po to – penktą "Oslo Grand Prix", antrą "Loaded Cup 2", šiemet – pirmą vietą "Sandefjord Open" savo ir absoliučioje kategorijoje ir ketvirtą – "Oslo Grand Prix" varžybose.

Pradėjusi sportuoti savo malonumui, ji jau negalėjo sustoti ir greitai nusprendė rengtis varžyboms, domėtis mityba.

Dabar dėl puikių sportinių rezultatų IFBB federacijai priklausanti G.Makūnaitė atsisako saldumynų, miltinių patiekalų, riebalų.

"Taip, vaikštau iš dalies nepasisotinusi, prieš varžybas labai noriu didesnio maisto kiekio ir būtinai – saldumynų: šokolado, torto. Saldumynų poreikį malšinu avižiniais blyneliais, saldikliais. Druskos atsisakau tik kelias dienas prieš varžybas, todėl tai nesudaro labai didelių nepatogumų. Vandenį riboju likus parai iki varžybų, – pasakojo Gerda. – Nėra labai sudėtinga, jei varžybos kitą dieną nenusikelia į vakarą. Vakare nuovargis – nežmoniškas. Sudėtinga ne tik laikytis mitybos principų. Kartais trūksta jėgų ir treniruotėms, sportuoju dantis sukandusi, išsekusi."

Dirba ir iki ašarų

Provokuojama, ar ne pernelyg sureikšmina kūną ir apleidžia sielą, Gerda šyptelėjo: "Kūno rengyba yra kūno menas, o kur menas – ten visada yra siela. Gyvenime visur yra pusiausvyra."

Tiesa, Gerda sutiko, kad dabar dauguma moterų ir merginų lipa ant scenos vien tik norėdamos pademonstruoti liekną figūrą.

"Dauguma merginų daro vaikiškus pratimukus, patrypčioja, pritupia ir vadina save sportininkėmis. Joms reikėtų kaip reikiant sportuoti su sunkiojo arsenalo sportininkais – tai padės suprasti, kas yra tikros jėgos treniruotės, – kritikos pažėrė lietuvė. – Didžioji dalis bijo auginti kūno masę ne sezono metu ir tikisi taip išauginti raumenis. Tačiau nereikia bijoti po varžybų užsiauginti svorio ir jėgos treniruotėse dirbti iki ašarų. Be masės prieaugio ir geros mitybos tokios treniruotės neįmanomos."

Tiesmukumą, atkaklumą, valią vertinanti Gerda labai nemėgsta  tuščių kalbų, saldžialiežuviavimo ir netikrų šypsenų.

"Galimybę su kuo nors išgerti puodelį kavos mielai iškeičiu į valandą minant dviratį, – prisipažino G.Makūnaitė. – Visada sportavau savo malonumui ir tebedarau tai dabar. Sprendimas pasirodyti scenoje atėjo po kelerių metų. Reikėjo subręsti, surinkti žinių. Be to, ne kiekvienam lemta būti atletu. Reikia talento, potencialo, įdirbio, genetikos, tam tikro elgesio. Man patinka posakis: "Gerai, bet aš galiu padaryti dar geriau!"

Apie dirbtinį grožį

Prakalbus apie nenatūralų grožį, kuriuo pastaruoju metu mėgsta puikuotis moterys, Gerda tikino, kad sporte ji kategoriškai nusistačiusi prieš cheminius preparatus.

"Jie nesugrįžtamai bjauroja išvaizdą, veikia psichiškai. Bikinio kategorijoje juos vartoja tik silpnos moterys, nesugebančios savęs treniruotėse paspausti iki ašarų, – nukirto G.Makūnaitė. – Reikia perlipti per skausmo barjerą ir nereikės vartoti chemijos. Viskas įmanoma, jei daroma tinkamai. "

Jaustis gražiai ir seksualiai, įsitikinusi Gerda, svarbu kiekvienai moteriai. "Nenatūralumas? – svarso ji. – Viskas gražu, kol vizualiai atrodo natūralu. O dėl implantų – neteigiu, kad tai natūralu. Bet jei nori siekti šios sporto šakos karjeros, implantai būtini dėl simetrijos ir fiziologijos. Tiesa, jei moteris susideda 700 g sveriančius "balionus", tai – drastiška. Nebūtina kasdien vaikščioti su didžiule iškirpte, vakariniu makiažu, aukštakulniais ir perdėtai kurti nenatūralų įvaizdį."

Pastebėjus, kad savo socialiniame tinklalapyje vyrams leidžia paganyti akis į gan drąsias savo nuotraukas, žavi moteris nusijuokė: "Esu nesuvaržyta ir ganėtinai drąsi. Tačiau nuoga nepozuočiau. Man riba – bikinis."

Būsimasis vyras – norvegas

Daug gerbėjų turinti, komplimentų sulaukianti Gerda jų nesureikšmina. Ketverius metus ji draugauja su norvegu. Pora jau susižadėjusi.

"Patraukė jo dėmesys, mentalitetas ir požiūris į gyvenimą, – neslėpė Norvegijoje gyvenanti sportininkė. – Man labai nepatinka tik savimi besirūpinantys savimylos. Vyras turi būti dėmesingas, šeimyniškas ir darbštus."

Norvegijoje gyvenanti ir šiai šaliai  atstovaujanti Gerda teigė, kad visą pagalbą jai suteikia vietos klubas, todėl nemato prasmės atstovauti gimtajai šaliai.

"Gyvenu Norvegijoje. Svarbu, kad greta būtų treneris, o manasis yra parengęs daug pasaulyje žinomų atletų. Be to, čia sportininkai labai draugiški, šilti, vienas kitą morališkai palaiko scenoje, daug optimizmo ir vieningumo, – atviravo Gerda. – Žinoma, Lietuva man nėra svetima."

Jos gyvenimo tikslas? Daryti tai, ko geidžia širdis: dirbti mėgstamą darbą, užsiimti norima veikla, turėti mylimą, laimingą šeimą – vyrą ir vaikų.

Kai paleidžia vadžias

Neseniai savo 24-ąjį gimtadienį paminėjusi IFBB Europos jaunimo (iki 23 metų) ir pasaulio suaugusiųjų iki 169 cm ūgio kūno rengybos čempionė kaunietė Kristina Narbutaitytė dabar save lepina.

"Bus ir tortas, – prieš pat gimtadienį šypsojosi Kristina. – Po varžybų galiu save lepinti. Nors jau prisivalgiau ir dabar jau reikia savo norus riboti."

Žaviausia 2014 m. Lietuvos sportininke išrinkta K.Narbutaitytė po sezono, ypač iškart po varžybų, savęs netramdo ir vadžias atleidžia.

"Dabar sveriu jau 63 kg, – sako kaltai nuleidusi akis. – Būna, kad per dieną suvalgau maisto„ kuriame daugiau nei 10 tūkst. kalorijų." Kalakutienos, vištienos krūtinėlę, varškę, kiaušinius, pakeičia uždraustas vaisius.

Svorio svyravimai

"Nesu gurmanė, man nereikia prašmatnių jūrų gėrybių, – sportininkė labiausiai išsiilgsta ryškaus skonio produktų – saldžių, aštrių, sūrių. – Žinau, nesveika, bet kemšu picas, kebabus ir daug saldumynų – ledus, spurgas, sausainius, tortus."

Kristina juokiasi: draugai stebisi, kur jai gali tiek daug tilpti?

Viena šokolado plytelė, dvi porcijos ledų?

"Juokaujate! Trys ledų porcijos per dieną yra nieko, – nusijuokė itin saldumynus mėgstanti, beje, dažnai pati sveikuoliškus gaminanti sportininkė. – Dažnai valgau, nors jau nenoriu, nes persmelkia mintis, kad po to kelis mėnesius to valgyti negalėsiu. Persivalgiusi darau pauzę, savaitgalį vėl paleidžiu vadeles. Todėl svoris greitai kinta 6–7 kg per varžybas ir po jų. Kai po varžybų valgau daug cukraus ir druskos turinčių produktų, svoris staiga padidėja, nes ilgai jų nevartojus organizmas sukaupia vandens. Pradėjus vėl maitintis sveikai, keli kilogramai nukrenta."

Kartais palūžta

Žiauriausiu laikotarpiu Kristina įvardija pusantro mėnesio iki varžybų, ypač paskutines dienas, kai reikia atsisakyti druskos, riboti vandenį.

Taip, tomis dienomis ji, kaip ir dauguma jos kolegų, tampa irzlesnė, jautresnė.

"Vengiu eiti į lauką, dažniausiai tik treniruojuosi, būnu namie, gaminu savo maistą, – šypsojosi K.Narbutaitytė. – Uoslė paaštrėja, o jei išeisiu į miestą, pamatysiu, kad kažkas geria kavą su saldumynais, valgo mano mėgstamas spurgas."

Kartais jos irzlumą turi kęsti ir draugai, ir namiškiai. Kai Kristina po treniruotės grįžta namo, jos mama neria iš virtuvės: žino, kad dukra skubės gaminti, kaip juokauja namiškiai, kosmonautų maistą.

"O lyg tyčia tėtis mėgsta saldumynus ir nepriauga svorio. Prašau, kad tuo metu nepirktų mano mėgstamų saldumynų, – pasakojo Kristina. – Prieš kelias saldumynų rūšis galiu atsilaikyti, bet prieš bandeles su sutirštintu pienu iš kepyklėlės kartais palūžtu. Ir po to save graužiu."

Į varžybas kituose miestuose K.Narbutaitytė, kaip ir dauguma kolegų, vežasi saldumynų, dažniausiai spurgų ar "Tinginio", kuriuos greitai sudoroja po apdovanojimų.

Prieš pripūstas lūpas ir krūtines

Ar vertos pastangų tos kančios?

"Aš savęs nekart to klausiau ir klausiu, – prisipažino čempionė. – Nerekomenduoju sportuoti žalojant sveikatą ir aklai siekiant rezultato. Geriau sportuoti ir daug dirbti sau, ne scenai. Ir pinigų neuždirbu, kaip mano kiti. Priešingai, išleidžiu savo. Tad kam to reikia? Įpratau, užsikabinau, sportuojant apima azartas. Jei praleisi vieną treniruotę, po to rasi pasiteisinimą ir praleisi dar vieną."

Kristina labai griežtai pasisako prieš chemiją, nenatūralumą, silikoną. Todėl jai neimponuoja profesionalūs jos srities sportininkai, kurie naudoja cheminius preparatus.

"Esu už natūralumą, už sveiką gyvenimo būdą, – tikino Pasaulio kūno rengybos čempionė. – Ir kategoriškai pasisakydama prieš silikonines krūtis kartais sulaukiu priekaištų. Tačiau žmogus negali būti idealus. Nereikia dirbtinumo ir vienodumo. Kažkas turi mažesnę krūtinę, kažkas – trumpesnes kojas. Kam propaguoti tą chemiją? Silikoninės krūtys, pripūstos lūpos, ilgos vienodos dirbtinės blakstienos? Baisu. Tai – psichologinės problemos."

Kūnas nėra svarbiausia

Pastebėjus, kad vyrų akis dažnai maitina pikantiškomis savo kūno nuotraukomis, Kristina šypsosi: "Nesu drovi, tačiau toks mano gyvenimas, nes didžioji dalis jo – kūno rengyba. Bet tik su bikiniu. Nuoga niekada nepozuočiau!"

Ar dėl sporto, nuolatinio dėmesio kūnui  nenukenčia siela?

Ne. Sportas Kristinai dovanoja valią, punktualumą (į interviu Kristina atėjo trylika minučių anksčiau, nei sutarėme), tikslo siekimą.

"Knygos? Skaitau, – sakė sportininkė. – Bet ne, ne "50 pilkų atspalvių" – tokių neskaitau. Fantastiką mėgstu, knygas apie vampyrus, o kartais – rimtas. Remigijus Morkevičius (kovotojas, kuris su Kristina dalyvavo realybės šou "Šuolis") labai daug rimtų ir gerų knygų skaito. Perskaičiau ir labai patiko jo siūlyta knyga apie levitacijos pagrindus."

Kūnas jai nėra svarbiausias dalykas. Kristina tikina, kad daug svarbiau bendravimas, vidinės savybės, dėmesingumas, rūpestingumas – nebūtinai materialūs dalykai.

Labai daug vyrų dėmesio sulaukianti Kristina atsargi, nes nenori, kad vertintų tik jos kūną: pigūs komplimentai ir vulgarios užuominos ją atstumia: "Tiek prisižiūriu vyrų, ir vedusių, todėl esu labai atsargi ir nepatikli."

Nori vaikų ir šeimos

Turbūt todėl ji neturi širdies draugo. Bet gal yra slaptas meilužis?

"Irgi ne. Jei būtų, pasakyčiau, kad turiu slaptą", – purtė galvą Kristina.

Paklausta, kas toks Sergejus Voronovas, su kuriuo neseniai lankėsi Belmonte, ji nusikvatojo: "Ne! Jis tik šiaip – draugas. Atvažiuoja sportininkas iš kito miesto, pasportuojame kartu, ir žmonės mano, kad mes pora. Ne, esu vieniša. Nors kartais specialiai į feisbuką įkeliu kokią nuotrauką ir suteikiu peno kalboms."

Po akimirkos čempionė atsiduso ir prisipažino, kad svajoja apie šeimą, vaikus.

"Kai švenčiau 23 metų gimtadienį, jau svajojau turėti vaikų, – atviravo Kristina. – Dabar kartais vyrai elgiasi moteriškai, o moterys – vyriškai. Aš manau, kad vyras turi pirmas rodyti dėmesį, žengti žingsnį. Šeima, vaikai, žmogiškumas – didžiausios vertybės. Dėl to aš gyvenu."

Dėl vaikų jai nebūtų gaila palikti sporto, nors ji mielai grįžtų ir būdama veterane.

O politika, kur ji bandė save su partija "Jaunoji Lietuva"?

"Man patinka sportiški ir patriotiški žmonės, nes esu labai didelė Lietuvos patriotė, – nė akimirkos nesudvejojo Kristina. – Ir jei galėčiau padėti kažkuo kitiems, to ir siekčiau."

Po Dvynio ženklu gimusi žavi jauna moteris negali sau kritikos: ji užsispyrusi, palaikydama santykius pavydi, nekantri. Kartu  valinga ir, kaip daugelis sako, miela mergina.

Dar metus KTU lyderystės besimokysianti mergina kitais metais planuoja apsiginti diplomą, mokytis treniravimo.

"Su artimu žmogumi noriu būti kartu, – kalbėjo K.Narbutaitytė. – Nesuprantu, kaip kiti sako, kad taip vienas kitam per metus atsibosi. Bet kaip gali taip galvoti? Jei jau bijai atsibosti per metus, tai kaip gali norėti su kitu žmogumi eit kartu visą gyvenimą?"

K.Narbutaitytės sveikuoliški sausainukai

10 datulių be kauliukų sumalkite su 100 ml karšto vandens. Masę sumaišykite 30 g greitai paruošiamų avižų dribsnių, 20 g avižinių miltų, pora šaukštų kokosų
miltų.

Iš šios lipnios masės suformuokite apvalius sausainukus, išdėliokite ant kepimo popieriaus ir valandai įdėkite į šaldymo kamerą. Paruoškite padažą: ištirpdykite tris šaukštus kokosų aliejaus ir du šaukštus kakavos sviesto. Į skystą masę Kristina dar įdeda saldiklio.

Iš šaldiklio išimkite sausainukus: patepkite  riešutų sviestu ir sulipdykite vieną prie kito, po du. Po to juos kelis kartus aptepkite ištirpdyta kokosų ir kakavos mase. Sausainukus dar kartą trumpam įdėkite į šaldiklį, kur jie labai greitai sustings.

G.Makūnaitės varškės pyragas

Šiame pyrage nėra riebalų ir cukraus!
Pyrago pagrindui reikės:
80–100 g avižų,
1 kiaušinio, 2 kiaušinių baltymų,
4 kaušelių baltyminių miltelių,
saldiklio,
70–90 g varškės (varškės kremo),
kepimo miltelių.
Kremui:
300 g lieso (becukrio) jogurto (vanilės, žaliųjų citrinų skonio),
braškių, mėlynių,
50 g varškės kremo,
1 pakelio želatinos.
Pyrago pagrindui skirtus produktus sudėti į trintuvą, sutrinti ir supilti į torto kepimo formą. Kepti 200 C karščio orkaitėje apie 20–30 min.

Kol pyrago padas kepa, ruošiame kremą. Želatiną reikia išlydyti karštame vandenyje. Susmulkinti braškes, mėlynes ir sumaišyti su jogurtu, varškės kremu, želatina ir saldikliu.

Kremą užpilkite ant iškepto pado. Įdėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių