Ar gali animacinius serialus įgarsinti paprasti žmonės?

Animacijai įgarsinti neužtenka turėti gerą tembrą. Šį darbą LRT atlieka aktoriai, kiekvienam filmui ar filmukui kruopščiai atrenkami pagal įvairius kriterijus, sako LRT televizijos produkcijos įsigijimo ir adaptacijos skyriaus vadovė Junita Budvytienė.

„Ar yra galimybė paprastiems žmonėms įgarsinti animacinius serialus ir filmus vaikams? Ar šis darbas – aktorių ir žinomų žmonių privilegija? J. Budvytienės teigimu, LRT animaciją garsina tik profesionalūs aktoriai – vyrai ir moterys, turintys ilgametę patirtį.

„Kai kuriems animaciniams serialams įgarsinti organizuojami specialūs konkursai pagal platintojų ar filmuko kūrėjų pageidavimus. Pateikiame kelis variantus, ir konkurso užsakovai patys atsirenka balsus“, – garsintojų parinkimo schemą braižo moteris.

Kartkartėmis, sako ji, organizuojamos perklausos naujiems balsams atrasti. Tinkamas balsas atrenkamas orientuojantis į filmuko pobūdį.

„Per dvidešimt metų esame darę įvairių perklausų – žmonės labai gražiais, maloniais ausiai, žavinčiais balsais prie mikrofono kartais elgiasi visai kitaip. Šiam darbui reikalinga patirtis, specialūs įgūdžiai – tarsena, kirčiavimas. Neužtenka turėti gerą tembrą“, – neturinčiųjų patirties viltis padirbėti įgarsintojais gesina J. Budvytienė.

Aktoriai, įgarsinantys animacinius serialus, atrenkami atsižvelgiant į jų praktiką, sugebėjimus, profesionalumą, atitikimą originaliam įgarsinimui, filmuko charakteriui. Mokėti išgauti neįprastus tembrus, keisti balsą nereikalaujama, nors animacijoje tokie balsai ir naudojami.

„Stengiamės, kad balsas būtų kuo natūralesnis. Tiesa, kartais aktoriai įsijaučia, juos visiškai užvaldo įgarsinamas personažas“, – pasakoja J. Budvytienė.

Anot jos, idealiausia daryti animacinio filmo dubliažą, kai kiekvienas personažas turi skirtingo aktoriaus balsą, bet tai – labai sudėtingas, ilgas darbas, kurio rezultatą dažnai matome kino teatruose.

„Mes irgi tai darome, bet tik kartą per metus ar net rečiau. Tokiam įgarsinimo būdui filmai atrenkami pagal platintojų reikalavimus, taip pat atsižvelgiame į technines galimybes – tiesiog neturime aparatūros, reikalingos kai kuriuos filmukus įgarsinti sinchroniniu dubliažu“, – apie geriausią įgarsinimo būdą šneka TV produkcijos įsigijimo ir adaptacijos skyriaus vadovė.

Animaciniai balsai turi būti labai charakteringi, juos valdantys aktoriai – itin profesionalūs. Kai kurie gali garsinti ir vaidybinius, ir animacinius filmus, serialus, bet tai, J. Budvytienės teigimu, – užduotis aukščiausio lygio aktoriui.

„Žurnalistai, įgarsinantys užsienio dokumentinius ar vaidybinius filmus, tikrai neturi animacijai įgarsinti reikalingos praktikos, pakankamai išlavinto balso. Apskritai kiekvieno produkto atveju atskirai aptariama, kokį balsą skirti – žurnalisto, neutralaus asmens ar aktoriaus“, – apie įvairios užsienietiškos medžiagos įgarsinimo skirtumus kalba J. Budvytienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių