- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Verčiant iš prancūzų kalbos, etiketas (pranc. etiquette) nusako visuotinai priimtas gero elgesio taisykles, kurios galioja net ir kalbant apie alų. Alaus etiketas – gana naujas terminas lietuvių kalboje, kuris prigijo kartu su augančia alaus kultūra.
Pasak aludario ir kvalifikuoto someljė Ričardo Barakūno, išvirti alų – dar ne viskas, didele dalimi gėrimo kokybę nulemia jo patiekimas.
„Jei lygintume alaus kultūrą Lietuvoje prieš dešimtmetį ir dabar, pastebėtume, jog alaus rūšių asortimentas gerokai išsiplėtė, o iš Vakarų atėjusi barų mada pakeitė lietuvių požiūrį į alų – jie tampa išrankesni, domisi alaus stiliais, jo derinimu su maistu ir pateikimu bendrai“, – pasakojo „Kalnapilio“ alaus daryklos vyriausiasis aludaris R. Barakūnas, atskleisdamas pagrindines alaus etiketo taisykles.
Kaip išsirinkti ir paruošti taurę?
Bene svarbiausias momentas alaus patiekime – taurės parinkimas. Būtent taurės forma lemia, kaip gerai atsiskleis gėrimo skoninės bei aromatinės savybės, spalva. Alaus taurė atlieka kur kas svarbesnę nei tik estetinę funkciją.
„Įdomu tai, kad kai kuriose savo alumi garsėjančiose šalyse, pavyzdžiui, Belgijoje kiekvienai alaus rūšiai gaminamos netgi atskiros taurės. Panaši praktika taikoma ir mūsų šalies baruose, tad visada reikėtų atkreipti dėmesį, kad alus būtų patiekiamas firminėje taurėje, kurią pagal alaus stilių parenka patys aludariai“, – sakė R. Barakūnas.
Dar vienas svarbus kriterijus – taurės paruošimas. „Prieš pilant alų į taurę būtina vizualiai įvertinti, ar joje neliko nuosėdų, kitų nešvarumų. Taip pat reikėtų vengti alui skirtas taures ar bokalus plauti indaplovėje kartu su kitais indais, naudoti indų ploviklį – jis neleidžia tinkamai susiformuoti alaus putai“, – aiškino „Kalnapilio“ aludaris, pridurdamas, kad paprasčiausias būdas atvėsinti taurę – tiesiog praskalauti šaltu vandeniu prieš pilant alų.
Priklausomai nuo alaus stiliaus svyruoja ir alaus temperatūra, turinti įtakos gėrimo skoniui. Pasak aludario, žemoje, maždaug 4-6 laipsnių, temperatūroje geriau atsiskleidžia lengvo, pavyzdžiui, šviesiojo lager tipo alaus rūšys, skonis. O štai sodresnį skonį turintys alūs, tokie kaip ale arba stout, turėtų būti patiekiami kiek aukštesnės, 10-13 laipsnių, temperatūros.
Klaidos, kurių galima išvengti
R. Barakūno teigimu, bene dažniausiai baruose daromos klaidos patiekiant alų – pernelyg stora alaus puta, dar blogiau – jos šalinimas nugriebiant šaukštu. Taigi, labiausiai alaus išvaizdą bokale lemia būtent alaus pylimo technikos išmanymas ir taikymas.
„Tiek pilant alų iš krano, tiek iš butelio ar skardinės, reikėtų atkreipti dėmesį į pylimo greitį, taurės palenkimo kampą ir srovės padėtį, – pabrėžė R. Barakūnas. – Taurę ar bokalą reikėtų laikyti pakreipus 45 laipsnių kampu. O pamažu tiesinant taurę suformuojama standi alaus puta. Tam svarbu išlaikyti ir tolygų pylimo greitį – jei pilsite per greitai, alus užputos ir ims bėgti pro taurės kraštus“.
Svarbi smulkmena alaus pateikimui - padėkliukas, kuris sugertų vandens perteklių nuo aprasojusio bokalo. Aludariai kritiškai žiūri į tai, kai alus geriamas tiesiai iš butelio ar skardinės, nes tara neleidžia tinkamai atsiskleisti gėrimo aromatui, nematyti jo spalvos.
Alus duete su maistu – kaip suderinti?
Sulig augančia aptarnavimo kultūra net ir prestižiniuose restoranuose prie vakarienės ar deserto vis dažniau siūloma ne taurė vyno, kaip buvo įprasta ankščiau, o alaus. Alaus stilių įvairovė leidžia kiekvieną kartą rinktis vis kitą gurmanišką derinį, taip paįvairinant įprastus patiekalus ir suteikiant jiems naujų atspalvių.
„Labai svarbu, kad valgomas maistas ir alus derėtų tarpusavyje – padėtų vienas kitam atsiskleisti, o ne užgožtų. Kaip taisyklė, lengvas alus dera prie lengvesnių patiekalų, pavyzdžiui, salotų, o tamsesnis, išraiškingo skonio – prie sotesnių, riebesnių patiekalų, pavyzdžiui, kepsnių. Vis dėlto egzistuoja ir šiek tiek kitoks požiūris, kulinarijos ekspertai pastebi, kad maisto ir gėrimo kontrastai gali suteikti ir netikėtų poskonių, pavyzdžiui, rūgštus alus gali puikiai derėti duete su saldžiu desertu, todėl galima sakyti, kad suderinti galima net ir iš pirmo žvilgsnio sunkiai suderinamus skonius“, – pasakojo R. Barakūnas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Niujorko teismas panaikino nuosprendį H. Weinsteinui dėl išžaginimo
Niujorko Aukščiausiasis teismas ketvirtadienį panaikino 2020 metų apkaltinamąjį nuosprendį liūdnai pagarsėjusiam Holivudo prodiuseriui Harvey Weinsteinui (Harviui Veinsteinui) dėl kaltinimų lytiniais nusikaltimais ir nurodė surengti naują te...
-
Šokiruojanti komikės Vitos Žibos išpažintis: atskleidė, apie ką negali juokauti
Viena garsiausių šalies komikių Vita Žibaitytė, žinoma Vitos Žibos vardu, yra pavyzdys, kad siekti savo tikslų niekada nėra vėlu. Baigusi ekonomiką, dabar ji scenoje laužo standartus, kas leidžiama moteriai ir vyrui. Vis dėlto nedaugelis ...
-
Jau greitai „Luktelk“ nuskambės Malmėje – į „Euroviziją“ išlydėtas Silvester Belt4
Balandžio 25-ąją Lietuvos atstovas Silvester Belt išvyko į Švediją, Malmę, kurioje ruošis pasirodymui ant didžiosios „Eurovizijos“ scenos. Išlydėti dainininko Vilniaus oro uoste susirinko minia gerbėjų. ...
-
GJan surengs dar vieną koncertą „Žalgirio“ arenoje: dabar jaučiuosi užtikrinta
Socialiniuose tinkluose dainų autorė ir atlikėja paskelbė ambicingo, jau antrojo savo muzikinėje karjeroje, koncerto Kauno „Žalgirio“ arenoje datą ir kviečia ten susitikti 2025 m. sausio 18 dieną. ...
-
Princesės Beatričės buvęs vaikinas P. Liuzzo rastas negyvas: tai tapo tarsi užburtas ratas
Buvęs princesės Beatričės Ferguson vaikinas Paolo Liuzzo mirė, kaip įtariama, nuo narkotikų perdozavimo, viename Majamio viešbutyje, rašoma „The Independent“. ...
-
K. Zvonkuvienė ir keturi jos vyrai: vienas – sportui, kitas – gyvenimui, trečias – muzikai
Improvizacija – scenoje gimstantis nerežisuotas, antrąkart nepakartojamas spektaklis. Smagi meno forma nesvetima ir dainininkams bei pramogų verslo atstovams – improvizacijos ir ant scenos, ir prieš kameras nemažai. Į naujos pramoginės...
-
M. Daikerytė išsiskyrė su širdies draugu: mums nepavyko7
Po dvejų kartu praleistų metų skirtingais keliais pasuko verslininkė, vizažistė Milita Daikerytė ir jos širdies draugas Justas. Apie skyrybas mergina užsiminė socialiniame tinkle „Instagram“, o vėliau žinią patvirtino ir žiniask...
-
Garsios moterys prabilo apie plastines operacijas: negalėjau žiūrėti į savo nuotraukas21
Gražius žmones matome kasdien – jie mojuoja mums iš TV ekranų, siūlo kremus socialiniuose tinkluose ir pasitinka kiekviename žurnalo viršelyje. Tačiau natūralia savo išvaizda patenkinti yra ne visi, o ir fotošopo tam, k...
-
B. Jakučionytė: atrodo, kad visa sistema sukurta taip, kad paaugliams būtų tik blogiau1
„Aš žiūriu su siaubu į tai, kokį spaudimą dabar patiria paaugliai ir kaip jie dabar gyvena,“ – sakė visuomenės veikėja, renginių organizatorė ir socialinio tinklo „TikTok“ žvaigždė Birutė Jakučionytė. &bdquo...
-
Silvester Belt sėkmė užsienyje: gastrolės po Europą, bičiulystė su O. Alexander ir padėkos3
Laikas iki 2024-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkurso sparčiai tirpsta. Jau šį ketvirtadienį Lietuvos atstovas Silvester Belt išvyks į Švediją, kur jo lauks paskutinės repeticijos prieš didįjį šou. Vos prie&...