Žiurkės slepiasi net batuose: kokie galimi pavojai?

  • Teksto dydis:

Ar įsivaizduojate tokį gyvenimą: atidarai šiukšlių dėžę, o ten žiurkė kramsnoja atliekas, ateini į virtuvę – ant stalo žiurkė pusryčiauja, auniesi batus – juose žiurkė snaudžia? Kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ tikina, kad paspaudus šalčiui, kai graužikai ieško šilto būsto, tokių pasakojimų padaugėja.

Per pastarąjį mėnesį ekspertai sugavo per 5 tūkst. graužikų.

„Rudens ir žiemos sezonais iškvietimų naikinti graužikus gauname 30-40 proc. daugiau nei šiltuoju metų laiku. Problema opi tiek individualių, tiek daugiabučių namų gyventojams. Pagalbos daugiausiai kreipiasi kauniečiai ir vilniečiai. Šiuose miestuose graužikų populiacija nėra didžiausia – žmonės sąmoningesni: jie supranta, kokią žalą daro graužikai, kiek kainuoja bergždžios pastangos peles ir žiurkes naikinti patiems“, – pastebi bendrovės „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė.

Gaisro pavojus

Graužikai yra įvairiaėdžiai gyvūnai – neradę mėgstamo kąsnelio ima krimsti net laidus. Aštriadantės pelės ar žiurkės eibių prikrečia net automobiliuose, sukeldamos gaisro pavojų.

Graužikai neretai įsikuria po automobilio variklio dangčiu. Jei automobilis eksplotuojamas kasdien, tai taps laikina graužikų slėptuve, tačiau ir per trumpą laiką būna padaroma žąla. Ne kartą dėl garažuose apsigyvenusių pelių ar žiurkių degė ten paliktos ir senos, ir naujos transporto priemonės: pelės pragraužė automobilio elektros instaliacijos laidus, įvyko trumpas sujungimas, kilo gaisras.

Gaisro pavojus kyla ne tik garažuose, bet ir gyventojų būstuose, verslo centruose.

„Buvę atvejų, kai biuruose, gyventojų namuose ar parduotuvėse pelės nugraužė apsaugos signalizacijos laidus, sutrikdydamos sistemos darbą ir sukeldamos nenutildomą kaukimą. Kartą gavome iškvietimą į įmonę, kur radome sugraužtus kompiuterių laidus – kol darbuotojai savaitę atostogavo, pelės kruopščiai dirbo ir sugadino per dvidešimt kompiuterių“, – pasakoja kenkėjų kontrolės ekspertas Liutauras Grigaliūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vida

vida portretas
rusiuose tvarkyt viska.det nuodus jei yra ziurkiu visas namas turi tuo uzsiimt.as gyvenu1 a bet gerai sudetos grindys ir jokiu nei peliu nei ziurkiu nera.svara rusiuose pie langu balkonu kad nebutu vijokliniu geliu.ir nereikia renovacijos ir tu ploksciu.per jas eina ziurkes peles
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių