Tapetai – perversmas be jokių įsipareigojimų: naujausios tendencijos

Buvo metas, kai tapetai laikyti senamadiškais ir atgyvenusiais. Toks požiūris jau senokai pasikeitęs. Šiandien tapetai yra viena paprasčiausių ir dažniausiai naudojamų interjero atnaujinimo priemonių. Jie nepakeičiami ir tada, kai trūksta ryškesnio akcento, ir tuomet, kai reikia paslėpti sienų defektus, ir kai norisi greito rezultato.

Neatsilikite nuo mados

Šiais metais vyrauja, o prognozuojama, kad ši tendencija išliks ir ateinančiais, gėlių ir augalų motyvai. Jie elegantiški ir romantiški, padeda namuose pasijusti lyg gamtos apsuptyje, interjerui suteikia šviežumo, harmonijos. Ypač madingi stambūs gėlių žiedai: kuo didesni, tuo geriau – kad ir per visą sieną.

Tačiau būkite atsargūs, jiems reikia neutralaus fono, priešingu atveju interjeras taps neskoningas. Jei nesate tikri dėl šio pasirinkimo, neprašausite pro šalį pasirinkę klasikinius smulkius gėlių ir augalinius raštus. O jei botanika nežavi, atsiverskite geometriniais raštais margintų tapetų pavyzdžių knygą. Tai taip pat nemari klasika. Dryžiai, langeliai, daugiakampiai, apskritimai – pasirinkimas begalinis.

Ypač madingi stambūs gėlių žiedai: kuo didesni, tuo geriau – kad ir per visą sieną.

Jie padės sukurti žaismingą nuotaiką, pasikartojanti linijų ritmika kels tvarkos įspūdį. Ypač tinka siekiant sukurti ypatingą atmosferą mažose erdvėse – koridoriuje, vonios kambaryje. Dizaineriai, pristatantys naujausias tapetų kolekcijas, įkvėpimo semiasi iš įvairių gyvūnų kailio raštų. Vyrauja roplių – krokodilų, gyvačių, taip pat laukinių kačių, panterų arba zebrų kailio motyvai.

Netikėtumai nudžiugins

Dar viena kryptis – imituojantys natūralias medžiagas raštai. Plytų ar akmenų mūras, lentos, rąstai, senas medis, marmuras, betonas, tinkas, medžio žievė, kamštmedis, oda, audinys ir daugybė kitų. Jeigu norisi kažko ypatingo, rinkitės rankų mezginio piešinį, o galbūt lyg iš vytelių nupintą. Tokie tapetai akimirksniu sušildys net niūriausią erdvę, ji taps savita, išskirtinė. Na ir kas, kad tai tik smagi iliuzija. Jei tapetai bus kokybiški, tikrai neatrodys pigiai.

Neužmirštas ir 3D efektas. Tad jei trokštate kokio nors modernaus potėpio, ypač jei jūsų namai minimalistinio ar skandinaviško stiliaus, pagalvokite apie šiuos tapetus. Šį sezoną madingi ne ryškių, kontrastingų spalvų šios rūšies ornamentais marginti tapetai, o subtilūs pasteliniai, balti, smėliniai, pilkšvi, kurių raštai matomi esant tam tikram apšvietimui, matymo kampui, nekrentantys į akis. Beje, jais tinka klijuoti ir lubas. Tai taip pat ryški šio sezono tendencija.

Dizaineriai primena, kad yra ir daugiau netradicinių tapetų panaudojimo būdų: juos galima klijuoti ant vidinių durų, spintų, lentynų, nišose, laiptų pakopose. Tapetus galima panaudoti atnaujinant lempos gaubtą ir net baldus, užklijavus ir padengus specialiu laku jie bus gana atsparūs mechaniniams pažeidimams. Įrėminti originalaus piešinio tapetai gali būti kabinami ant sienų vietoje paveikslų. Miegamajame, vaikų kambaryje jie gali atnaujinti pabodusį lovos galvūgalį.

Naujos technologijos

Naujos technologijos net ir paprasčiausią tapetą gali paversti ypatingu. Prieš kelerius metus atsirado šviečiantys tekstiliniai tapetai, į kuriuos integruotos miniatiūrinės LED lemputės. Galima rinktis pagamintus iš šilko, medvilnės arba lino pluošto. Įspūdis tiesiog stulbina, atrodo, kad ant sienos nusileido dangaus skliautas su žvaigždėmis. Ypač jei tapetai yra tamsesnių, sodresnių spalvų. Jie padeda sukurti interjere ypač jaukią, paslaptingą nuotaiką.

Kinijos mokslininkai sukūrė tapetus, kurie praneša apie gaisrą. Jų sudėtyje yra nedegaus nanopluošto, paviršius padengtas dažais iš grafeno oksido. Aplinkos temperatūrai pasiekus 130 laipsnių, dažų elementai, kuriuose yra deguonies, sudega ir tapetų paviršiuje lieka medžiaga, laidi elektros srovei. Ji tampa elektrinės grandinės, kurią galima sujungti su aliarmo sistema, dalimi. Nuo tada, kai užfiksuojama minėta temperatūra, iki signalo įsijungimo prabėga kelios sekundės.

Kurdama tapetus dizainerė iš Niujorko Lindsey Adelman panaudojo druską siekdama išgauti realistinį irimo ir alchemijos efektą. Ja padengti tapetai atrodo taip, tarsi jų paviršius būtų natūraliai paveiktas sūraus jūros ar vandenyno vandens. Jų išsiliejęs piešinys primena abstrakčią akvarelę, įspūdį sustiprina melsvai žalsvi tonai. Prototipas buvo sukurtas ranka, naudojant akvarelinius dažus, vandenį ir druską, o vėliau perkeltas į skaitmeninę laikmeną.

Įamžino išnykusias rūšis

Olandų dizainerio Marcelio Wanderso studija "Moooi" sukūrė originalių tapetų, kurių raštams panaudoti seniai išnykusių gyvūnų motyvai. Kūrėjai šių gyvūnų piešinius, kurių autoriai yra keliautojai ir tyrinėtojai, pasiskolino iš įvairių pasaulio muziejų. Įkvėpimo šaltiniu tapo dešimt egzotiškų gyvūnų, kurių seniai nebėra, tačiau jie gali atgyti mūsų atmintyje ir vaizduotėje. Tai skėtiniai kalmarai, paukštis dodo, barzdotasis leopardas, nykštukas raganosis, šarvuotasis šernas, skraidanti koralinė žuvis, zebro protėvis kvaga ir kiti. Kolekcijoje yra tapetų, ant kurių pavaizduoti visi šie gyvūnai, ir tapetų, kuriuose įamžinta kiekviena rūšis, pasirinkus jai būdingą kailio, odos, plunksnų ir pan. tekstūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių