Rudeninių lapų atsikratyk be grėblio: naudingi patarimai

  • Teksto dydis:

Sausų lapų tvarkymas – ko gero vienas didžiausių rudens darbų, tačiau vietoj daug pastangų reikalaujančio grėbimo galima pasinaudoti lapų pūstuvu. Šis įrenginys žaibišku greičiu ne tik pašalins nepageidaujamus lapus, bet ir senos žolės likučius ar smulkias šakas.

Šiuolaikiniai lapų pūstuvai – tai aukščiausios technologijos įprastos šluotos variantas. Jie padeda išvalyti aikšteles, takelius, gėlynus ir vejas. Stipraus nukreipto oro srauto dėka lapų pūstuvai padeda lengvai surinkti atliekas į krūvas.

Lapų pūstuvų veikimo principas

Šių įrenginių veikimo principas artimas dulkių siurblių mechanizmui, tik skirtingai nei pastarasis, gali ne tik siurbti, bet ir pūsti. Būtent pūtimo režimas yra patogiausias būdas sutvarkyti rudeninius lapus. Nukreipta oro srovė supučia lapus į vieną vietą, iš kurios nesudėtinga lapus surinkti į maišus. Tipinis lapų siurblys gali surinkti lapus į specialų maišelį, o pūstuvas leidžia surinkti lapus į vieną pasirinktą vietą.

Žmogus, niekada nesinaudęs lapų pūstuvu ar siurbliu, ko gero pagalvotų: kam reikalingas toks daiktas? Juk sodą ir teritoriją aplink namus galima sutvarkyti šluotos ir grėblio dėka.

Tačiau galima įsivaizduoti, kad visus savo namus reiktų sutvarkyti tik šluostės, šluotos ir šepečio pagalba. Visus kilimus, dangas, plyšius ir grindis išvalyti be dulkių siurblio. Ar tai nebūtų labai sunkus ir darbui imlus uždavinys? Šiandien tikriausiai retas įsivaizduoja namų tvarkymą be dulkių siurblio. daug ilgiau renkamės įrenginio tipą, o rečiau – ar verta apskritai jį turėti.

Panašiai yra su lapų pūstuvais ir siurbliais. Iš pradžių tai gali atrodyti kaip kaprizas, nereikalingos išlaidos. Varle.lt specialistų teigimu, taip yra iki to momento, kol lapų pūstuvai ir siurbliai išbandomi praktiškai.

Kam man reikalingas lapų pūstuvas ar siurblys?

Lapų pūstuvas ar siurblys yra nuostabus būdas sutvarkyti sodą ar kitą teritoriją žymiai greičiau nei pasitelkiant tradicinius šių darbų metodus. Šių įrenginių dėka galima pašalinti nukritusius lapus, smulkias šakas, nupjautą žolę, kankorėžius, giles, taip pat ir smėlį nuo takelių.

Lapų pūstuvas ypač pravers turint didelę teritoriją – iškart pajuntama, kad sutaupoma nemažai laiko, o tvarkymas tampa paprastesnis ir patogesnis. Kietų paviršių valymas (sodo, kiemo takeliai) bus ne tik lengvesnis ir greitesnis, bet ir tikslesnis nei tradicinio šlavimo metu. Juo galima susiurbti, nupūsti lapus, augalų likučius ir smėlį iš įvairių kampelių, kurie įprasta šluota būna nepasiekiami.

Be galimybės susiurbti lapus daugelis siurblių taip pat turi atliekų smulkinimo funkciją. Tokiu atveju susiurbti lapai, nedidelės šakos ir kitos liekanos prieš patekdamos į maišą yra tiksliai susmulkinamos. Ši funkcija suteikia du privalumus. Pirmiausia, susmulkintos liekanos maišuose užima mažiau vietos – lapų talpa sumažėja iki 10 kartų! Antras privalumas pajuntamas, kai surinktos atliekos nemetamos į šiukšliadėžę, o panaudojamos kompostavimui.

Lapų pūstuvų tipai

Varle.lt sodo technikos specialistai siūlo atkreipti dėmesį į tai, kad rinkoje egzistuoja keli šios įrangos tipai.

Elektriniai lapų pūstuvai – ne tik lengvi, bet ir mažiau vibruoja, tyliau veikia. Tokį lapų pūstuvą įjungti paprasta – pakanka paspausti mygtuką. Elektrinį lapų pūstuvą rekomenduojama rinktis turintiems mažo ploto sklypus.

Benziniai lapų pūstuvai – palyginus su elektriniais, benziniai lapų pūstuvai pasižymi didesniu triukšmingumo lygiu ir svoriu. Tačiau tai nereiškia, kad dėl šios priežasties apie šio tipo lapų pūstuvus net neverta svarstyti. Benziniai lapų pūstuvai turi kitų privalumų: efektyvumas, galingumas ir patogumas. Su tokiu įrenginiu neturėsite rūpintis laidais ir jaudintis dėl jų ilgio. Pasirinkę benzininį lapų pūstuvą galima laisvai judėti po visą tvarkomą teritoriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių