Piešiame lapais: kaip pasigaminti paveikslus ar atvirukus

Ruduo medžių ir krūmų lapus ištapė gražiausiomis spalvomis. Vaikščiodami su vaikais, žinoma, prisirenkate jų puokštę. Neškitės į namus – drauge su mažaisiais kursime smagius darbelius.

Priemonės. Teptukų, akvarelės ar guašo, pieštukų ar spalvotų kreidelių mums nereikės – tapybos priemonės bus lapai. Kuo jie įvairesni – skirtingų dydžių, formų, spalvų, tuo lengviau popieriaus lape suguls visi, net ir labai sudėtingi sumanymai. Beje, popierių iš karto rinkitės storesnį – jei paveikslėlis pavyks, galėsite tuoj pat jį įrėminti ir papuošti namus.

Džiovinimas. Darbeliams lapus reikia išdžiovinti. Iš lauko parneštus lapus būtinai nusauskite popieriniu rankšluosčiu ar servetėle ir įdėkite tarp perlenkto popieriaus (tiks ir laikraštis) lapų: jei dideli – po vieną ar du, jei smulkūs – po kelis. Šiuos ruošinius sukiškite tarp storos knygos puslapių ir paslėkite sunkiu daiktu – po 3–4 dienų lapai bus jau išdžiūvę ir lauks jūsų kūrybingų minčių.

Jei įkvėpimas nepaleidžia ir labai nekantraujate pradėti kurti, medžių lapus galite išdžiovinti kur kas greičiau – vos per kelias minutes. Tiesa, vaikučiams turėtų pagelbėti suaugusieji šeimos nariai, mat džiovinimo įrankis – karštas lygintuvas. Kiekvieną nusausintą lapą įdėkite tarp laikraščio lapų ir vidutinio karštumo lygintuvu kruopščiai lyginkite po minutę iš vienos ir kitos pusės. Didelio karščio nustatyti nerekomenduojama – lapai gali prarasti savo gražią spalvą.

Klijavimas. Paveikslėliui suklijuoti geriausia tiks sausi klijai: lapą padėkite ant kieto pagrindo ir klijų pieštuku kruopščiai ištepkite ne tik jo vidurį, didžiausią dėmesį skirkite kraštams – jie turi prilipti prie popieriaus idealiai. Jokiu būdu netepkite klijais ant delno padėto ar dar blogiau – tarp pirštų laikomo lapo: išdžiūvęs jis itin trapus, tad gali ne tik įplyšti, bet ir visiškai sutrupėti.

Skirtingų medžių lapai – skirtingos formos. Tai padės sukurti įvairiausių siužetų. Įsidėmėkite pagrindinę taisyklę: apačioje esančias detales prie popieriaus klijuokite pirmas, o viršutines – po to. Kad klijuojami lapai gerai priliptų, uždėkite ploną popierių ir tą vietą stipriai perbraukite kumšteliu.

Gudrybės. Konkrečiai figūrai, objektui ar vaizdui baigti galima panaudoti įvairius išdžiovintus augalų ūselius, plonus kotelius, klevų ar uosių "noseles", moliūgų ar saulėgrąžų sėklas, kai kuriuos elementus galima nupiešti ir patiems. Ši gudrybė labai tinka iš lapų kuriant gamtos vaizdelius: akvarele ar pieštuku galite nuspalvinti dangų ar vandenį, nupiešti mamą ir tėtį, namą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jau pritrūko darželinukų dėmesio?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių