Lietuviams britas neperša angliškosios pievelės

Gimtajame krašte parkus ir kitas žaliąsias erdves kūręs anglas lietuviams siūlo atsisakyti svajonės turėti angliškąją pievelę. Anglijoje skaisčiai žalia, minkšta veja auga natūraliai, o Lietuvos klimato sąlygomis tenka lieti kruviną prakaitą.

Tikisi stebuklo

50-metis Michaelas Leslie Seatonas daugiau kaip pusę savo gyvenimo rūpinosi gimtosios Anglijos miestelių žaliuoju drabužiu. Pastaruosius 30 metų jis išmoningai želdino viešąsias Anglijos miesto Ekseterio erdves, prižiūrėjo senus ir naujus parkus, kuriuos jo kraštiečiai ypač mėgsta ir vertina. Angliškieji parkai, kuriuose yra asimetriškos medžių, dekoratyvinių augalų ir tvenkinių kompozicijos, įrašyti į apželdinimo ir architektūros istoriją.

Kraštovaizdžio kūrėjo paslaugas M.L.Seatonas lietuviams pradėjo siūlyti pirmą sezoną. Gerą ir patinkantį darbą pusamžis vyras dėl šeimos iškeitė į nuosavą verslą Lietuvoje. Prieš 11 metų jo gyvenimo drauge tapusi lietuvė Danguolė metė vertėjos darbą advokatų kontoroje ir išvyko gyventi į svetimą kraštą. Dabar ji vertėjos paslaugas teikia vyrui, taip pat yra šeimos verslo partnerė ir vadybininkė.

Panorusieji profesionaliai apželdinti savo kiemą, pirmiausia stebisi, kodėl tokią patirtį turintis anglas dirba Lietuvoje? Kraštovaizdžio kūrėjo tautybė turi ne tik privalumų. Danguolė ir Michaelas sako susiduriantys su tuo, kad klientai baiminasi "angliškų" paslaugų kainų, o suderėję dėl sumos, tikisi stebuklingo rezultato.

Nesodina vien spygliuočių

Klientai dažnai pageidauja žurnaluose matomų idealių žalių pievelių, margaspalvių gėlių ir kuo mažiau priežiūros. Tačiau M.L.Seatonas priverstas juos nuvilti, nes Anglijos klimatas daug švelnesnis, vasaros vėsesnės ir drėgnesnės, žiemos – šiltesnės. Norint Lietuvoje turėti idealią angliškąją pievelę, reikia kone kasdien ją laistyti. Bet ir to gali nepakakti – per didžiuosius speigus ji gali iššalti. Taip pat ir margaspalviai augalai – Lietuvos sąlygomis jų įvairovė gerokai mažesnė.

Vejai Michaelas siūlo naudoti ne tokią dekoratyvią, tačiau aplinkos poveikiui atsparesnę vadinamąją sportinę veją, gėlynams parenka Lietuvoje augančius augalus. Tiesa, Lietuvos klimatas turi ir pranašumų – dekoratyviniai spygliuočiai čia auga kur kas geriau nei Anglijoje.

Vis tik kraštovaizdžio kūrėjas nepataria lietuviams apsodinti namų vien spygliuočiais – dominuojanti žalia spalva nuobodi. Specialistas jaučia simpatiją įvairiems medžiams ir stebisi, kodėl lietuviai nenori prie namų sodinti beržų. Tiesa, šiuos medžius reikia pirki medelynuose, nes miške iškasti beržai, ąžuolai ar eglės nepageidaujamai išstyps.

Pastebi kopijavimo įprotį

M.L.Seatonui tenka išgirsti lietuvių prašymų sukurti alpinariumą. Michaelas paaiškino, kad žodis alpinariumas kilęs nuo žodžio Alpės, vadinasi gėlyne turi būti į uolas panašių darinių. Vežti iš kažkur akmenis ir dėti tarp augalų kraštovaizdžio kūrėjui atrodo dirbtina. Į gėlyną akmenis jis deda tik tuo atveju, jei akmuo vietinis, rastas čia pat.

Lietuviams naujakuriams nuosavuose namuose taip pat būna nelengva įrodyti, kad norimo apželdinimo rezultato gali tekti palaukti kelerius metus, daugelis užsakovų nori gražios namų aplinkos tuoj pat. Pasak Michaelo, nekantruoliams siūloma sodinti suaugusius augalus, tačiau išgirdę, kiek tai kainuos, šie dažniausiai apsigalvoja.
Anglas jau spėjo pastebėti dar vieną lietuviams būdingą savybę – jie nori to, ką turi kaimynas, neįvertindami nei estetikos, nei sudėtingos priežiūros.

Kol Lietuvoje pradėtas apželdinimo verslas dar tik įsibėgėja, M.L.Seatonas mielai imasi ne tik kūrybinių, bet ir sodininko prižiūrėtojo bei kitų darbų, neatsisako nemokamai patarti.

"Ne veltui sakoma, kad pirmus metus dirbama dėl vardo, paskui vardas dirba tau", – juokėsi Michaelas ir Danguolė. Šeima neseniai nusipirko namą Vilniaus rajone ir dar šį rudenį kibs į darbus savo kieme. Čia pat įsikurs šeimos verslo kapitalas – žoliapjovės ir kita sodininkystės įranga, kurią krovininiame laivo konteineryje aplinkos kūrėjas atsigabeno iš Anglijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

a

a portretas
šaunuolis išmokys lietuvius gražios apželdinimo kultūros

b

b portretas
Gal "alpinariumu" megejai pagaliau atsigres i savus lietuviskus akmenis.

Ineta

Ineta portretas
Kaip grazu! Labai tikiuosi, kad biznio jam uztenka Lietuvoj. Sekmes visokeriopos! Jei tureciau soda ir darzeli - tikrai saukciausi pagalbos :)
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių