- LRT RADIJO laida „Namai namučiai“, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Termiškai apdoroti pomidorai yra geresnė priemonė nuo vėžio nei švieži, o šaldyti produktai tinkami vartoti tik iki naujo derliaus, LRT RADIJUI sako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė. Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas Pranas Viškelis teigia, kad naujasis produktų konservavimo būdas – džiovinimas vakuume – išsaugo maistingąsias medžiagas iki 100 proc.
Konservavimo būdų įvairovė didėja
Paprastai konservuojama tai, ko žiemą negalima nusipirkti, sako tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ kūrėja Renata Šniolienė. Kita vertus, priduria ji, tai tarsi gyvenimo būdas – konservuojama daugybę metų, tik kai kurie dalykai pastaruoju metu keičiasi: „Progresas didžiulis visur, ne tik technologijose, bet ir konservavime. Atsiranda naujų stiklainių, hermetizavimo būdų, šaldymas vakuumuojant ir pan.“
Sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė teigia, kad konservavimas tiesiog neišvengiamas turintiems sodus ir daržus, tačiau reikia pasirinkti būdus, kaip tai daroma. Vieni būdai, anot jos, yra vertingi ir išsaugo daug maistingųjų medžiagų, kiti – išlaikantys skonį, bet ne naudingąsias medžiagas. Kai kurie gali net pakenkti. „Kartais perlenkiama lazda – prikonservuojama daugiau, nei reikia, valgomos penkerių metų senumo uogienės“, – pasakoja pašnekovė. Žinoma, aiškina ji, jei viskas tinkamai padaryta, apsinuodyta nebus, tačiau to tikrai nereikėtų daryti, toks maistas nėra vertingas.
V. Kurpienė tvirtina, kad naudingiausias konservavimo būdas, kurį galima atlikti namuose, – šaldymas. Ji priduria, kad norintys užsišaldyti įvairių laukinių gėrybių – bruknių, spanguolių, mėlynių, turinčių daugybę antioksidantų, tikrai turėtų tai daryti namuose: „Tą daryti verta, tik svarbu technologija, kuria tai daroma, kad geras dalykas nebūtų sugadintas.“
R. Šniolienė teigia itin mėgstanti džiovinimą. „Džiovinti pomidorai – mūsų kasdienės mitybos palydovai, o žiemą išgauti tikro, naminio pomidoro skonį galima tik iš džiovinto“, – aiškina ji. Džiovinimui, tikina tinklaraštininkė, tinka visos uogos ir beveik visos daržovės. Pomidorų, kaip sako ji, šaldyti nerekomenduojama – jie turi daug vandens ir nėra tam tinkami.
Tinklaraščio kūrėja sako, kad yra išbandžiusi elektroninį vaisių ir daržovių džiovintuvą, tačiau grįžo prie senovinio būdo – orkaitės: „Šiuolaikinėse orkaitėse galima nustatyti reikiamą temperatūrą, jose yra ventiliatorius, pagreitinantis džiovinimą. Dėl to vaisiai tampa neperdžiūvę, elastingi.“
V. Kurpienė pritaria, kad džiovinimas – labai vertingas konservavimo būdas, išlaikantis vertingas medžiagas. „Vieniems produktams labiau tinka šaldymas, kitiems – džiovinimas. Išties, jei tai daug vandens turintys produktai, juos šaldyti galima, tačiau atšildžius tai mažai kam patiks“, – aiškina pašnekovė.
Liofilizavimas – ypatingas produktų džiovinimas
Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas docentas daktaras P. Viškelis pasakoja apie liofilizavimą – produktų džiovinimą vakuume, kurio metu iki 100 proc. išlaikomos visos naudingosios medžiagos: „Džiovinant produktus galima išsaugoti net fermentus. Tai – ypatingai reikalinga ir naudinga žaliavalgiams, kurie nevartoja termiškai apdoroto maisto.“
P. Viškelis teigia, kad žino vos vieną ūkininką, kuris gamina liofilizuotus produktus, nes tai labai brangus metodas, tačiau yra kelios uždarosios akcinės bendrovės, kurios tuo užsiima: „Ir tokių produktų yra, jie tiekiami rinkai, pavyzdžiui, liofilizuoti vaisiai, uogos, aplieti šokoladu. Tai nepaprastai skanūs ir vertingi produktai.“
Pašnekovas sako, kad, pavyzdžiui, liofilizuotas aktinidijas, aplietas šokoladu, galima vartoti ir kaip vaistą, mat jose yra daug askorbo rūgšties. „Ar geriau rinktis sintetinio vitamino C tabletę, ar du tokius aktinidijų saldainius? Savaime aišku, kad geriau su malonumu suvalgyti aktinidijas, taip gausime paros vitamino C normą“, – aiškina P. Viškelis.
Paklaustas apie šaldymą namuose, P. Viškelis tvirtina, kad šaldant produktus buitiniuose šaldikliuose šeimininkės dažnai tai daro netinkamai: „Negerai tai, kad produktai iš karto supilami į maišiukus ar dėžutes pakankamai storu sluoksniu, uždaromi ir užšaldomi. Užšalimas turi būti kiek įmanoma greitesnis.“ Storas produktų sluoksnis šals ilgai, sako pašnekovas, o taip sumažės biologiškai vertingų medžiagų kiekis, susidarys ledo kristalai, suplėšantys ląsteles. P. Viškelis sako, kad vėliau toks atšildytas produktas, pavyzdžiui, braškė, praras formą, jos sultys išvarvės.
Norint tinkamai šaldyti, kaip teigia specialistas, reikia ant lėkštės vienu sluoksniu sudėti produktus ir tik tuomet, kai jie sušals, suberti į maišelį ar dėžutę. P. Viškelis tvirtina, kad taip užšaldytos uogos ar kiti produktai vėliau išlaikys savo formą. Toks būdas nėra būtinas kai šaldomos, pavyzdžiui, uogų tyrelės. „Jei šaldome tyrę su cukrumi, nėra būtina, kad išsilaikytų forma ar nesiskirtų sultys. Tačiau jei ir tyreles užšaldysime kuo greičiau, rasime ten daugiau vitamino C, antioksidantų ir pan. Jos labai vertingos, aromatingos, skanios“, – pasakoja pašnekovas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...
-
Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...
-
Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...
-
Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...
-
Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai12
Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...
-
Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams6
Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...
-
Stalo dekoras – ne tik akims, bet ir sielai. Velykų belaukiant...1
Šiandieninės stalo serviravimo tendencijos – tai senovės kilmingųjų palikimas derinamas su naujausiomis dekoravimo madomis. ...
-
Velykinis stalas gali būti ne tik gausus, bet ir stilingas – naujausios dekoro tendencijos
Nors kalendorinis pavasaris jau čia, visi žino – spalvingiausią ir gražiausią metų sezoną pradeda Velykos. Juk būtent ši šventė asocijuojasi su ryškiomis spalvomis, ką tik pražydusiomis gėlėmis ir kitais pavasario akcent...
-
Kaip padengti nepamirštamą Velykų stalą?
Per Velykas visi stengsimės sukurti jaukią nuotaiką tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. „Pirmiausia nuspręskite, ko norite: išlaikyti tradicijas, minimalizmo ar sukurti ką nors žaismingo. Nepamirškite, kad nėra vieno tinkamo būdo &sc...
-
Tvarios dekoracijos – ir draugiškos gamtai, ir madingos
Daugelis įprato Velykoms puošti namus kuo spalvingiau: krepšelis įvairiaspalvių margučių, ryškios dekoracijos – dažna pavasario šventės namų puošmena. Vis dėlto dekoro specialistės pataria atkreipti dėmesį i...